Skocz do zawartości

KOSZARY 31PP W ŁODZI BĘDĄ ROZEBRANE W TYM TYGODNIU

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
wolałbym żebyśmy wreszcie mogli się poszczycić jakimś rozwojem. zabytek tu, zabytek tam. Tylko potem przez miasto nie idzie przejechać. Żebyś wiedział, że na przykład centrum gdańska łącznie z tzw starówką to bym wyburzył i zaorał. O Paryżu nie myślałem, a gdzie luizjana to nawet nie wiem :D
Ale co tam lepiej siedzieć na tych śmieciach. zabytki. Co innego sam kontekst sprawy, to i owszem, nie w porządku jest. Ale nie bądźmy już tacy sentymentalni. To zwyczajny obleśny i zdewastowany budynek. I tak nikt poza Wami nie wie co tam było.
Napisano
Materiał wyemitowany w dzisiejszych Łódzkich Wiadomościach Dnia :
Od 7:20 min.
http://www.tvp.pl/lodz/informacyjne/lwd/wideo/26062010-1800/2035764
Napisano
Filmik produkcji Adama Brajtera, świetnie nakręcony - warto zobaczyć:
http://www.youtube.com/watch?v=GBdD5THXcLY&feature=player_embedded#!
Napisano
Fanatyk:
....wolałbym żebyśmy wreszcie mogli się poszczycić jakimś rozwojem. zabytek tu, zabytek tam. Tylko potem przez miasto nie idzie przejechać.....
Zdecyduj się; idziesz, czy jedziesz ??
Deskorolka Ci się pomiędzy zabytkami nie mieści!!
PS. Jakie zioła przyjmujesz!!
gmv
Napisano
generalnie o jedną ruinę mniej:)
Powinno zostać to wyburzone 50 lat temu, to i teraz problemu ani dylematów moralnych by nie było. Gdybyśmy żyli w normalnej rzeczywistości to w tym miejscu dawno stał by jakiś zakład produkcyjny lub siedziba prywatnej firmy generującej PKB i umożliwiająca podjęcie pracy.

Swoją drogą ciekawi mnie czy otaczacie podobną troską aktualnie opuszczone budynki koszar byłego LWP budowane w latach 70 tych, czy też te zajmowane przez WP cudnej III RP. Może najpierw muszą zgnić, stracić połowę okien i poszycia dachu, aby jakieś wrażliwe serducho zadrżało nad ich nędznym losem.

ycw
Napisano
W wyniku akcji sobotniej, prawdopodobnie już dziś zostanie wydany zakaz dalszej rozbiórki budynku. Sprawa zaczyna się rozwijać pomyślnie.
Napisano
Pięknie, może ktoś w końcu poszedł po rozum do głowy,
albo raczej przestraszył się medialnego szumu i utraty stołka :)
Napisano
albo raczej przestraszył się medialnego szumu i utraty stołka :)"

jak mówi stare rumuńskie powiedzenie: święty spokój jest najwyższym dobrem urzędnika, dobrem w którego obronie jest on gotów poświęcić życie"
Napisano
Wg przedstawicieli WKZ do tej pory podczas legalnej rozbiórki do momentu zatrzymania prac rozebrano kilka niskich budynków gospodarczych na terenie dziedzińca koszar, cyt iewielkiej wartości". Główny gmach stoi bez zmian, prowadzono w jego wnętrzu jednak jakieś prace - wyjmowano okna itp. Szczegółów nie znam, tylko tyle ile dowiedziałem się w WKZ.
Napisano
Załóżmy, że koszar już nie wyburzą. Jaki los je czeka? Są jakieś pomysły, plany ich wykorzystania?

Pozdr.,
MJU
Napisano
Pewnie jako kolejne biurowce lub mieszkania exclusive :/
a może tworzą PORT II bo hipermarketów u nas mało i trzeba poprzeć przemysł zagraniczny, bo przecież po co nam kapitał ma zostawać w rękach Polaków, po co mają mieć historię i zabytki;/
Napisano
Dla pamięci i historii opłacalne, ale dla urzędasów to kolejna forma na nabicie kieszeni bo z tego chociaż mają wielki zysk bo łapóweczka wpadnie i zawsze na pozwoleniach da się dorobić, a tak ? to tylko będzie zysk szedł na utrzmanie zabytku a to juz się im nie opłaca
Napisano
No to moje gratulacje, z racji wspaniałego osiągnięcia. Jak się domyślam teraz dzięki Wam również moje pieniądze pójdą na wstawianie na powrót raz wybitych futryn. Chyba, że jego ogromna wartość historyczna zrekompensuje brak okien, i w stanie aktualnym będzie się sypał ludziom na głowy przez następne 30 lat.

Kolega Nadwojciech rozumiem wierzy, iż są na świecie rzeczy za darmo". Zgłasza się na ochotnika utrzymywać te wszystkie ruiny, które na siebie ie pracują" z racji cudownej wartości" historycznej. Zrozum, że jeśli coś" na siebie ie pracuje" to znaczy ni mniej nie więcej tylko tyle, że my wszyscy na to pracujemy. Również ci którzy wcale NIE MAJĄ NA TO OCHOTY, ani żadnej przyjemności z tego nie czerpią.
pozdro
JJM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie