Skocz do zawartości
  • 0

rosyjski zapalnik, IWŚ ?

EAGLE11

Pytanie

Napisano

Witam!
To coś zostało znalezione obok wzgórza z którego Moskale ostrzeliwali Polskich Legionistów w czasie IWŚ...
Czy to zapalnik?

Jeszcze Austro-Węgry tam trochę strzelały...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo trafne słowa kolego vis1939,popieram i mam nadzieję że jak już będę miał 4758 postów nie będę kasztanił" pozdrawiam
Napisano
LITOŚCI ! Ciężko jest nie być zgryżliwym tetrykiem jeżeli na 1000 postów w identyfikacji 500 to rozpoznanie jakiegoś złomka zapalnika ...do wyrzygania są tu już wszystkie rozpoznane ...albo łuski czy to od mausera czy od mosina :)Jak już jakiś człowiek łazi z wykrywaczem to rozumiem ,że jest to ktoś kto ma jakąś tam wiedzę ... chociaż minimalną , bo mu się chciało i przeczytał parę książek zanim dostał wykrywacz i zaczął chandlować na allegro :)
Napisano

Witam!
To coś zostało znalezione obok wzgórza z którego Moskale ostrzeliwali Polskich Legionistów w czasie IWŚ...
Czy to zapalnik?

Jeszcze Austro-Węgry tam trochę strzelały...

Napisano
Teraz się szuka na tzw krzywy ryj,wiedza nie potrzebna bo i po co jak nie bardzo się taki osobnik interesuje co znajduje,wszak allegro zweryfikuje wartość jego przelotnej pasji".Pogrzebie se chłopaczyna w ziemi trochę a potem jebut jak stwierdzi że za ciężki kawałek chleba a i znaleziska nie takie jak we amerykańckich filmach:)
Do tego te durnoty wypisywane niekiedy na ID,bez pojęcia w temacie,a nóż się trafi...
Lipa się tu robi panowie.
Napisano
vis1939, myślisz, że nie należysz do wyżej wymienionych? I ja do nich należałem kiedyś, ale nie wiadomo dlaczego - przestałem.
Super opisy zapalnika przyprawiają o śmiech, Qba nie przejmuj się, ale przesada jest wrogiem dosadności ;)
Jacenty ma rację i nie dziwię mu się, że przestał się udzielać w wątkach, inaczej miałby ich 5- czy 6- - czy też miliardowowycyfrowaną liczbę przy nicku - tylko po co?
Serdecznie pozdrawiam i liczę na odpowiedzi wnoszące cokolwiek do tematu :)
Napisano
przepraszam, że moja nie wiedza mimo najszczerszych chęci przezwyciężenia jej wniosła na forum tak negatywne emocje. Proszę tylko uwzględnić to, że nie każdy z nas/Was ma okazję od kilkunastu/kilkudziesięciu lat poznawać wszystko co leży w ziemi. Ja uczę się systematycznie coraz więcej, ale historii. Aby dokopać się do tak specjalistycznej literatury, która pozwoliłaby mi na identyfikację znalezisk musiałbym góry przenieść zważywszy na to, że aby móc realizować się w tej pasji muszę walczyć z całym otoczeniem/środowiskiem.
Natomiast Wasza wiedza, zamiast spoczywać bezczynnie pod kopułą mózgową może znaleźć ujście na forum, w tematach takich jak ten.
Dziękuję
Napisano
A czy kolega jacenty2004 nie ma innych problemów???
Pytanie brzmiało: czy to zapalnik?
Więc odpowiedziałem najlepiej jak umiałem.
Napisano
no tak, tylko że ja wyczytałem co to jest z kontekstu znalezienia i przybliżonego kształtu...wcześniej leżało sobie ze dwa tygodnie nie czyszczone bo mi ktoś powiedział że to korek od beczki" ;)
Jeszcze ostatnim tchnieniem bym zapytał: Czy ta biało-niebiesko-zielona substancja, strukturą i twardością przypominająca beton znajduje się w zapalniku od zawsze czy to powojenne ulepszenie" ?
Napisano
Jaka jest średnica gwintu ? Jeżeli wynosi ok. 65 mm to jest to fragment carskiego zapalnika podwójnego działania z wkrętką redukcyjną z okresu I wojny światowej. Miał on zwłokę 22 sekund. Stosowany był do pocisków szrapnelowych opatrzonych wzorem Sz-354T kalibru 76,2 (amunicja 76,2x385mmR). Strzelała nią armata dywizyjna wz.1902 zwana od Petersburskich zakładów w których była produkowana Putiłówką" bądź armatą prawosławną. Po rozpowszechnieniu pocisków odłamkowych zaniechano produkcji tego typu pocisków, sporadycznie zdażało się, by były one używane podczas II wś. Amunicja ta mogła równierz zasilać armaty dywizyjne F-22 (wz.1936) oraz Zis-3 (wz.1942).
Pozdrawiam
Napisano
jeżali dobrze się domyślam o którą substancję chodzi to jest to jeden z aluminiowych pierścieni tego szrapnelowego zapalnika ...trochę zniszczony przez czas ... pzeleć to szczotką z osadu to wyjdzie czysty metal

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie