Skocz do zawartości

Uchwycić tą dramatyczną sekundę

wojtekA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzieki Vis:)Zdaję mi się, że to z Gallipoli.Opis dawałem z pamięci bo okazało się, że nawet jakbym chciał skan tej fotografii tu wkleić to bym nie mógł bo ktoś książkę sobie pożyczył a ja nie wiem kto.Muszę pomyśleć nad Exlibrisem Przeczytałeś to oddaj":)
  • Odpowiedzi 257
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zdjęcie kolegi marcjewa z dnia 2011-10-26 21:59:07 przedstawia na moje Henschla Hs 129 a nie Ju-88. Poprawcie mnie jeśli się myle, pozdrawiam.
Napisano
@Dobson1: Ja raczej obstawiam jednak Ju 88:

1) brak wystającej poza obrys kadłuba oszklonej osłony kabiny jest co prawda ewidentny, jednak może to być spowodowane jej zniszczeniem wskutek ostrzału

2) zwróć uwagę na konstrukcję usterzenia, a konkretnie wzajemne położenie krawędzi natarcia i krawędzi spływu (czyli przedniego i tylnego końca") statecznika pionowego i poziomego:

- w Hs 129 krawędź natarcia statecznika pionowego zaczyna się nieco przed krawędzią natarcia st. poziomego; krawędzie spływu obydwu są mniej więcej na jednej wysokości;

- w Ju 88 krawędź natarcia statecznika pionowego zaczyna się nieco za krawędzią poziomego; również krawędź spływu st. pionowego jest za poziomym

Chociaż usterzenie na zdjęciu jest częściowo przesłonięte dymem, to powiedziałbym, że to co widać, raczej wskazuje na tę drugą sytuację - raczej to Ju 88.
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Dla miłośników Trzeciej Rzeszy lub nazizmu nie jest to zapewne miła sekunda . Żołnierz armii USA przecina linę stryczka powieszonego przez Rosjan Niemca .

• 2 months later...
  • 3 months later...
Napisano
Czy z filmu wynika czemu amerykaniec odciął to coś z gałęzi?"

TO COŚ - to człowiek, a ten Amerykanin miał pewnie w sobie więcej człowieczeństwa niż TY i dlatego odciął zwłoki, przypuszczam, że ty byś jeszcze TYM CZYMŚ pobujał dla zabawy. Kolego Necroscop zastanów się co piszesz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie