Skocz do zawartości

Broń psychologiczna

Eastlegion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
W jednym z numerów kwartalnika Karta", przeczytałem taką oto relację uczestnika operacji berlińskiej: (...)W czasie dosyć zażartej walki usłyszałem nagle nad głową jakieś koszmarne wycie. Coś, czego nie da się opisać. Tak jakby nagle wszyscy diabli zerwali się z łańcucha i lecieli wprost na nas. Nie wiedziałem co się ze mną dzieje (...). To wycie było wymyśloną ostatnio przez Niemców bronią psychologiczną. Zamiast normalnego pocisku wystrzeliwano z działa odpowiednio ukształtowaną wiązkę stalowych prętów, które rozlatywały się w dużym promieniu i przeraźliwie wyły wirując z wielką szybkością."
Czy posiada ktoś informacje na temat takowych pocisków"?
Pozdrawiam.
Napisano
Kiedys dorwałem gdzieś na skupie książeczkę ptroń psychologiczna"na okładce dłoń trzymająca kolbe rewolweru lecz zamiast lufy coś związane z propagandą,nie pamiętam dokładnie..
było tam nieźle opisane wykorzystanie efektu psychologicznego w walce..

syreny sztuksów,nacinanie brzechw pocisków i bomb...
tylko gdzieś posiałem książeczkę:(
Napisano
Aleksander Macedoński podczas jednej z bitew zakazał swoim wojakom nałożenia pancerza(zbroi)na plecy,tylko zbroje przednią,miało to zapobiec odwrotowi,panice-wtedy wojak odsłoniłby nieopancerzone plecy a w takie strzała z łuku np wchodzi jak w masło:)
oczywiście bitwę wygrał:)
Temat dobry,walka psychologiczna jest tematem obszernym:)
Napisano
W obozach filtracyjnych stosuje się następujące tortury:
psychiczne:
pozorowanie rozstrzelania,
nadawane w nocy przez głośniki więzienne odgłosy tortur,
przymusowe przyglądanie się torturowaniu współwięźniów,
poniżanie uczuć narodowych i religijnych oraz godności osobistej więźnia.
fizyczne:
torturowanie prądem elektrycznym organów płciowych, uszu, nosa, potylicy, pod pachami,
jaskółka", czyli podwieszanie na związanych ze sobą rękach i nogach,
maska przeciwgazowa zakładana więźniowi, po czym oprawcy zamykają dopływ powietrza i torturowany traci przytomność,
karmienie - kaleczenie języka i zmuszanie do jedzenia gorącej, przesolonej i mocno pieprznej mazi,
wilcze kły" - tortura dentystyczna, podczas której więźniowi przywiązanemu lub przykutemu do krzesła otwiera się usta, wkłada między szczęki drewniany kołek i pilnikiem piłuje się zęby,
okrągły stół" - skutych więźniów sadza się przy stole i ich języki przybija gwoździami do blatu.
Napisano
Ot taka ciekawostka...

Uczestnik wojny Krymskiej (1853-1856) Ardant du Picq opisał, jak był świadkiem sceny, gdy podczas jednej z bitew natknęły się na siebie w wąskim wąwozie dwa wrogie oddziały. Oba stanęły na dłużej zmrożone swym widokiem: "a potem, jakby zapominając o tym, że mają karabiny, zaczynają rzucać w siebie kamieniami i cofać się. Żadna z tych grup nie ma dowódcy, który zdecydowałby się porwać je naprzód, żadna z nich nie ma odwagi pierwsza rozpocząć ogień z obawy, aby równocześnie druga broni nie użyła - opisywał. Obydwa oddziały po tym, jak obrzuciły się kamieniami, uciekły, nie oddając ani jednego wystrzału."
Napisano
kukri
colt magnum
sama broń - możliwość jej użycia, wywołuje efekt aktyczny"

połundra" - :) - też

gwizdki artyleryjskie - hm... raczej nie używano
zabawki artylerzystów - żyletka za pociskiem rozdzielnego ładowania - raczej współczesna
Napisano
nie tyle co uzbrojenie to kiedyś decydował ubiór sołdata..
wikingowie i ich hełmy z rogami,skrzydła"naszej husarii
odpowiednia propaganda że ruski wojak to dzikus i już szkopy robili w spodnie na myśl frontu wschodniego...
Propaganda ośmieszająca w IWŚ,działająca na zasadzie stereotypów :)
temat rzeka:)
Napisano
Choć z drugiej strony...

Dokument ten - zalecający Stefanowi Bielawskiemu sformowanie chorągwi husarskiej - w szczegółowy sposób reguluje kwestie m.in. sposobu uzbrojenia i wyposażenia husarzy. Czytamy w nim:

"Każdy rotmistrz ma się starać, aby ...[i tu wymieniona jest długa lista niezbędnego wyposażenia husarza], zaś pióra i inne ozdoby dla okazałości i postrachu nieprzyjaciela zależnie od upodobania każdego. "
Napisano
W 1066 r. w bitwie po Hastings, Wilhelm Zdobywca w sposób bardzo psychologiczny wpłynął na morale swojego wojska.
Po wylądowaniu na brzegu Anglii , kazał spalić wszystkie łodzie mówiąc, że albo oni podbiją Brytów, albo sami tu polegną.
Motywacja była konkretna :-) Podbili Brytów.
Napisano
Malowanie kołpaków, osłony smigieł w niemieckich messerschmitach, malowane w spiralę archimedesa. Wirując miały hipnotyzowac pilotów przeciwników. Jeden z elementów broni psycho.
Napisano
Gdzieś czytałem o wlotach powietrza" w które, coś montowano w samolotach Luftwaffe i przy locie w dół samoloty wydawały charakterystyczny dźwięk/świst, czytałem o tym w temacie Wieluń-a chyba. Przepraszam za brak sprecyzowanych informacji, ale chyba wiecie o co mi mniej więcej chodzi ;)
Napisano
Wirując miały hipnotyzowac pilotów przeciwników. Jeden z elementów broni psycho."

Tia,a tak z pewnością skutecznie zahipnotyzowani sami przeprowadzali atak kamikadze na swoje wojska...:)
Napisano
Oglądaliście Czas Apokalipsy"? Tam gdy lecą hueyami puszczają muzykę Vagnera (chyba Vagnera?).Jest to wielka broń psychologiczna gdyż usłyszy się taką muzykę i zobaczy nadlatujące śmigłowce ucieka się gdzie pieprz rośnie...
Napisano
Ja bym dodał jedną z najskuteczniejszej z tych broni..zwykłą plotkę.
Już chyba od zawsze pełniła straszliwą broń niszczącą morale żołnierzy i ludności cywilnej.Przykładów nie trzeba długo szukać.Plotka szerzyła się jak zaraza,często za pośrednictwem agentów wroga.Podobno w bitwie pod Tannenbergiem Pruscy żołnierze potrafili uciekać na sam okrzyk ,,Kossacken Kommen''.Ci sami Niemcy w przerażeniu uciekali z miast i wsi nawet gdy czerwoni byli jeszcze setki kilometrów dalej..ale plotka poszła(mimo iż było w niej dużo prawdy).Wiem że to nie jest czysto materialna forma walki psych. ale nie sposób jej pominąć.
Napisano
To co dla jednych żołnierzy było zabawą i podpisem w najdziwniejszych miejscach dla innych było powodem do podejrzeń, strachu,niepewności.
Podobno Hitler uważał go za superszpiega a KGB utworzyło specjalną komórkę do rozwiązania tajemnicy tych podpisów kiedu jeden z nich pojawił sie w toalecie głównej siedziby.
Kilroy ma się dobrze i doczekał się wielu opracowań jako zjawisko.
W pewien sposób można podciągnąc go do wojny psychologicznej.
BART

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie