pawel888 Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 A no popatrz Hebda też znam takiego jednego co mu śmieci nie wadzą,kopie i nie narzeka.Dziś też teren mocno zaśmiecony, przekopany(nie wiem czy nie przez Ciebie) a wyszedł ciekawy fant:) A kopanie w nasypach kolejowych nie ciekawa sprawa, podkładki, śruby etc. Nie warte zachodu. <pozdro
ewald Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 przyjdzie czas ze jeszcze bedziemy przepraszac te nasypy.Jak to mowia wedkarze a bezrybiu i rak ryba"
Swiety82 Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 Nie przeszkadzam? Wątek wyczyszczony, radzę powstrzymać offtopy od tej chwili...
lew_1988 Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Znam miejsce gdzie Niemcy zbombardowali radziecki pociąg z amunicją. Teraz jest tam bardzo ruchliwa trasa kolejowa. Na okolicznych polach jak znajomy kiedyś opowiadał jeden pisk od wykrywacza, masa odłamków od amunicji strzeleckiej i artyleryjskiej, co jakiś czas rolnicy wyorywują mniejszy lub większy niewypał. Ogólnie nawet wole się w to miejsce nie zapuszczać.
michal1514 Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Ja natomiast znam miejsce gdzie jest zasypany cały wagon z amunicją z II wś. Niedaleko mojego miasta, ktoś kiedyś pisał już o tym na forum.
michal1514 Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Oczywiście wagon jest w nasypie kolejowym.
ataka Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 W Szczecinie w nasypie była pamiętna wieża od Pantery..
ewald Napisano 7 Kwiecień 2010 Autor Napisano 7 Kwiecień 2010 takze widac ze nasypy moga byc fantodajne"
WilczekWWL Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Witam, bardzo zainteresował mnie wasz temat związany z nasypami kolejowymi, w pobliżu mojego miejsca zmieszkania jest praktycznie nie używany już przez wojsko dawny przedwojenny poligon z taką właśnie rozebraną linią kolejową (wąskotorową) przed wojną testowano tam polskie uzbrojenie a jego historia wraz z kolejką sięga jeszcze cara.No to dziś się tam wybrałem, rozkładam sprzęt i pierwsze trafienie :) trafiłem na lesniczego.... Ale nie poddaję się w weeakend wybieram się tam jeszcze raz i opiszę moje wrażenia (znaleziska) z niego
WilczekWWL Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 rozmowa z leśnikiem, nawet mu sie nie chciało z terenówki wyjść tylko głowe wystawiłleśnik - co pan tutaj robi?ja - szukam ślubnej obrączki dziadka, zgubił na jesieni na grzybachleśnik - oj coś mi sie nie wydaje (czy jakoś tak), wie pan ze to teren poligonu i wstep tutaj jest surowo wzbroniony, proszę opuścić ten teren albo zadzwonię do odpowiednich służbja - dobrze nie ma sprawy, miłego popołudnia
janczar Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 gdyby nie to że poligon to poza mandatem za wjazd do lasu nic by nie mógł ci zrobić ja też w piątek wybiorę się na nasypy kolejoweJanczar proszę powstrzymaj zbędne komentarze, zaraz zaroi się od postów co może a co nie leśniczy. Trzymaj się tematu wątku.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 00:28 08-04-2010
WilczekWWL Napisano 11 Kwiecień 2010 Napisano 11 Kwiecień 2010 Ja ze względu na wczorajsza tragedię odłożyłem na weeakend wykrywacz do szafy
ewald Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Napisano 11 Kwiecień 2010 zaznacze ze to moj pierwszy raz na nasypach
QB@ Napisano 11 Kwiecień 2010 Napisano 11 Kwiecień 2010 A to moje z nasypu, jeżeli uważacie, że na nasypach nie da się nic trafić to O.K. Więcej dla mnie.Pozdrawiam
jarekdavid Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 a ja sie jutro wybieram na nasypy po wąskokolejówce" :) okaże się czy warto czy nie :)
miko Napisano 13 Kwiecień 2010 Napisano 13 Kwiecień 2010 Ja dobrze przeszedłem nasyp w którym była stacja i znalazłem stanowisko ckm, mnóstwo podkładów pod tory, 2 łyżki od granatów( wypalone!), parę drobiazgów i mnóstwo śmieci.
ksiezyc_nad_gieesem Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Od siebie dodam, że linia Tłuszcz- Mińsk Mazowiecki w międzywojniu służyła jako poligon lotniczy na którym to lotnictwo ćwiczyło naloty na linie kolejowe. Zwykle po takich ćwiczeniach linia była w stanie mniej lub bardziej zniszczonym i w związku z powyższym wojska saperskie ćwiczyły szybką odbudowę zniszczonych linii kolejowych.Pozdrawiam serdecznie i sarepsko (od musztardy).ksiezyc_nad_gieesem ...
MarekA Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 Sugerujesz, że lotnictwo zrzucało bomby? Jeśli nawet, to były to bomby wypełnione cementem, niemniej sensu to większego nie miało a mogło skończyć się tragicznie. Naloty nocne wyglądały w ten sposób, że nad celem załoga bombowca włączała reflektor i z ziemi oceniano celność ataku. Ponadto ćwiczenie nalotu na stację kolejową nie oznacza ćwiczenia w celności zrzutu bomb, to można robić bezpiecznie na poligonie.
ktc Napisano 19 Kwiecień 2010 Napisano 19 Kwiecień 2010 Ja się wybiorę w najbliższych dniach na spacer po nasypach kolei wąskotorowych,obecnie już nie są aktywne kilkadziesiąt lat.zobaczymy czy coś wyjdzie ciekawego.jeśli tak to z pewnością zamieszczę jakieś foto fantów....Pozdrawiam...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.