blackdog68 Napisano 2 Marzec 2010 Autor Share Napisano 2 Marzec 2010 Policjanci z Wydziału Kryminalnego Dolnośląskiej Komendy Wojewódzkiej wspólnie z policjantami z Dzierżoniowa odzyskali przedmioty zabytkowe, które poprzez sieć internetową oferowane były do sprzedaży. Do wyjaśnienia okoliczności tej sprawy zatrzymano 29-letniego mieszkańca Dzierżoniowa, u którego znaleziono przedmioty pochodzące prawdopodobnie z nielegalnych wykopalisk.W różnych miejscach jego mieszkania policjanci znaleźli i zabezpieczyli m.in. kilkanaście średniowiecznych grotów, pochodzących ze strzał od kuszy, kilkanaście bagnetów (sztyletów, kordów), kule od muszkietów, monety, niemieckie guziki i klamry. Wygląd tych przedmiotów wskazuje, że mogą one pochodzić z nielegalnych wykopalisk, czy też miejsc spoczynku zmarłych. Część z ujawnionych przedmiotów była już przygotowana do sprzedaży wysyłkowej, po jednej z zakończonych aukcji. W miejscu zamieszkania funkcjonariusze zabezpieczyli także urządzenie służące do wykrywania metali. Mężczyzna po wykonaniu czynności z jego udziałem został zwolniony. Obecnie policjanci wyjaśniają szczegółowo okoliczności sprawy.Policja przypomina, że w świetle ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami oraz kodeksu karnego, nielegalne jest prowadzenie prac wykopaliskowych bez pozwolenia właściwego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków lub prowadzenie ich wbrew warunkom pozwolenia, także przy użyciu urządzenia do wykrywania metali lub innych urządzeń umożliwiających poszukiwanie zabytków. Nielegalny jest także zabór w celu przywłaszczenia, pozyskanych przedmiotów zabytkowych, które w myśl przepisów prawa są własnością Skarbu Państwa oraz handel nimi. Dotyczy to także wykopów lub pozyskiwania przedmiotów z miejsc spoczynku zmarłych.Źródło: KPP w Dzierżoniowiehttp://ddz.doba.pl/?s=subsite&id=12209&mod=1Widzę że biorą się też za zadupia". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Dalej handlujcie przez allegro.pl, a na pewno nikt was nie odwiedzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 raczej niechodzi o zadupia"tylko o to co było na alegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog68 Napisano 2 Marzec 2010 Autor Share Napisano 2 Marzec 2010 biar_1 Dalej handlujcie przez allegro.pl, a na pewno nikt was nie odwiedzi :)"A dlaczego uważasz że ja coś sprzedaję na allegro.Na allegro raczej kupuję rzeczy które mnie interesują.To co znajduję trzymam dla siebie.A z tego artykułu wynika że luemeni" mogą cię dorwać za cokolwiek bo ja się nie dopatrzyłem nic co byłoby nielegalne w tym przedstawionym zbiorze a tekst że ktoś okradał groby i pokazanie ACE150 jest parodią.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Nie miałem na myśli Ciebie, piszę ogólnie. A okradanie grobów to mu będą musieli udowodnić, co oczywiście nie zmienia faktu że rzeczywiście hien cmentarnych w naszym kraju jest sporo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobiepan Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Czy w kanarze cewka do pamiątkowego foto założona jest odwrotnie? Czy mi się wydaje?Szkoda, że media nie informują o wynikach tych spraw, tylko o zatrzymaniach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 blackdog68 sredniowieczne groty od strzał to nic takiego?Dla mnie samo to ze szuka i od razu wrzuca na allego ustawia takiego kolesia pod scianą wyłącznie z handlarzem i zarobczykiem a nie kolekcjonerem czy poszukiwaczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Dla mnie samo to ze szuka i od razu wrzuca na allego ustawia takiego kolesia pod scianą wyłącznie z handlarzem i zarobczykiem a nie kolekcjonerem czy poszukiwaczem."Tym razem Adek troche popolemizuje:)Skad wiesz ze odrazu wrzuca na Allegro to co wykopal?Ja osobiscie rowniez nie sprzedaje tego co wykopalem ale moze dlatego ze nie mam takiej ilosci fantow zebym sie nie miescil oraz lubie wszystko co wykopie ale tak sie sklada ze mam dosc spory dom i moge sobie na to pozwolic.Z drugiej jednak strony boje sie co bedzie za kilka lat jak miejsca mi zabraknie albo zona sie zbuntuje.Co wtedy?Wynajem nagazynu?hala?Na zlom oddac szkoda,nie wykopywac takze szkoda aby fant niszczal dalej w ziemi.Rozdawac?komu?Poza tym co maja zrobic ludzie ktorzy maja do dyspozycji np maly pokoik w bloku.Wynajac Hale,magazyn?Zmierzam do tego iz niejeden z nas moze stanac (lub juz stanal)przed taka sytuacja ze pozostanie mu tylko Allegro i dluga sprzedaz czesto w setkach aukcji tego co wykopal. Z boku bedzie wygladal na handlarza ale czy nim bedzie napewno? Pozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 sorry ale jak sie handluje grotami z czasów epoki żelaza, wpływów rzymskich, czy wczesnego średniowiecza to nie dziwne ze ktoś się pofatyguje o zatrzymanie..jeżeli przyznał iż je wykopał na terenie Polski to przykro mi ale przyjął wyrok.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 vorax jasne ze mozna jak to mowia ,,wietrzyć kolekcje, pozbywać sie rzeczy. Ale jesli to co piszą jest prawda czyli ,,część z ujawnionych przedmiotów była już przygotowana do sprzedaży wysyłkowej" to ten handel wydaje mi się bardziej uprzemysłowiony.Od dawna wiadomo że jeśli my poszukiwacze chcemy spać spokojnie to powinnismy trzymac się jak najdalej archeo (kopania, zbierania itp) i handlu wykopkami na allegro. W tym przypadku zostały złamane 2 te zasady więc nie jest dla mnie dziwne że koleś zaliczył wpadke. Ktoś kto dziś handluje wykopanym archeo na allegro jest abo bardzo chciwy albo głupi niestety (pomijam już teraz kwestie odpowiedzalnosci prawnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Zgadzam sie ze z tymi grotami to podstawil sie jak idiota i pewnie z tego powodu go drapneli.Pozdrawiam Vorax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Handel,to proces wymiany,realizowany przez zawodowych pośredników w celu osiągnięcia zysku finamsowego,tu tego nie było.Tak sobie myślę-może i lepiej,że osądzą go ONI",bo total i adek już wydali na niego wyrok.Przynajmniej chłop wróci narazie do żony i dzieci{wnioskuję po wykładzinie z fotek]Trzymaj się nieznajomy kolego po łopacie.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majos Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 raczej nic mu niezrobią pod ustawe o amunicji niepodchodzi a i wartości historycznej wielkiej te przedmioty nieprzedstawiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 ZESTAW ORYGINALNYCH STARYCH GROTÓW.POLECAM!!!BCM! (numer 938604717) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 http://allegro.pl/show_item.php?item=938604717biedny poszukiwacz kolekcjoner, zapewne nie wiedział co i gdzie kopie...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 No to chyba nikt teraz nie ma już wątpliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 faktyczne kilka grotów,ale reszta to złom,generalnie bez większej wartości kolekcjonersko-zabytkowej,podobne elementy można nabyć na skupie złomu.ciekawy jestem co konserwator zabytków na temat całości się wypowie ,bo jak tak to chętnie całość zobaczę np.w muzeum archeologicznym.nie sądzę aby pochodziły z mogił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Vorax ,nie martw się ,nie będziesz musiał wynajmować magazynu ,za parę lat wolne amatorskie poszukiwania bez zezwoleń , będą tylko wspomnieniem . To za sprawą właśnie takich (nazwijmy ich delikatnie handlarzy ).Policja już się nakręca na łatwy łup ,jakim my też pomału się staniemy .A tłumaczenie że :wszystkiego przecież nie będę kolekcjonował , no gdzie to trzymać ,albo trochę trzeba sprzedać, bo baterię i paliwo do motorynki kosztują, powodują u mnie zażenowanie ,współczucie, nie wiem co jeszcze,rozpacz nad ludzką naiwnością która nijak nie może sobie uświadomić tego że próbuje zamienić na brzęczącą monetę łupy z przestępczego procederu .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Pewnie że idiota nie dośc że i tak nie mamy u nas w kraju pozwolenia i kryjemy sie jak szczury po krzakach bo tak jesteśmy traktowani przez organy scigania.Kokesh masz racje jak tak dalej pujdzie to nie dlugo bedziemy chodzic z atrapami a prawdziwe wykrywki trzeba bedzie chowac w lesie.GPRS moja wykrywka nie ma wiec nie wiem jak edziemy odnajdywac sprzet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Sprzedać groty-to głupota{osobiście mnie nie podniecają}Wbić szpadel w glebę to w świetle prawa taki sam wystempek.Kolejny przykład szkody dla dziedzictwa z powodu złej ustawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 stg1971, dla Ciebie moga byc warte nawet 20 groszy, co nie zmieni faktu ze i tak wyrok dostanie, jezeli sie przyznal ze pochodzą z wykopu w Polsce..skoro były nic nie warte to zwyczajnie mógł ich nie zabierać, nie sprzedawać, a nie zrobił by szumu, który tylko odbije się na innych ludziach...kazdy kto uwaza ze sprzedaż na allegro fantow w przekroju od epoki zelaza do wczesnego sredniowiecza nie jest niczym zlym, dla mnie jest żałosny.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 Właśnie total o to chodzi .Nie ważne co , guzik z pętelką ,jakiś złom ,lub przysłowiowe śmieci .Trafiony zatopiony .A sprawy ciągną się miesiącami ;rzeczoznawcy ,eksperci ,opinie .Cóż z tego że gościa za kilka miesięcy uniewinnią ,przecież nikt o tym nawet nie napisze .A lansowana o nas opinia poszła w świat.I mam od jakiegoś czasu cholerne przeczucie że komuś na tym bardzo zależy .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogurmalosolny Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 No cóż jaki kraj takie zabytki,szkoda kolesia w końcu to jeden z nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 zamiast dążyc do zacieśniania współpracy z archeo i wyrabiania jak najlepszej opini o poszukiwaczach my zmierzamy nieuchronnie do zaostrzenia prawa. I nie jest to kokesh niestety kwestia lat a niestety miesięcy. Własnie przez tego typu sytuacji, bo one są świetnie nagłaśniane i upublicznianie. O tym jak poszukiwacz znajdzie fibulke i zaniesie do muzeum czy WKZ nikt nie pisze, a o sytuajach ja powyższa jest niestety bardzo głośno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek_ Napisano 2 Marzec 2010 Share Napisano 2 Marzec 2010 vorax kopanie to nie prowadzenie biznesu że kalkuluje sie jego oplacalność. To pasja której sie nie przelicza na kase bo z góry skazani jestesmy na minus :)Jak juz siedzimy z kalulatorem wyceniłes tę frajde z kopania i znajdowania, ten dreszczyk emocji? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.