Szumsk Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Witajcie. Ostatnio dręczy mnie myśl dlaczego niektóre bitwy są sławne a niektóre są zapomniane przez społeczeństwo... Mam pomysł jeśli ktoś wie coś i jakichś bitwach o których prawie nikt nie mówi to proszę o wypowiedzenie się w tym wątku (przyda się krótki opis bitwy). Może chodź kilku osobom przypomnimy że takie bitwy kiedyś zaistniały. Nie wiedziałem w jakim dziale to założyć, jak coś nie tak to proszę moda o przeniesienie w odpowiedni dział. Na początek: Bitwy Przasnyskie http://forteca.w.activ.pl/zapomnianabitwa/http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_przasnyskahttp://pl.wikipedia.org/wiki/II_bitwa_przasnyska
steell Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Dlaczego się dziwisz? wprawdzie Polacy tam walczyli zapewne po obydwu stronach ale to nie jest dla nas walka wyzwoleńcza więc mało istotna dla historii Narodu. Z drugiej strony nie licz ze całkiem zapomniana, zapewne wielu kolegów już penetrowało teren bitwy.
Szumsk Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Ale jednak walczyli tam, a Rosjanie niszczyli okoliczne wsi i mordowali mieszkańców... I dlaczego o tym zapomniano ??
stock84 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Nic nie jest zapomniane...O niektórych sytuacjach po prostu się nie mówi z różnych przyczyn...Nie bitwy ale potyczki i akcje Żołnierzy wyklętych na Lubelszczyżnie, czy samodzielna" obrona Kresów.Też nie są zapomniane tylko mało osób o nich wie...
kopijnik2 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Ale jednak walczyli tam, a Rosjanie niszczyli okoliczne wsi i mordowali mieszkańców...Szumski - piszesz to pewnie coś wiesz...to jeszcze podziel się z nami - tą wiedzą...
steell Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 to chyba właściwe miejsce dla tego wątku, z drugiej strony ciekawe dlaczego wypłynął, czy dlatego ze mało znana czy pod temat mordowanie?
Szumsk Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Nie pod temat mordowanie. Tylko mało znana, podałem powód dlaczego powinna być znana, właśnie dlatego że ruski mordowali niewinnych i bezbronnych ludzi, plądrowali ich majątek życiowy niszczyli wsie oraz miasto. Jeśli ktoś coś wie, to proszę o wymienianie bitew o których mało się mówi, a wiem że takie istnieją. ;) (chodzi mi o teren Polski)
kopijnik2 Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 gdzie jest informacja ...że ruski mordowali niewinnych i bezbronnych ludzi... w Przasnyskiej bitwie.
Szumsk Napisano 28 Luty 2010 Autor Napisano 28 Luty 2010 Nie ma takiej informacji bo o tej bitwie nic nie ma... Praktycznie kilka linków. To słyszałem z ust mojej babci i kilku innych ludzi którzy mieszkali tu za tamtych czasów.
Czlowieksniegu Napisano 28 Luty 2010 Napisano 28 Luty 2010 Nie ma, ale jest uski mordowali niewinnych i bezbronnych ludzi, plądrowali ich majątek życiowy niszczyli wsie oraz miasto."Szumsk- z ciekawości, a w którym roku się szanowna babcia urodziła?
danieloff Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Szumsk, niestety mylisz się. W którymś z numerów Militariów" z przed 2 lat był bardzo obszerny i dokladny artykuł o bitwach przasnyskich. A i same bitwy są w środowisku" dość dobrze znane, czego najlepszym dowodem jest naprawdę dokładnie wyeksplorowany teren, gdzie się rozgrywały + przyległości. A jeszcze kilka lat temu bywały tam ładne trafienia.
Szumsk Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 Człowiek Śniegu Moja Ś.P babcia urodziła się w 1905 roku. ;)
Szumsk Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 Mieszkała w swojej rodzinnej wsi i musiała uciekać bo przechodził front przez ich posiadłości, zresztą nie tylko ich. ;) Byli tacy co nie chcieli opuścić swojego majątku dlatego ginęli...
bjar_1 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Czyli w trakcie walki cywile byli mordowani przez pociski artyleryjski i karabinowe?
kopijnik2 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 ...Przed bitwą wojska niemieckie posiadały oprócz siły żywej, kilkukrotną przewagę w artylerii, która wcześniej została okopana i dobrze ufortyfikowana w działobitniach. Niemieckie oddziały były w lepszej sytuacji zaopatrzeniowej mając niedaleko Wielbark (Willenberg), Nidzicę (Neidenburg), Mławę, odległości tych miast nie przekraczały 25 – 35 kilometrów od terenów walki. Natomiast wojska rosyjskie cierpiały na brak amunicji i małą ilość dział i karabinów, jedynie na korzyść Rosjan przemawiało pozytywne nastawienie ludności cywilnej nie licząc około 10% Kolonistów niemieckich i 10% Żydów, którzy byli wrogo nastawieni przeciwko wojskom rosyjskim a nawet im szkodzili przecinając kable, niszcząc mosty i powodując etapowe pożary[2]...Rosjanie byli u siebie"...
Szumsk Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 10% Kolonistów niemieckich i 10% Żydów, którzy byli wrogo nastawieni przeciwko wojskom rosyjskim a nawet im szkodzili przecinając kable, niszcząc mosty i powodując etapowe pożary[2]..."Właśnie o to mi chodzi. Za takie rzeczy od razu rozstrzeliwano. Nie chodzi mi tu o wielkie mordowanie i całkowite wyniszczenie ludności ale zdarzały się takie sytuacje że ludność cywilną rozstrzeliwano (z jakiegoś tam powodu). Ja wnioskuje swoje wypowiedzi na opowiadaniach swojej babci. Była wtedy dość mała więc mogła nie zrozumieć całej zaistniałej sprawy i nie wiedziała dlaczego Ci ludzie zostali rozstrzelani.
Szumsk Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 Czyli w trakcie walki cywile byli mordowani przez pociski artyleryjski i karabinowe?"Podobno dwie osoby zostały iechcący" Postrzeleni podczas wycofywania się wojsk (gdy cywile próbowali jakoś się wydostać), A jeśli chodzi o artylerię, to chyba wiadomo że karabinem wsi nie zniszczyli.
kopijnik2 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 a Rosjanie niszczyli okoliczne wsi i mordowali mieszkańców...Właśnie o to mi chodzi. Za takie rzeczy od razu rozstrzeliwano.Nie chodzi mi tu o wielkie mordowanie i całkowite wyniszczenie ludności ale zdarzały się takie sytuacje że ludność cywilną rozstrzeliwano (z jakiegoś tam powodu). a widzisz, jak to się zmienia...
Szumsk Napisano 1 Marzec 2010 Autor Napisano 1 Marzec 2010 źle określiłem swoją wypowiedz i źle mnie zrozumieliście ;) Nie chodziło mi o to, że byli jakoś mordowani masowo bez konkretnego powodu. Nieraz przez przypadek a nieraz z jakiegoś powodu. Jeśli Niemcy i Rosja już mieli się gdzieś tłuc to nie wiem po co niszczyli posiadłości ludzi mieszkających tam. Najprawdopodobniej nie zależało im na życiu i dobytku Polaków. Chyba zbyt ogólnikowo się wypowiedziałem w poprzednich postach na temat mordów itd.
8total4 Napisano 1 Marzec 2010 Napisano 1 Marzec 2010 Szumsk, może zacznij precyzować, bo średnio można zrozumieć o co Ci właściwie chodzi.. Niszczyć posiadłości" to pojęcie wieloznaczne, bo czymś innym jest ostrzał artyleryjski miejsca jako celu, w którym rozpoznanie wykazuje wrogie jednostki, a innym rozkradanie domów, czy zwykłe demolowanie ich dla zaspokojenia bestialskich potrzeb..podawaj konkretne przykłady i precyzuj wypowiedzi bo będą nieporozumienia..
hubal1 Napisano 3 Marzec 2010 Napisano 3 Marzec 2010 kolego szumsk w ksiegarni odkrywcy była możliwośc kupienia książki na temat bitwy przasnyskiej . gorąco polecam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.