Skocz do zawartości
  • 0

zdjecie Murzyna z orlem

Ptaku51

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wypastowany i do tego w rekawiczkach...
Ten raczej byl naturalnym murzynem:
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum13/555.jpg
Napisano
Murzyn...ale z Wólki Dolnej albo z innej pojskiej Afryki "...Przebieraniec i tyle. Zalatuje kpiną i szyderstwem hitlerowców albo komunistów powojennych z polskiego żołnierza. Albo wesołe harce naszych wojaków przed wojną... Niech fachowcy wypowiedzą się o kroju i przynależności munduru.
Napisano
Zdjęcie jest na 1000% przedwojenne, nie ma nawet o czym dyskutować. To jakiś festyn Ligi Morskiej i Kolonialnej, luźna impreza, do której dorabiacie ideologię:-) Kolesie zrzeszeni w Lidze marzyli o Polsce jako imperium kolonialnym. Z braku kolonii i oddziałów kolonialnych, wypastowali sobie jednego Murzyna", jako wersję demo:-) Kto wie, może innych taka prezentacja zachęciła do poparcia idei kolonialnej?
Napisano
Popieram Twą wypowiedż, danieloff... 10 000% foto przedwojenne, oczywisty pochód Ligi Morskiej i Kolonialnej,a Murzyn " farbowany. Zdjęcie faktycznie zrobione w Toruniu. Coś mi świtało w głowie i rozpoznałem to miejsce. Nawet przejeżdzałem tam dziś, choć w Toruniu nie mieszkam, ale znam to miasto. Pochód kolonialny " idzie odcinkiem ulicy Chopina w kierunku dzisiejszego Placu Rapackiego. Ulica Chopina jest dwujezdniowa i brukowana do dziś. Jest taka sama jak na zdjęciu. Środkiem idą tory tramwajowe linii 1 " i 2 " ( innych już dziś w Toruniu nie ma ). Kute ogrodzenie stoi do dziś, nie kojarze teraz czy za nim jest jakiś park czy ogród, przejeżdzam tamtędy często i przestałem zwracać uwagę na szczególy, ale drzewa są tam nadal. Za transparentem, w pewnej odległości stoi dziś współczesny budynek Instytutu Matematyki UMK. Niech mieszkańcy Torunia, jeśli takowi są tu, potwierdzą lub zaprzeczą moim słowom. Myślę, że mam rację i dalsza dyskusja i spory na temat tych zdjęć są bezcelowe. Następnym razen gdy tam będę z aparatem, to sfotografuję Wam to miejsce i zamieszczę tu. Jak dla mnie to temat jest oczywisty i zamknięty.Pozdrawiam kolegów.
Napisano
Zdjecie pochodzi z :
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/102718/702b202a3508ae7563e7234f2cdd02a1/
podpis: Czarnoskóry żołnierz w pochodzie uzbrojony w karabin 7,9 mm Mauser wz. 1898 i pas z ładownicami.
Data wydarzenia: 1939
Miejsce: Toruń
Napisano

Inne zdjecie z tego wydarzenia:
Opis obrazu: Pieszy, paramilitarny oddział Ligi Morskiej i Kolonialnej mający pełnić służbę na przyszłych koloniach Polski.
Data wydarzenia: 1939
Miejsce: Toruń

Napisano
Szanowni Panstwo, Panie i Panowie!! Zaproszenie:

Liga Morska i Kolonialna przy współudziale Podchorążych Artylerii i Marynarki Wojennej urządza w sobotę, dnia 19 lutego 1938 roku w salach Dworu Artusa zabawę kostiumowa."

Czyzby to z tej imprezy: http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=10284&from=&dirids=1&ver_id=229781&lp=2&QI=!A3FE5F327C8D7B0D4B4E444D0468E044-14

To by tlumaczylo dostep do ladownic i broni.
Napisano
mietek...na zdjęciach są drzewa z liśćmi, więc to lato lub wiosna i nie może to być 19 luty...ale broń zapewne pochodzi z toruńskiej podchorążówki ". Dwór Artusa jest na Starym Rynku, pare kroków od pomnika Kopernika. Pozdrawiam.
Napisano
To powojenne zdjęcie białego człowieka wysmarowanego jakimś czarnym gównem.Spójrzcie na rysy twarzy, zbyt nie wydatne jak na czarnucha...a mundur to prowizorka dziesięciominutowa...
Napisano
Stock czytales czego nie wolno robic na forum?

Zamieszczania wypowiedzi/materiałów powszechnie uważanych za wulgarne lub obraźliwe, antysemickich, rasistowsich i jednoznacznie obrażających uczucia religijne.

Zastanow sie nastepnym razem co napiszesz.
Napisano
Spójrzcie na rysy twarzy, zbyt nie wydatne jak na czarnucha"
Trochę szacunku i Kultury dla innego człowieka dobrze ??? To że ktoś ma czarną skórę nie znaczy że jest gorszy !.
Napisano
Nie dobrze...ty się szumsk w moderatora nie baw...Ciekawe czy ty kiedykolwiek rozmawiałeś z murzynem albo miałeś z takowym bezpośredni kontakt, rasę tą znasz pewnie wyłącznie z demotywatorów.Napisałem jak napisałem bo jestem rasistą(za to chyba drugiej nie dostanę:)).Wiecie dlaczego taki jestem?...Doświadczenie mnie rzeźbiło, przez 3 ostatnie lata troche podróżowałem po Europie, głównie za pracą, spotykałem na swojej drodze azjatów, kitajców, ciapatych litwinów, chorwatów(itd)czy murzynów z niektórymi pracowałem i wiem z autopsji jacy ci ostatni są na prawdę(sporadycznie zdarzają się wyjątki)!!!

Dyskusja na ten temat prowadzi do autodestrukcji więc nie będe się rozpisywał a swoje poglądy stłumię głęboko w sobie...Dziękuje Woytas za zwrócenie uwagi.Pozdrawiam
Napisano

Spójrzcie na rysy twarzy, zbyt nie wydatne jak na czarnucha" <---- cytat

Rysy twarzy, na zdjęciu z linka w pierwszym poście,wyraźnie europejskie, tak będzie poprawnie;)

Na zdjęciu przykładowy zarys twarzy przedstawiciela rasy czarnej.

Płot o niczym nie świadczy...

Napisano
Rozumiem kolego Stock84, ze Narodowe Archiwum Cyfrowe robi sobie jaja i zamieszcza powojenne falszywe zdjecia jako przedwojenne zdjecia reporterskie z Kuriera Codziennego??? I wcale nie neguje faktu, ze facet na zdjeciu jest przebierancem.
Tak samo jak przebierancami sa ci zolnierze" wojsk kolonialnych.
Troche otwartosci umyslu please...
Napisano
Ps: szumsku Ja sam ustalam dla kogo mam szacunek a dla kogo nie mam, żadne masmedia nie narzuciły mi poglądów którymi się kieruje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie