Jump to content

Czołg niemiecki

pawel2213

Recommended Posts

Witam

Jakieś 3-4 lata temu moja ś.p. babcia opowiadała mi o tym jak niemcy wycofywali się ( szedł front rosyjski) przez rzekę Bobrzą i czołg niemiecki przejeżdżał przez zakole tej rzeki i zatonął według legendy nikt z tego czołgu nie wyszedł . Mam pewność w 70% ,że to czołg niemiecki ponieważ babcia była w partyzantce równierz z innych źródeł wiem ,że przez kielce przejeżdżał 502 Batalion czołgów ciężkich więc może natrafie na tygrysa. Mam prośbę jeśli ktoś coś wie, lub chce mi jakoś pomóć niech pisze na email prezydent_pawel@onet.eu

• Replies 85
  • Created
  • Last Reply
Chyba raczej kuć lód, skoro czołg leży w rzece!
Pewnie zostaniesz pawel2213 wyśmiany ,przez forumowych złośliwców, ale się nie zniechęcaj.
Spróbuj zebrać więcej informacji na temat tej legendy o czołgu.
Życze ci powodzenia!

Może nie niemiecki tylko ruski,nie zatonął tylko przejeżdżał ,i nie przez rzekę tylko przez wieś .Ale nawet jeśli opowiadanie na skutek upływającego czasu mijają się z prawdą ,to według starego powiedzenia powinno być w nim chociaż ziarenko prawdy .A my zarażeni naszą pasją jesteśmy właśnie po to aby to sprawdzić .Życzę powodzenia .Pozdro...

zlokalizować prawdopodobne miejsca, zorganizować łódź i pomocników no i magnesem go na mocnej linie, potem to już zależy od głębokości wody, mimo wszystko do wiosny spędzić czas na przygotowaniach i typowaniach miejsc, woda jeszcze zimna.

hmm w przybliżeniu wygląda na dośc płytki obszar, może faktycznie coś zalega.

Ale oglądając rzekę z fotek sat. i lotniczych wygląda na piaszczystą płytką rzekę, i czołg to spokojnie by przejechał.

Zwłaszcza że w okolicy teren super piaszczysty.

Ale jeżeli coś piszczy to trzeba sprawdzic.

Pozdrawiam

Zakola potrafią byc zdradliwe, zwłaszcza w rzekach o bystrym nurcie.
Przykładem niech będzie San nad którym się wychowałem, woda płytka dno kamieniste ale na zakolu potrafiło wybrać grunt na 4 metry, 10 metrów od brzegu było już tylko trochę ponad 1 metr a na środku 20 cm.

• 3 months later...
ostatnio przesonodowałem dno i zawadziłem o bardzo duży stalowy obiekt jeśli ktoś ma możliwość proszę przyjechać namiary miejsce nr.1 gdzie może spoczywać bestia: 50 48'09.42 na północ 20 32'51.03" na wschód . Miejsce nr 2 :
50 48'10.62 na północ 20 32'50.30" na wschó. Jeśli ktoś ma możliwość to niech sprawdzi te miejsca samochó można zostawić przy młynie lub pod domem( to moja rodzina) ponieważ ja tam niebawem bedę to można się spotkać mój email: pawelsto5@wp.pl

A może to jest metoda. Nagłośnić i mówić jak najwięcej. Podać do prasy i telewizji, napewno rzucą się na taki temat.Może i sami zlokalizują, a jak by zniknął w między czasie to dopiero zrobią aferę.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information