pawel2213 Napisano 23 Luty 2010 Autor Share Napisano 23 Luty 2010 WitamJakieś 3-4 lata temu moja ś.p. babcia opowiadała mi o tym jak niemcy wycofywali się ( szedł front rosyjski) przez rzekę Bobrzą i czołg niemiecki przejeżdżał przez zakole tej rzeki i zatonął według legendy nikt z tego czołgu nie wyszedł . Mam pewność w 70% ,że to czołg niemiecki ponieważ babcia była w partyzantce równierz z innych źródeł wiem ,że przez kielce przejeżdżał 502 Batalion czołgów ciężkich więc może natrafie na tygrysa. Mam prośbę jeśli ktoś coś wie, lub chce mi jakoś pomóć niech pisze na email prezydent_pawel@onet.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeton Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Trzeba kopać, kopać, śnieg już nie taki duży :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Chyba raczej kuć lód, skoro czołg leży w rzece!Pewnie zostaniesz pawel2213 wyśmiany ,przez forumowych złośliwców, ale się nie zniechęcaj.Spróbuj zebrać więcej informacji na temat tej legendy o czołgu.Życze ci powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 23 Luty 2010 Autor Share Napisano 23 Luty 2010 nie dziękuje od kiedy mam sprzęt pilnie go szukam oraz przeprowadzam wywiady z mieszkańcami w miare możliwości eksploruje rzeke lecz niestety(stety dobrze sie zachowa) zalega muł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 taak, powodzenia Panie Prezydencie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 424 sHPzAbt ;) Sprawdź, w okolicy było mnóstwo niemieckich pojazdów pancernych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 23 Luty 2010 Autor Share Napisano 23 Luty 2010 póki co znalazłem tam bagnet wz. 1891 i łódkę od mausera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 23 Luty 2010 Autor Share Napisano 23 Luty 2010 i jeszcze jedno lokalizacja: na południe od Kowali i na wschód od sitkówki-nowiny zakole obok rodzinnego młynu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 23 Luty 2010 Share Napisano 23 Luty 2010 Może nie niemiecki tylko ruski,nie zatonął tylko przejeżdżał ,i nie przez rzekę tylko przez wieś .Ale nawet jeśli opowiadanie na skutek upływającego czasu mijają się z prawdą ,to według starego powiedzenia powinno być w nim chociaż ziarenko prawdy .A my zarażeni naszą pasją jesteśmy właśnie po to aby to sprawdzić .Życzę powodzenia .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 zlokalizować prawdopodobne miejsca, zorganizować łódź i pomocników no i magnesem go na mocnej linie, potem to już zależy od głębokości wody, mimo wszystko do wiosny spędzić czas na przygotowaniach i typowaniach miejsc, woda jeszcze zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 24 Luty 2010 Autor Share Napisano 24 Luty 2010 łódź myśle ,że może strażacy wypożyczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.pl Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Witam, jestem z okolic Nowin i też słyszałem o tym pojeździe. Jakieś 4 lata temu na złomie w Nowinach klijent" proponował wypad nad rzeke. Niestety nie wykożystałem okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Nie mieszaj w to mundurowych. Zorganizuj jakąś dłubankę, przy wodzie jakieś być muszą, i hajda !Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 24 Luty 2010 Autor Share Napisano 24 Luty 2010 jeśli ktoś mieszka w tych okolicach i coś wie to można by się spotkać póki co analizuje wszystkie mapy jak rosjanie szli i jak niemcy uciekali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarnuch12km Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 POWODZENIA!!! i koniecznie wrzuć fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 25 Luty 2010 Autor Share Napisano 25 Luty 2010 do michal.plmożna by się zgadać na lato. Warto sprawdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 25 Luty 2010 Autor Share Napisano 25 Luty 2010 kształt czołgu zakole zakreśliłen na czerwono tam gdzie ten kształt i jeszcze rok temu tyle ile udało mi się to sprawdziłęm i jestem bardzo dużo metalu(oczywiście wykrywaczem sprawdziłem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 25 Luty 2010 Autor Share Napisano 25 Luty 2010 może się ktoś dopatrzy bo niewiem jak wrzucić większe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RayanPeter Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 hmm w przybliżeniu wygląda na dośc płytki obszar, może faktycznie coś zalega. Ale oglądając rzekę z fotek sat. i lotniczych wygląda na piaszczystą płytką rzekę, i czołg to spokojnie by przejechał.Zwłaszcza że w okolicy teren super piaszczysty. Ale jeżeli coś piszczy to trzeba sprawdzic.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 25 Luty 2010 Share Napisano 25 Luty 2010 Zakola potrafią byc zdradliwe, zwłaszcza w rzekach o bystrym nurcie.Przykładem niech będzie San nad którym się wychowałem, woda płytka dno kamieniste ale na zakolu potrafiło wybrać grunt na 4 metry, 10 metrów od brzegu było już tylko trochę ponad 1 metr a na środku 20 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 26 Luty 2010 Autor Share Napisano 26 Luty 2010 rzeka zmieniala 2 razy koryto lecz zakole zawsze tam było aktualna głębokość jakieś 4-5m . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2213 Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2010 ostatnio przesonodowałem dno i zawadziłem o bardzo duży stalowy obiekt jeśli ktoś ma możliwość proszę przyjechać namiary miejsce nr.1 gdzie może spoczywać bestia: 50 48'09.42 na północ 20 32'51.03" na wschód . Miejsce nr 2 :50 48'10.62 na północ 20 32'50.30" na wschó. Jeśli ktoś ma możliwość to niech sprawdzi te miejsca samochó można zostawić przy młynie lub pod domem( to moja rodzina) ponieważ ja tam niebawem bedę to można się spotkać mój email: pawelsto5@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 No, podanie namiarów to niezły samobój... nawet pomijając różnych potencjalnych fanów exploration by night", to właśnie spora grupa napaleńców z całej Polski przetrząsa szafy w poszukiwaniu pianek i gumiaków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.tommy Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 to może i coś z tego wyjdzie" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulek Napisano 22 Czerwiec 2010 Share Napisano 22 Czerwiec 2010 A może to jest metoda. Nagłośnić i mówić jak najwięcej. Podać do prasy i telewizji, napewno rzucą się na taki temat.Może i sami zlokalizują, a jak by zniknął w między czasie to dopiero zrobią aferę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.