Skocz do zawartości

Kultura wypowiedzi na forum

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Artur- może tak.
Jeśli masz pytania lub zastrzeżenia do pracy moderatorów- pisz na priv.
Ale mimo to odpowiem na część Twoich pytań (?).

1/Ogólnie - brak odpowiedniej segregacji wątków powoduje chaos i skutkuje tym, ze wciąż są zakładane nowe na te same tematy, choć istnieją starsze, gdzie sprawa była już wyjaśniania, " itd

Rozumiem, że sprawcami są moderatorzy, którzy zabraniają Użytkownikom korzystać i z szukajki, i ze zdrowego rozsądku?

2/dział Aktualności, newsy, który stał się rodzajem szamba"

Czy to znaczy, że proponujesz cenzurę, gdzie wszelkie nieprawomyślne wpisy lądują w Dołku?

3/Uważam,że od początku powinno to być w dziale Historia najnowsza"

Tia...- śmierć wnuka Churchila i pożegnanie maczkowca jest zdarzeniem danej chwili i czystą informacją- nie wywoła ( bo i jak ) głębszej i dłuższej dyskusji. Jest to NEWS.

Idąc Twoim tokiem rozumowania można np informację o uruchomieniu Stg winna być nie w Pojazdach ale w ... Aktualnościach?

4/z akcjami przeciw poszukiwaczom"

Akurat uważam, że Forum nie jest kroniką policyjną i tego typu histeryczne informacje powinny z definicji lądować ( w najlepszym przypadku ) na HP. Podobnie jak większość newsów o niewybuchach, akcjach saperów, itp.

Pozdrawiam.
Napisano
Yeti, chyba nie ma potrzeby na priv, bo ten właśnie wątek miał chyba w założeniu służyć zgłaszaniu podobnych uwag?

@: Rozumiem, że sprawcami są moderatorzy, którzy zabraniają Użytkownikom korzystać i z szukajki, i ze zdrowego rozsądku?"

Co do spraw wyszukiwarki - starałem się wyjaśniać wyżej, dlaczego moim zdaniem staje się ona coraz mniej użyteczna. Pretensji do modów nie mam - ale tylko oni mają możliwość szybkiego reagowania i przenoszenia założonych wątków do bardziej pasujących działów. Najczęstsze ruchy wątków to Dołek i Towarzyskie, a przecież są jeszcze inne działy, gdzie być może dyskusja byłaby bardziej merytoryczna. Użytkownicy nie mają nawet możliwości edytowania i usuwania swoich wypowiedzi, co być może też rozwiązałoby część zbędnego słowotoku, bo autocenzura włącza się nieraz już po kliknięciu zapisz", a wtedy jest za późno.

@ 2/"dział Aktualności, newsy, który stał się rodzajem szamba

Czy to znaczy, że proponujesz cenzurę, gdzie wszelkie nieprawomyślne wpisy lądują w Dołku?"

Nie cenzurę ale konsekwentną segregację tematów, swój punkt widzenia już wyjaśniałem.

@: Tia...- śmierć wnuka Churchila i pożegnanie maczkowca jest zdarzeniem danej chwili i czystą informacją- nie wywoła ( bo i jak ) głębszej i dłuższej dyskusji. Jest to NEWS."

No właśnie z mojego punktu widzenia najchętniej śmierć wnuka Churchila i inne nekrologi widziałbym w Najnowszej, a Stg w Artylerii, bo akurat te tematy mnie zupełnie nie interesują i uważam, że tam znalazłyby więcej kompetentnych osób do dyskusji, w ogóle zainteresowanych sprawą, a jeśliby nie znalazły, to przynajmniej nie przykuwałyby niepotrzebnie uwagi. A na newsach powinny zostać tylko doniesienia stricte związane z poszukiwaczami,poszukiwaniami i znaleziskami, tudzież ciekawostki związane z szerzej pojętym kopaniem (głównie archeologiczne). Ale oczywiście się nie upieram. Przedstawiłem tylko swój punkt widzenia.
Artur
Napisano
Arturze prześledź prosze inne fora i zobacz co daje możliwość edycji postów przez użytkownikow..
za kilka miesiecy znaczny procent tematów staje się okrojonymi szczątkami bez sensu, bo niektórzy widzą tylko wlasny interes i usuwają stare wpisy albo np. fotki z nich..

wszystko można edytować, prosząc o to moderatora, sam dostaje kilka-kilkanaście takich maili w tygodniu i nigdy jeszcze nie odmówiłem..

gwarantuje Ci że i tak z poziomu użytkownika bez uprawnień moda nikt nie widzi nawet 10% operacji na wątkach, które są przez nas ukrywane, odkrywane, segregowane itp itd..

co do autocenzury - najlepszą podobno jest szklanka wody i 10 głębokich wdechów, zamiast bycia porywczym i zaborczym :)
Napisano
Co do edycji, to może masz i rację. Też nie lubię, gdy treść postów zmienia się co chwilę.

Co do ukrywanie wątków - trochę to bez sensu, bo są one i tak dostępne spod linku i pojawiają się w Googlu. Np.:

http://www.odkrywca-online.com/zabrali-mi-wykrywacz,665993.html

http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=%22zabrali+mi+wykrywacz%22&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=%22zabrali+mi+wykrywacz%22&fp=2804a89cea128776

Lepiej chyba byłoby je usuwać na stałe.
Artur
Napisano
Artur- delikatnie napiszę, że prowadzenie dyskusji o Działach i przynależności wątków ma sens.

Ma sens pod warunkiem, że dyskutant nie pisze o akurat te tematy mnie zupełnie nie interesują i uważam, że tam znalazłyby więcej kompetentnych osób do dyskusji, w ogóle zainteresowanych sprawą, a jeśliby nie znalazły, to przynajmniej nie przykuwałyby niepotrzebnie uwagi.". Można bowiem odnieść wrażenie, że Forum służy tylko Twoim potrzebom :-( A tak, na szczęście, nie jest. Może wystarczy czytać ze zrozumieniem tytuły wątków i odwiedzać tylko te dla Ciebie interesujące?

To, że nie interesuję się czymś nie oznacza, że choćby z ciekawości czy służbowym" poczuciu obowiązku tam nie zaglądam.

Ukrywanie wątków ma podwójny sens- zarówno na Forum, jak i via Google nie widzisz wątków ukrytych przez modów lub z jakiś powodów regulaminowych nie ujawnionych do publikacji.

Pozdrawiam.
Napisano
Jasne, Yeti, masz rację, po co mam wchodzić na polityczny dział Onetu, skoro większość tam wałkowanych tematów mam na Odkrywcy w Newsach?

@: Ukrywanie wątków ma podwójny sens- zarówno na Forum, jak i via Google nie widzisz wątków ukrytych przez modów lub z jakiś powodów regulaminowych nie ujawnionych do publikacji."

Tylko co to za ukrywanie, skoro dalej są pod starym linkiem i pod Googlem?
Artur
Napisano
Nie rozumiesz ( bez złośliwości ). Obojętnie w jaki sposób podejrzysz wątek nie widzisz wpisów ukrytych. Choć przyznam Ci rację, że lepszym rozwiązaniem byłoby wyrywanie wątku z korzeniami. Niestety, mimo że nie jestem informatykiem, obawiam się że nawet wtedy jakieś wersje wątku mogą po necie krążyć.

Co do wątków politycznych- pokrętna jest ludzka logika i z każdy wątek ( nie będę podawał przykładów z ostatnich dni ) potrafi wypełnić aluzjami do współczesnej polityki. Dotyczy to również wątków historycznych".
Napisano
koledzy ...może do meritum, czyli do kultury ?

ja ze swojej strony dodam, że bardzo mi brakuje pewnego magicznego słowa : PRZEPRASZAM

podam przykład : zaczyna się trollowanie w wątku (i nie jest to HP). Na moje delikatne zwrócenie uwagi : czy nie przeszkadzam ?" i prośbę o trzymanie się tematu - odburknięcie Usera : NIE

kultura - pełną gębą.......
Napisano
Tyfus
A może user po prostu nie zrozumiał , że to grzeczne acz niedosłownie wyartykułowane doprowadzenie do porządku.
Na uprzejme pytanie czy nie przeszkadzam ?" , odpowiedział równie uprzejmie '' nie '' nie wiedząc może ,że jesteś modem i czekając aż się włączysz do rozmowy.
Co powiesz na taką wersję zdarzeń ...?
A Ty zaraz z grubej rury.
Napisano
no wiesz....żadnej grubej rury nie było :)

ale powiem ci, że wielu nowych Userów, zakładając nowe wątki, które kolidują z Regulaminem i działami - zna to słowo :)

piszą, że przepraszają, że jeszcze się gubią na Forum....i że do końca nie czytali Regulaminy, bo coś tam coś tam.

a ktoś kto ma ileś set postów.....nie wie kim ja jestem na Forum ? jakoś to nie przemawia do mnie.
jeżeli chodzi o świeżaków", to co innego - staram się pomagać, a nie szkodzić, choć bywają ewenementy.
Napisano
@ Yeti: Nie rozumiesz ( bez złośliwości ). Obojętnie w jaki sposób podejrzysz wątek nie widzisz wpisów ukrytych. Choć przyznam Ci rację, że lepszym rozwiązaniem byłoby wyrywanie wątku z korzeniami. Niestety, mimo że nie jestem informatykiem, obawiam się że nawet wtedy jakieś wersje wątku mogą po necie krążyć."

Chyba faktycznie nie rozumiem. Ukrycie wątku ma chyba też na celu ukrycie wszystkich wpisów, czyż nie? Ukrycie wątku ma służyć zapewnieniu prywatności usera, jeśli z jakichś powodów uznał, że treści w wątku mogą mu przysporzyć problemów i dokonywane jest albo na jego prośbę, albo z inicjatywy modów,tak? Wątek znika z listy na działach Odkrywcy i user jest przekonany, że już ma święty spokój i nikt nie będzie czytał tego, co mu z jakichś powodów nie w smak. Ale jeśli ktoś w międzyczasie dał link do niego gdzie indziej, albo go sobie zapisał w historii, to z tego linku cały wątek jest dalej w pełni widoczny. Tu jest właśnie taki przykład:
http://www.odkrywca-online.com/zabrali-mi-wykrywacz,665993.html

Ponadto - Ostatni post w tym ukrytym" wątku pochodzi z 9 lutego. Tego dnia wątek zniknął też z forum. A kopia Googla:
http://209.85.135.132/search?q=cache:01y-7Cpob08J:www.odkrywca-online.com/zabrali-mi-wykrywacz,665993.html+%22zabrali+mi+wykrywacz%22&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
jest z 27 lutego. Oznacza to, że wątek dla wyszukiwarek jest w pełni widoczny przez cały czas. Nie to żebym się czepiał, ale zwracam uwagę, bo problem wcale nie jest błahy - to narusza trochę zaufanie do forum i poczucie bezpieczeństwa i prywatności.

@: To, że nie interesuję się czymś nie oznacza, że choćby z ciekawości czy "służbowym poczuciu obowiązku tam nie zaglądam"

Ja jednak tęsknię za czasami, gdy forum było stricte poszukiwawcze. Jak zaglądałem do Newsów, to były tam newsy łączące się jakoś z poszukiwaniami albo z poszukiwaczami. A teraz? Postów i wątków jest całe mnóstwo, ale w tej obfitości czai się jałowość. Co ma wspólnego z poszukiwaniami wywiad z córką Jaruzelskiego, śmierć wnuka Churchila czy doniesienia z frontu w Afganistanie itd.?
Artur
Napisano
Arturze- musisz pogodzić się z dwoma faktami.
Po pierwsze- Forum jest wypadkową działań Użytkowników. Ingerencja moderatorów ogranicza się ( poza wyrażaniem swoich poglądów czy dzieleniem się własną-prywatną wiedzą ) do pilnowania zgodności z Regulaminem tudzież DELIKATNE sterowanie pojawiającymi się wpisami/wątkami. Wyjście poza DELIKATNE równa się postępującej cenzurze.

Po drugie- musisz się pogodzić, że pojedynczy głos zawodu przypomina wołanie na puszczy. Tym bardziej przypomina, im bardziej chciałbyś ograniczać innych Użytkowników.

PS A masz świadomość, że na Forum są osoby nie uczestniczące w reko, nie władające językami obcymi, nie zbierające militariów...
Napisano
Nie ma przepraszam , nie ma proszę , coraz mniej kultury.
Coraz więcej uczestników forum to coraz większa szansa trafienia na osobę o wychowaniu delikatnie mówiąc niewystarczjącym.Cóż , statystyka.
Ale czego wymagać skoro udziela się tu coraz więcej nastoletnich handlarzy i po prostu gówniarstwa ( nie chodzi o wiek , lecz stan ducha :)).Kiedyś nie było takiej masy postów typu '' ile za to mogę dostać '' Nie taka jak się spodziewa odpowiedź i już słyszysz od takiego osobnika z numerem 1/1--wal się.Jak się z kolei namęczysz i zrobisz mu ID , które wymaga trochę wysiłku i czasu--nie usłyszysz dziękuję a towar ( celowo tak to określam ) z twoim dosłownym opisem trafia na Alledrogo.
Nie będę się rozpisywał bo to temat rzeka i był już poruszany nawet w tym wątku.
Nie mam niestety dobrego zdania o odmóżdżonym grami i tv współczesnym młodym pokoleniu.Bez urazy proszę--na tym forum jest masa wspaniałych młodych ludzi ale też sporo tępych leni na poziomie ameby.
U nas i tak w porównaniu z pierwszym lepszym portalem tzw.społecznościowym ( co za cynizm tak to nazwać )jest kultura prawie jak na stronach dyplomatów dyskutujacych o savoir-vivre.Ale , czy ktoś jeszcze wie co to jest ten savoir-vivre , zwany swojsko dobrym wychowaniem....?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 22:01 04-03-2010
Napisano
He ,he
Może rzeczywiście porównanie nie ten teges.
Pewnie się obrażą wszyscy młodzi tatusiowie.:)
Jak porównam do szympansa tudzież innego naczelnego , to WWF z kolei mnie zlinczuje a i do ZOO strach będzie pójść.
O poziomie umysłowym ufoludków nic nie wiem.
Jestem w kropce....:)
Napisano
Starzy pewnie też.
Ale młodych na pewno więcej...:)
A z amebą to dobry pomysł.
Proszę moda o edycję--zamiast 5-latków ,ameby
Napisano
Yeti pewnie żartował , że Go to uraziło.
Ale kto wie....
Za biedną amebą nikt się nie wstawi...
Czy ja czasem już nie offuję....?
Napisano
Nie to, żebym reklamę robił...Wchodzę na ogłoszenia a tam:

kimi Pokaż adres e-mail tej osoby 2010-03-06

Ogłoszenie z działu: Sprzedam

witam sprzedam swoj odbyt za 100zl za godzine

cena : 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie