Skocz do zawartości

Hetzer ciąg dalszy vol.II

Bocian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy jest ktoś zorientowany jaki jest status prawno-własnościowy tego Hetzera?
P.S.
Oczywiście najważniejsze , że zabytek techniki militarnej jest restaurowany i można go oglądać .
  • Odpowiedzi 129
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Słuchajcie chłopaki jeśli mowa od Hetzerku to jest jeszcze jeden w Polsce nie będę zdradzał miejsca jego garażowania" zostawiam to samemu właścicielowi w końcu to jego fant.Powiem tylko,że stan jest przepiękny i praktycznie 99% kompletu co ważniejsze to nie jest jakiś topielec:-). Czekajcie wytrwale na oficjalny występ tego pięknego pojazdu.
Pozdrawiam
Sturmgeschutz
Napisano
Masz może na myśli tego oryginalnego Hetzera, który się spóźnił na wojnę i został przebudowany na G-13, a obecnie jest przywracany do stanu pierwotnego?

W Polsce jest w tej chwili jeszcze jeden Hetzer/G-13(?) ale tylko chwilowo. Przyjechał z zachodu na remont a po wszystkim wraca do domu
Napisano
Na pierwszy rzut oka tym, że G-13 ma armatę wyposażoną w hamulec wylotowy i różne graty (w tym koło zapasowe i klepki gąsienic) zamontowane na ścianach nadbudówki. G-13 dobrze ucharakteryzowanego na Hetzera już nie tak łatwo odróżnić. A pomiędzy niemieckim Hetzerem a szwajcarskim G-13 było jeszcze coś takiego jak ST-I, czyli de facto Hetzer którego produkcję kontynuowano po wojnie w Czechosłowacji na potrzeby własnej armii.
Napisano
Oglądałem w okolicy stolycy.Natomiast co do przebudowy na standart G-13 bym się nie zgodził.Przynajmniej oprowadzający mnie Miły Pan , zajmujący sie tam całym złomowiskiem stwierdził , że ten konkretnie model nigdy nie był G-13 tylko gnił cały czas w Czechach gdzieś na zapleczu magazynowym pośród rzeczy zbędnych i niepotrzebnych.
  • 1 month later...
Napisano
Informacje o stanie Hetzera i o planach na przyszłość
http://myvimu.com/blog/%E2%80%9Ehetzer%E2%80%9D-w-muzeum-ii-wojny-swiatowej-w-gdansku/
  • 1 year later...
Napisano
Zapadnięta plandeka w miejscu przedziału silnikowego sugeruje ,że to ten z Juraty w którym brakowało tej części pancerza -Wydobyty przy dźwięku fanfar przez lata nie mógł się doczekać uzupełnienia braków i złożenia do kupy z powodu braku funduszy
Napisano
Nie wyszedł tylko wypłynął, a nawet prawie wyjechał.
Nie wiem co tam jest zapadnięte, ale ja nie widziałem tam braków, przy wyciąganiu nikt mu nic nie wyrwał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie