Skocz do zawartości

Berlińskie wieże plot.

Dobson1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, mam pytanie dotyczące trzech potężnych wież przeciwlotniczych które znajdowały się (znajdują?) w Berlinie w momencie oblężenia go przez Rosjan na przełomie kwietnia i maja 1945 roku. Informacje na ich temat spotkałem w książce Corneliusa Ryana Ostatnia Bitwa", niestety nie ma w niej żadnych zdjęc przedstawiających owe obiekty. Z opisu wynika,że mogły pomieścić do 3000 ludzi w swoim wnętrzu i jedna z nich znajdowała się na terenie berlińskiego ogrodu zoologicznego. W związku z powyższym mam prośbę o dokładniejsze informacje na temat opisanych przezemnie wież plot. oraz o zdjęcia owych budowli jeżeli ktoś z was takowe posiada. Z góry serdeczne dzięki, pozdrawiam-Dobson.
Napisano
Świetne, serdeczne dzięki. Szkoda tylko, że nie po polsku. Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś foty to byłbym wdzięczny. Czy wszystkie trzy berlińskie wierze zachowały się do dzisiaj i czy są udostępnione do zwiedzania? Wiem, że ta mieszcząca się na terenie zoo została dośc mocno uszkodzona.
Napisano
Berlinskie wieze zostaly zburzone- czesciowo lub calkowicie.
Wpisz sobie w grafike google flak tower" lub flakturm" i wyskoczy ci mnostwo zdjec.
pozdrawiam
Napisano

Może nie wieza plot,ale tez fajna budowla :)Schron bojowy+dla ludnosci cywilnej.
i tu widac jak niemcy potrafia zagospodarowac teren,zamiast go wyburzyc to potraktowali go jako fundament".
Dach siega 6pietra.
jedna polowka ktora widac to ok 45m dlugosci.druga polowka przechodzi pod blokiem mieszkalnym i konczy sie po drugiej strony tego budynku.
U nas zapewne pierw by wlozono grube miliony aby to rozwalic,wywiezc gruz,itd.
Niemcy sa bardziej pomyslowi i praktyczni.
A i robi to spore wrazenie:)
Pozdrawiam

Napisano

Zdjęcie wykonane w sierpniu 1944 z Flakturm Berlin Zoo. Radio podało informację (meldunek Luftlage") o nadlatujących bombowcach alianckich. Okoliczni mieszkańcy spieszą, aby zająć miejsce wewnętrz, gdyż Flakturm'y uchodziły za absolutnie bezpieczne schronienie.

Napisano

Witam, Flakturm we wrocławiu chyba ciągle stoi na swoim miejscu, znam jeszcze 2 koło Swidnicy, 2 w Gdyni, 2 najmniejsze, ale najbardziej przypominające kształtem wieże w Węgorzewie (na zdjęciu)

Napisano
Kuba_70, kajam się, masz rację. Choć ze względu na formę często te budowle nazywane są wieżami przeciwlotniczymi. Jak topowinno brzmieć po niemiecku? Luftschutzturm, Luftschutzraum, Luftschutzbunker?
Napisano
szym- w zaleznosci od typu budowli nazywano je hochbunker, luftschutzturm .
Troche ciekawych zdjec znajdziesz tutaj: http://www.luftschutz-bunker.de/
pozdrawiam
Napisano
W każdym razie w tej węgorzewskiej na zdjęciu kol. Szym, na najniższej kondygnacji, można odcyfrować napis Luftschutzbunker".

pozdro
Napisano
Kiedys na discovery pokazywali jedna z tych berlinskich wiez, jak weszli do srodka (ok rok 2006) to w srodku zwaly gruzu zmieszane z luskami od flaka 88, helmy luftschutz'u i inne, pelno tego tam bylo.

Pozdrawiam!
Napisano
Serdeczne dzięki dla wszystkich za info i fotki. Swoją drogą szkoda, że nie odrestaurowano i nie udostępniono chociaż jednej z nich do zwiedzania. Wydaje mi się, że byłby to obiekt który budził by powszechne zaintresowania wśród turystów odwiedzających Berlin.
Napisano
Zgodnie z decyzja aliantów, wszystkie 3 wieże tego typu miały zostać wysadzone w powietrze. Dwie skutecznie rozpirzono w drobny mak.Trzecia - jak podano w reportazu na DISCOVERY(wspomnianemu powyzej)znajdowała sie w sektorze frnacuskim, bardzo blisko odbudowanego szklu komunikacyjnego.
Francuzi nie chcieli by BUM bylo zbyt rozlegle, w efekcie wieża-choc wysadzona- zachowala swoja bryle.Postanowiono wiec zasypac ja gruzem z Berlina i tak tez sie stalo.Zamiast wieży jest zadrzewiony pogorek, ale na szczycie jest korona wieży.
Eksploratorzy, ktorzy weszli do srodka potwierdzili zawalona częśc stropów, ale duzo ocalało,w tym częśc magazynów amunicyjnych z pociskami do Flakow oraz żelastwo wojenne, hełmy itp...
Ta wieza chyba najbardziej dała sie we znaki Rosjanom, bo broniła sie do samego końca, niczym twierdza.Ten program na TV powtarzali z dwa miechy temu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie