kindzal Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Ostatnio wpadl mi taki dziwny scyzoryk w rece: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 Tak na szybko. Brakuje wyjmowanego nita łączącego obie mosiężne części. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 Żyletka przedwojenna niemiecka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 piękny post...na wiele pytań dał odpowiedź... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted February 4, 2010 Author Share Posted February 4, 2010 Dzieki, dzieki... lubie takie gadżety i napewno zostanie w kolekcji !Pozdr.P.S. Dodam ze fant dostalem od kolegi, ktory go podniosl ze smietnika postalagowego, co moim zdaniem powinno rozwiac wszelkie dalsze watpliwosci odnosnie datowania:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted February 3, 2010 Author Share Posted February 3, 2010 Na patefon to mi to nie wyglada;))Co do zdjec w stanie rozlozonym to ciezka sprawa, bo sprzecik jest tak zardzewialy na nitach, ze by sie polamal przy pierwszej takiej probie. Niema przy nim jednak zadnych korkociagow, ani innych bajer (grubosc: 3 mm). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Ostatnio wpadl mi taki dziwny scyzoryk w rece: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted January 31, 2010 Author Share Posted January 31, 2010 Czy ktorys z kolegow spotkal sie juz z czyms takim i bylby w stanie wydatowac ten egzemplarz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Catadero Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Wzorem użytkowym jest nowe i użyteczne rozwiązanie o charakterze technicznym, dotyczące kształtu, budowy i zestawienia przedmiotu o trwałej postaci, przy czym użyteczność takiego rozwiązania wyraża się możliwością osiągnięcia celu mającego praktyczne znaczenie przy wytwarzaniu lub korzystaniu z wyrobu o cechach wzoru użytkowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Catadero Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Patent – potocznie: dokument wydawany przez urzędy patentowe; właściwie: prawo wydane osobie fizycznej lub prawnej do zabronienia innym osobom fizycznym lub prawnym zarobkowego bądź zawodowego użytkowania danego wynalazku bądź wynalazków (będących przedmiotem patentu).:-)C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Przed wojną nie znano pojęcia wzoru użytkowego.Na scyzoryku jak byk pisze PATENT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansdekawka Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Jaki by nie był,otwieracz do piwa ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Mam bardzo podobny, przedwojenny, mosiężny, na żyletkę - nożyk, ostrzynka - i nie tylko - w jednym.Jeśli chodzi o Twój, to dla mnie ewidentnie przedwojenny - jakość wykonania, materiał, sygnatury i ich styl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted February 4, 2010 Author Share Posted February 4, 2010 Dzieki Kowalinho. Musze przyznac ze bardzo podobny do mojego (grubosc identyczna). Po dokladnym przyjzeniu sie mojemu scyzorykowi" wychodzi na to ze nie jest to scyzoryk, lecz rozkladana linijka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 Piękny gadżecik do wrześniowego" chlebaczka ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted February 2, 2010 Author Share Posted February 2, 2010 Wydaje mi sie ze jest to wyrob wyprodukowany przed 1939 rokiem, ale moge sie mylic.Probowalem znalesc cos wiecej w Gl. Urzedzie Patentowym:http://pl.espacenet.com/numberSearch?locale=pl_PLale niestety nie znalazlem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kindzal Posted February 3, 2010 Author Share Posted February 3, 2010 Moglbys wrzucic jakies zdjecie Twojego egzemplarza ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumsk Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 zgadzam się z kol.skok wódka to raczej od 40% !! :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Catadero Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Jest napisane (jak byk): ZGŁ.w URZ.PAT. No15918 >>PAT<<.C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Dobra,niech będzie,PAT to ani chybi to Patefon Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Jest - Serwer Publikacji,tyle tylko ze pod nr zgłoszenia 15918 pokazał opis jakiegoś izolatora /kwiecieień 1934/http://pubserv.uprp.pl/PublicationServer/index.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
herman1984 Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Też to patrzyłem,ale to jest nr publikacji a nie zgłoszenia.Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coriolan Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 wpisz nr zgłoszenia i otrzymasz ten sam wynik Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandolero Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Do lemoniady, nie do piwa. Właśnie ogłoszono, że liberałowie zamierzają wprowadzić całkowity zakaz spożywania alkoholu na plażach, a wódki (powyżej 18%) na festynach typu dożynki. Jeszcze trochę nas te europejsy poliberalizują, a nie będzie można nawet w domu wypić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
herman1984 Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Wpisywałem właśnie w pole nr zgłoszenia,wynik taki sam.Ale w tej tabeli pisze nr publikacji,albo taki syf tam mają albo już nie wiem o co chodzi.Fakt jest taki że nadal nie wiemy jakie to lata:)Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pustertal Posted February 3, 2010 Share Posted February 3, 2010 Kol. kindzal,wstaw, proszę, fotkę tego ustrojstwa w stanie otwartym. Nie widzę korkociągu i nożyka do konserw, a bez tych elementów co to byłby za patentowy" otwieracz. Wycięcia wyglądające jakby miały służyć do zdejmowania kapsli mogą być dodatkiem do podstawowych funkcji scyzoryka". Tylko jakich funkcji? Bez rozłożenia nie razbierosz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
kindzal
Ostatnio wpadl mi taki dziwny scyzoryk w rece:
42 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.