krecik wz. 65 Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2010 Czy ma ktoś patent czym wzbogacić paliwo w dieslu coby nie zamarzało ? Zimowy olej sobie nie radzi przy takich mrozach , a uszlachetniacze z CPN-u też licho się sprawdzają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kijow Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Do każdego tankowania dieslem wlej 5% benzyny bezołowiowej,mi tak poradzili na serwisie audi i od tej pory nie mam problemów z zamarzaniem ropy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Kup benzyniaka :-P. Dolanie małej ilości benzyny pomaga w takie mrozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2010 Miałem benzyniaka ( wystarczyło dolać troche dinxu i miodzio ) to mnie głupiego dziada na diesla podkusiło... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Qń i sanki- owies nigdy nie zamarza.Tylko kto widział Krtka jeżdżącego na qniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2010 śmiej się śmiej - psi zaprzęg mnie czeka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Moja benzynka + LPG odpaliła za pierwszym razem, pomimo starego akumulatora, którego od roku zapominam wymienić:-)A tak z innej beczki - jaki akumulatorek polecacie, większość znajomych zachwala te droższe Centry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Tia. Jak coś chętnie służę watahą wypasionych kotów ( miały być dla W na bigos, ale siła wyższa ).A serio- kiedyś w dostawczych diselkach lałem preparaty Liqui Moly. Było to parę lat temu, ale pamiętam że się sprawdzały, auta były dość rzadko uruchamiane i dodatkowo dostawały samostartem po d....e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 25 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2010 He he - dzięki Yeti , może je wypożycze ;)Znajomy mechanik mówił że można dolać troche Tri. Ale nie wiem - może kiepsko z robotą stoi i ostrzy sobie kły na remont silnika w moim aucie ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Wszystkie akumulatory sa dobre jesli sa nowe :) hehe a napis Centra czy Bosz czy co innego to tylko naklejka w srodku sa takie same pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kocur Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 W temacie akumulatora polecam konfiguratory na stronach producentów. To pomoże dobrać właściwe parametry, a potem szukać gdzie najtaniej. Popularny serwis aukcyjny ( polecam jednak odbiór osobisty w hurtowniach). Nie polecam osobiście wyciągania akumulatorów z nowszych aut - może się zdarzyć, że reset komputera wymusi podłączenie pod interfejs diagnostyczny w celu np. adaptacji przepustnicy. Tak jest np u mnie w benzyniaku z LPG. Co prawda robię sobie to sam ale koszt podłączenia pod wspomniany interfejs waha się w granicach 60 - 100 PLN. Najbardziej optymalnym - chociaż nie polecanym rozwiązaniem jest podłączenie auta pod prostownik bez wyciągania akumulatora z auta. Długie ładowanie małym prądem na pewno pomoże w takie mrozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Nie wiem ile w tym prawdy,ale dzisiaj w firmie kolega opowiadał jak to u nich w sklepie denaturat dieslowcy wykupili.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 Ale oni wewnętrznie, na ciężkim paliwie jadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 A tu niespodzianka, dzisiaj mówili w radiu, żeby pod żadnym pozorem nie dolewać benzyny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 25 Styczeń 2010 Share Napisano 25 Styczeń 2010 krecik, a jaki ty masz tam silnik?? zwykly stary diesel, pompowtryskiwacze czy listwa? to dosć istotne, bo nie każdy diesel dobrze znosi takie eksperymenty z dolewaniem benzyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Do starego diesla to sobie możesz eksperymentować z domieszkami, ale spróbuj wlać benzyny do diesla z nowoczesnym układem wtryskowym, wyjątkowo czułym na skład paliwa... Nie radzę. Jakie temperatury powodują problem? Może warto wymienić filtr paliwa?M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 To starsza renówka Leon. Masz racje Beaviso - musze wymienić filtr. Dzięki koledzy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 26 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2010 Yeti - DHL-em kocury prześlą ? ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallenrod Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Przy temperaturze - 15 mój diesel odmówił wczoraj posłuszeństwa. Chyba będę musiał poczekać aż się ociepli i wtedy próbować go uruchomić :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Krtek- w konserwie dadzą radę. W słoikach szklanych polecam TNT- jak coś mam z nimi umowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 A próbowaliście rozpalić ognisko pod zbiornikiem paliwa?:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Może lepiej nie:Próba ogrzania suszarką do włosów zamarzniętego zbiornika spryskiwacza w samochodzie, podjęta przez 77-letniego mieszkańca Dolnej Saksonii, skończyła się eksplozją i pożarem. Po samochodzie pozostał wypalony wrak - poinformowała policja.Mężczyzna wprowadził samochód do garażu, otworzył maskę, włączył suszarkę i... poszedł sobie do domu. Wkrótce potem rozległ się głośny wybuch, a garaż stanął w płomieniach.Straży pożarnej pozostało tylko dopilnowanie, by ogień nie przeniósł się z garażu na dom mieszkalny. Straty materialne oszacowano wstępnie na 40 tysięcy euro.http://wiadomosci.onet.pl/2117925,12,ogrzewal_suszarka_auto_pozostal_wrak,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Pamiętam z ćwiczeń wojskowych w rezerwie, jak zimą przy siarczystym mrozie na strzelnicy w Serebryszczu kierowcy odpalali Stary metodą a kopcia". Robili taką pigułę ze szmat na kiju lub drucie, moczyli w ropie i takim podpalonym gałganem bodajże podgrzewali miskę olejową, czy coś w tym rodzaju:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 A nie przykładali tego do wlotu powietrza?? Wtedy łatwiej odpalic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 26 Styczeń 2010 Share Napisano 26 Styczeń 2010 Otwierali pokrywę w środku kabiny, pomiedzy siedzeniami i tam coś grzali, czasami też grzali coś" pod podwoziem. Dokładnie nie wiem, bo ja grzałem" z kadrą w schowku na tarcze:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.