stg1971 Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 piszę że cynkowe czaszki ss to już końcówka bo kilka wyszło mi np.pod opolem kocioł opolski i na przedpolach wrocławia.a nie chce mi się wierzyć aby ową czaszkę noszono przez 20 lat służby.
danieloff Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 Tak z innej beczki - czy na furażerkach polowych lub feldmutze noszono czaszki wykonane z metalu, czy wyłącznie haftowane BEVO? Swoją znalazłem w ziemiance, gdzie z pewnością nie nikt nie nosił czapki od munduru garnizonowego / wyjściowego. Chyba, że urwała się od oficerskiej czapki polowej typu crusher?
stg1971 Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 ostatnie zdjęcie to korpusy ludowe?proszę opisz fotę.
mihura Napisano 12 Grudzień 2009 Napisano 12 Grudzień 2009 No chyba,że to jakaś pamiątka z Meksyku?pzdr.
Dani Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 Proszę o identyfikację , na moje oko wojska pancerne .Dzięki , pozdro.
beaviso Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Skoro wątek zrobił się off-topowy, trochę jak katalog różnych czaszek około-esesowych" i występują w nim także wschodnie czaszki, dorzucam dla potomności fotki czaszeczki produkcji łotewskiej. Znalezisko spod Gdańska. Kilka metrów dalej mosiężny kieliszek z napisem Riga, tak więc kontekst łotewski potwierdzony.M.
beaviso Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 Czaszka typu łotewskiego -cienkie aluminium, bita z jednej matrycy wraz z dwoma charakterystycznymi zaczepami, brak jakichkolwiek sygnatur, w dotyku lekka i giętka jak tania podróba.M.
R51 Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Pięknie, wiec znamy wymiary- kolejna ksiazka, tym razem German Army Uniforms and Insygnia (cytowana już wyżej) strona 88 (nomen omen). Czy ta czaszka z czyms się kojarzy? Rozmiary się nawet zgadzają jeśli odnieść proporcje do orła. Ten pan na pewno nie jest SS- mannem, czyz nie?
stg1971 Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 http://www.sww.w.szu.pl/postacie/post_osi/himmler.html myślę że ta fota mówi bardzo wiele.
R51 Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 Dwa pytanka do stg1971:Estońska? Znaczy się z patki ochotników estońskich w SS?Ewidentnie SS ? O ile wiem symbol czaszki wprowadzono w SS w 1934 roku i o dtego czasu występowała w postaci z ostatniego zdjęcia. Czegoś jak widać nie wiem. Czy mógłbys nam w takim razie naświetlic szerzej ten problem?
beaviso Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 R51, przybierasz specyficzny ton, niepotrzebnie... Dlatego z czystą przyjemnością wypunktuję teraz Twojego babola. Bo wyczułem, że przejedziesz się na estnischach"!Pokazałeś mi na fotce jakiegoś faceta z karabinem. Niewątpliwie należał do jednostki estońskiej, to potwierdzam. Rzekomo posiada on czaszkę na patce kołnierza bluzy mundurowej. Masz iście sokoli wzrok - bo ja tam żadnej czaszki nie widzę... Bo to jest litera e" i symbol miecza - czyli jeden ze wzorów patki 20. dywizji SS! (http://www.dws-xip.pl/reich/waffen/20dgren.html)Tym samym domyślam się, że nie masz bladego pojęcia że istniały oraz jak wyglądały wspomniane przez mnie czaszki z wodogłowiem", wyprodukowane w Tartu dla estońskich ochotników. Oczywiście noszone na czapkach, a nie na patkach, ani nie na kalesonach. Aha, to też wykopki, tyle że kolegów z zagranicy. Zza wschodniej, oczywiście. Rejon Tartu. Patrz załączone dwie fotki.Że zacytuję mistrza: ...proszę. I co? Nie wiemy jednak wszystkiego?"Cały czas czekam również na opinię czaszki zamieszczonej przeze mnie kilkanaście postów temu.Pozdrowienia z Gdańska. Szczere, bo lubię lekkich zarozumialców :)M.
atlantic Napisano 18 Grudzień 2009 Napisano 18 Grudzień 2009 nie no, podziwiam doświadczenie i zaangażowanie panów wypowiadających się w tym wątku. Mam pytanie. Czyli jak w końcu stanęło z tą czaszką z samej góry tematu? org? Pozdrowienia i pełen szacunek...
stg1971 Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 r51 czy wszystko już wiadomo???generalnie te pierwsze modele są dużo ciekawsze i rzadsze.
stg1971 Napisano 13 Grudzień 2009 Napisano 13 Grudzień 2009 cynk,rew,wszystkie zamieszczone czaszki są orginalne.
beaviso Napisano 15 Grudzień 2009 Napisano 15 Grudzień 2009 Aha, ten facet z patką estońską ma p.m., a nie karabin jak napisałem wcześniej ;)Przy okazji jeszcze raz estońskie wodogłowie", tym razem od tyłu.M.
berdan Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 nie wiem, czy temat czaszki SS wczesnego wzoru jest jeszcze interesujący - R51 prosił o zdjęcie jako dowód że coś takiego było więc wklejam
Pytanie
mar02
Jak w tytule
84 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.