Skocz do zawartości

Samochód pancerny Tank Piłsudskiego"

leszek01

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

??? dziwne pytanie, jak na bywalców tego forum. Naprawdę nic nie słyszeliście o eskadrze Coopera? Eskadra myśliwska złożona z amerykańskich ochotników odegrała kluczową rolę w walkach na wschodzie i obronie Lwowa przed bolszewikami.

dziwne pytanie, jak na bywalców tego forum. Naprawdę nic nie słyszeliście"

Widze powyzej tylko moje pytanie, wiec nie wiem skad liczba mnoga.

Slyszalem, czytalem, widzialem groby lotnikow USA we Lwowie.

Samochod skonstruowano na poczatku listopada, a w od polowy pazdziernika bylo we Lwowie bodajze 8 pilotow USA.

Ale dobrze iz jest ktos obeznany w temacie, chetnie wiecej sie dowiem, bowiem temat ciekawy:

Flaga USA miała symbolizować pomoc dla Lwowian"

- symbilizowac - komu, Polakom (wsparcie), Ukraincom?
- pomoc - jaka, czolgu, eskadry, lotnikow, USA?
- jaki jest zwiazek USA z czolgiem? Z opisu nie wyglada aby konstruktorzy, czy zaloga byla z USA. Tylko moralny, to ze bylo tych 8-21 Amerykanow-lotnikow?
- kto zawiesil flage USA i dlaczego?
- czy byla tylko do zdjecia, czy na stale?

W wojnie polsko-bolszewickiej przynajmniej 2 razy spotkałem się z tym, że żołnierze malowali twarze na czarno by wróg pomyślał, że zaatakowały go posiłki z potężnej armii USA (dodajmy powszechność ekwipunku amerykańskiego w ówczesnej armii polskiej). Chodziło oczywiście o wywołanie paniki. Podobno nawet to działało.
Kto wie - być może w konflikcie polsko-ukraińskim także spróbowano tego tricku ale w wydaniu pancernym.

Co prawda w powieści , ale autor jest znany z wyszukiwania ciekawostek. W 1920 istniał oddział ( wg autora powieści , zaznaczam!) ulusów". Był to oddział rozpoznawczy , używający do walki wręcz krótkiej włóczni , powstałej z osadzenia bagnetu obustronnie zaostrzonego i oksydowanego na metrowej długości ciężkim drzewcu. Twarze czernili. Dowódca kpt.Lange {o ile dobrze pamiętam , a książki pod ręką nie mam). Czy ta fikcja literacka ma jakieś podstawy historyczne ?
Podejrzewam że tak , ale nie wiem jakie ?

• 4 weeks later...
Internet nie powinien być jedynym źródłem wiedzy. Jak czegoś nie ma w Internecie - wcale nie znaczy, że w przyrodzie nie występuje.
Amerykanom mieliśmy za co być wdzięczni, nie tylko za eskadrę i ochotników. Przeczytajcie sobie 13 punkt planu Wilsona z stycznia 1918 roku (to taki amerykański prezydent; to akurat można w int. znaleźć)),a gdyby nie amerykańska pomoc żywnościowa to byłoby naszych dziadków, a w konsekwencji i nas, znacznie mniej - z głodu i tyfusu...

• 3 weeks later...
  • 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie