Darda Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Revolt, mam do Ciebie prośbę. Załóż może osobny wątek poświęcony krytyce i piętnowaniu tego, co się komu w sezonie rekonstrukcyjnym 2009" nie podobało (dobrze by było, gdyby każda krytyka kończyła się propozycjami poprawy).Ten akurat wątek, zgodnie z wolę jego twórcy, ma służyć zebraniu informacji o tym, co NOWEGO pojawiło w tym roku w polskim reenactingu. Błoto i ryje - czego byś przez to nie rozumiał - do nowości akurat nie należą, więc pisanie o nich w tym miejscu jest co najmniej niestosowne.
jazlowiak Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Spotkanie u Pana Prezydenta 15 sierpnia. Wystawa pojazdów przed Pałacem Prezydenckim. Przywrócenie do życia projektu Pluton 1939 i połączenie się w jeden pododdział na rekonstrukcjach GRH rożnych grup WP 1939 .
ArturSz Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Swiatło dzienne ujrzał pieczołowicie zrekonstruopwany polski możdzierz 81 mm Stockes-Brandt wraz z akcesoriami i pojazdem do jego przewozu oraz z obsługą wykonującą przy nim działoczyny zgodnie z wytycznymi sprzed 1939 roku.Rozpoczęto tez polską wojskową miedzywojenną rekonstrukcję narciarską. Choć ślad na śniegu pozostawiono zaledwie podczas dwóch wyjść to jednak pewna nowa przygoda się zaczęła i zyczmy jej sniegu i duzo zdrowia :-)
mario33 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Rozpoczęto tez polską wojskową miedzywojenną rekonstrukcję narciarską. Choć ślad na śniegu pozostawiono zaledwie podczas dwóch wyjść to jednak pewna nowa przygoda się zaczęła i zyczmy jej sniegu i duzo zdrowia :-)"A to ciekawe - prośba o szczegóły - może być na PW/maila.
bolas Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Mario33 parę szczegółów znajdziesz tutaj:http://www.cytadela.aplus.pl/postac12.htm
Steiner7 Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 Gratuluję pomysłu z nartami, witam kolegę po deskach".
mario33 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Może zebrać się na jakieś narty (choćby 'biegane') w strojach bliskich epoki ? ;) Moje są w renowacji ale na zimę będą gotowe.sorrki za offtop :)
kuczor Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Myślę, że trzeba dodać też widowisko historyczne „Zamach na Kutschere”Przedsięwzięcie na tyle było trudne, że aż niemożliwe. Pewnie następne za 10 lat lub później...;)
enfield Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Dobry pomysł z nartami:)Zapraszam do Bud Starych zimą- teren leśny, pagórkowaty na biegówki jak najbardziej się nadaje. Wogóle kilka osób co roku na biegówkach tam jeździ.
bolas Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Z nartami świetna sprawa, przyznam że sam mam wielką ochotę, ale póki co mam pecha z doborem sprzętu przez swój wzrost/wagę ... po prostu wszystko za małe. Ale chętnie się kiedyś poślizgam na kursie narciarskim dla SPR :PCo do nowości, to nie wiem czy gdzieś wcześniej w rekonstrukcji pojawił się muzealny ckm Maxim 08 na podstawie saneczkowej. Chyba nie było jeszcze. Były lkm-y, były kopie, były Maximy wz.10 i sowieckie, ale takiego nie widzialem. W kazdym razie dzięki uprzejmości jednego z łódzkich muzeów taki klasyczny, pięknie zachowany ckm można było obejrzeć na tegorocznej odsłonie Strońska i później pod Kęblinami. Detal w sumie, ale cieszy ;)
wielebny Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Muzealny MG08 pojawił się nawet dwukrotnie - 27 grudnia 2006 i 2007 roku.
Steiner7 Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 Piknik Historyczny w Ogrodzie Saskim, zorganizowany przez Towarzystwo historyczne Rok 1920, Warszawa, 15 sierpnia 2009.
atyl Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 W Saskim ogrodzie przy wodotrysku..., dla publiki jeszcze to było nowe.
s_boj Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 -samochód ciężarowy Ursus, premiera nad Bzurą-Samochód pancerny Wz 29 Ursus, premiera w Ryczywolemogę prosić o fotki tych pojazdów?P.S. W Tomaszowie, to nie Citroen 158, a Chevrolet 158 :)
PATRON Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 akagiemu już sie kegresa pierniczy z Chevroletą :-)))) przemęczenie ...PATRONps no i jeszcze się wydażyło 7tp przed pałacem prezydenckim:-)
swojak Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Po raz pierwszy na rekonstrukcji w tym roku wystąpiła MG- 34na gaz na małopolskim pikniku lotniczym.Jeśli się mylę, proszę poprawić, ja z tym sprzętem spotkałem się w tym roku pierwszy raz.Po raz pierwszy w tym roku jeden rekonstruktor dostał kuflem od drugiego przed rekonstrukcją.
Steiner7 Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 Proszę w tym wątku pisać o nowościach dotyczących rekonstrukcji.Mordobicie nie jest niczym nowym. Nie ma znaczenia czy przed, w trakcie, czy po rekonstrukcji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.