Skocz do zawartości

W tym sezonie wydarzyło sie po raz pierwszy...

Steiner7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Revolt, mam do Ciebie prośbę.

Załóż może osobny wątek poświęcony krytyce i piętnowaniu tego, co się komu w sezonie rekonstrukcyjnym 2009" nie podobało (dobrze by było, gdyby każda krytyka kończyła się propozycjami poprawy).

Ten akurat wątek, zgodnie z wolę jego twórcy, ma służyć zebraniu informacji o tym, co NOWEGO pojawiło w tym roku w polskim reenactingu.

Błoto i ryje - czego byś przez to nie rozumiał - do nowości akurat nie należą, więc pisanie o nich w tym miejscu jest co najmniej niestosowne.
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Spotkanie u Pana Prezydenta 15 sierpnia. Wystawa pojazdów przed Pałacem Prezydenckim. Przywrócenie do życia projektu Pluton 1939 i połączenie się w jeden pododdział na rekonstrukcjach GRH rożnych grup WP 1939 .
Napisano
Swiatło dzienne ujrzał pieczołowicie zrekonstruopwany polski możdzierz 81 mm Stockes-Brandt wraz z akcesoriami i pojazdem do jego przewozu oraz z obsługą wykonującą przy nim działoczyny zgodnie z wytycznymi sprzed 1939 roku.

Rozpoczęto tez polską wojskową miedzywojenną rekonstrukcję narciarską. Choć ślad na śniegu pozostawiono zaledwie podczas dwóch wyjść to jednak pewna nowa przygoda się zaczęła i zyczmy jej sniegu i duzo zdrowia :-)
Napisano
Rozpoczęto tez polską wojskową miedzywojenną rekonstrukcję narciarską. Choć ślad na śniegu pozostawiono zaledwie podczas dwóch wyjść to jednak pewna nowa przygoda się zaczęła i zyczmy jej sniegu i duzo zdrowia :-)"

A to ciekawe - prośba o szczegóły - może być na PW/maila.
Napisano
Może zebrać się na jakieś narty (choćby 'biegane') w strojach bliskich epoki ? ;) Moje są w renowacji ale na zimę będą gotowe.

sorrki za offtop :)
Napisano
Myślę, że trzeba dodać też widowisko historyczne
„Zamach na Kutschere”

Przedsięwzięcie na tyle było trudne, że aż niemożliwe.
Pewnie następne za 10 lat lub później...;)
Napisano
Dobry pomysł z nartami:)

Zapraszam do Bud Starych zimą- teren leśny, pagórkowaty na biegówki jak najbardziej się nadaje.
Wogóle kilka osób co roku na biegówkach tam jeździ.
Napisano
Z nartami świetna sprawa, przyznam że sam mam wielką ochotę, ale póki co mam pecha z doborem sprzętu przez swój wzrost/wagę ... po prostu wszystko za małe. Ale chętnie się kiedyś poślizgam na kursie narciarskim dla SPR :P

Co do nowości, to nie wiem czy gdzieś wcześniej w rekonstrukcji pojawił się muzealny ckm Maxim 08 na podstawie saneczkowej. Chyba nie było jeszcze. Były lkm-y, były kopie, były Maximy wz.10 i sowieckie, ale takiego nie widzialem. W kazdym razie dzięki uprzejmości jednego z łódzkich muzeów taki klasyczny, pięknie zachowany ckm można było obejrzeć na tegorocznej odsłonie Strońska i później pod Kęblinami. Detal w sumie, ale cieszy ;)
Napisano
-samochód ciężarowy Ursus, premiera nad Bzurą
-Samochód pancerny Wz 29 Ursus, premiera w Ryczywole

mogę prosić o fotki tych pojazdów?

P.S. W Tomaszowie, to nie Citroen 158, a Chevrolet 158 :)
Napisano
Po raz pierwszy na rekonstrukcji w tym roku wystąpiła MG- 34na gaz na małopolskim pikniku lotniczym.Jeśli się mylę, proszę poprawić, ja z tym sprzętem spotkałem się w tym roku pierwszy raz.
Po raz pierwszy w tym roku jeden rekonstruktor dostał kuflem od drugiego przed rekonstrukcją.
Napisano
Proszę w tym wątku pisać o nowościach dotyczących rekonstrukcji.
Mordobicie nie jest niczym nowym.
Nie ma znaczenia czy przed, w trakcie, czy po rekonstrukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie