Skocz do zawartości
  • 0

Okładka od skałki 1831 Królestwo Polskie

Wyro

Pytanie

Napisano

Wykopane w okolicy związanej z Powstaniem Listopadowym. Kontekt taki na 99,9 %. Koledze z forum wyszły zresztą obok 3 piękne guziki pułkowe polskie z Powstania.Podobno to okładka dla skałki. Pytanie więc zwłaszcza do znawców broni skałkowej. Czy tak i jaki wz. jeśli można stwierdzić. Widoczne monogramy. Raczej KP, Królestwo Polskie jak myślę. Pod spodem cyfry? Dzięki za ID z góry!

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Goldbaum okładki na skałkę wykonane z blaszki ołowianej pochodzą jak najbardziej z epoki i są dość umiarkowanie spotykanym znaleziskiem na polach XIX wiecznych bitew.
Napisano
No to wiem, że stara plomba. Kontekst bardzo pasuje do Powstania, ale jedno drugiego nie wyklucza. Dzięki wszystkim za ID.
Napisano

Wykopane w okolicy związanej z Powstaniem Listopadowym. Kontekt taki na 99,9 %. Koledze z forum wyszły zresztą obok 3 piękne guziki pułkowe polskie z Powstania.Podobno to okładka dla skałki. Pytanie więc zwłaszcza do znawców broni skałkowej. Czy tak i jaki wz. jeśli można stwierdzić. Widoczne monogramy. Raczej KP, Królestwo Polskie jak myślę. Pod spodem cyfry? Dzięki za ID z góry!

Napisano
Witam, mało okładzin do skałek widziałem, ale zawsze były dość prymitywnie wykonane. Obstawiam plombę. Zwłaszcza, że przedmiot posiada ''ucho'' jakby do przewlekania sznurka/drutu. Czekam na rozwiązanie zagadki. Pozdro ;)
Napisano
To dlaczego:
1. obie strony tej plomby" nie są symetryczne?
2. nie m a przebitki na rewersie odcisku śruby znajdującego się centralnie na awersie?
3. jaki sens miałaby plomba, którą w każdej chwili można rozgiąć i wyjąć?
4. skąd wzięłaby się plomba na pobojowisku, w sąsiedztwie guzików od mundurów i dziesiątków zdeformowanych kul, które w coś uderzyły?
Pozdrawiam
Napisano
prawdziwa i konkretna odp.kol. bruner0 zaciskając skałkę starano się utrzymać krzesiwo w dobrym położeniu,aby nie zmieniało miejsca położenia,po każdym strzale (zamki dokładnie dociskały skałkę)ale w 1818 roku,nastąpił potężny rozwój broni strzeleckiej w 1818 rok ktoś wprowadził zamek kapiszonowy i wszystkie modele zostały przerabiane na kapiszon,reszta została bez zmian.i wydaje mi się że w powstaniu używano już zamków kapiszonowych.(to co na foto na 99 procent plomba)
Napisano
skałka była owinięta cienką warstwą ołowiu(0,5mm),dokładnie spasowaną i dociśniętą,aby odpaliła kilka kul bez następnego ustawienia.
Napisano
Odszczekuję!
Przejrzałem ryciny w opracowaniu Maciejewskiego Broń palna wojsk polskich 1797-1831" i niestety nie może to być ołowiana obejma skałki.
Ale moje wyrażone wcześniej wątpliwości dot. tej plomby pozostają aktualne, czy ktoś potrafi udzielić na nie odpowiedzi?
Pozdrawiam
Napisano
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=653365#854155

budową przypomina plombę zbożową (patrz link),a np.sygnatury mogą być młynarza

Zamki kapiszonowe faktycznie skonstruowano w 1818 roku,ale powszechnego użytku weszły trochę później.Czytałem w jakiejś książce o broni,że chodziło o nie stabilność materiału inicjującego zapłon
Napisano
Plomba tzw. tekstylna. Można nazywać ją sukienniczą choć ta nazwa oznacza to samo. Plomby tego rodzaju poświadczały jakość wyrobówn tkackich (sukienniczych) jak i skórniczych, np. dużego płata wyprawionej skóry. Chodziło o to, żeby trzpień plomby przeszedł przez wyrób. Zwykle wystawiały je miasta, które poręczały poziom wykonania swoich rzemieślników (skupionych w cechu miejskim) Jeśli na plombie widnieje KP to może oznaczać Królestwo Polskie. Plomby takie w XIX wieku zanikają, a znane są w wieku XV (na pewno), być może także XIV. Co do tzw. okładek skałek. Proszę pokazać konkretne przykłady na broni, bądź w źródłach. Ja znam wyłącznie okłądki tekstylne lub skórzane, a ołów był w tym czasie nader poszukiwany z przeznaczeniem na amunicję!
Pozdr
Napisano
Witam, a może jest to rodzaj zawieszki, emblematu od jakiegoś produktu? Bardziej o charakterze informacyjnym niż zabezpieczającym? Tak sobie kombinuję... Pozdrawiam
Napisano
Nie jest to ołowiana blaszka do skałki. Blaszki były proste w kształcie prostokąta zagięte wokół krzemienia. Nie miały też żadnych ornamentów. Jak kolega wyżej napisał jest to plomba i to chyba z epoki powstania listopadowego co sugeruje skrót KP.
Napisano

3 różne okucia do skałek,twój przedmiot to raczej plomba ; nie spotkałem się z ołowianym okuciem żeby było sygnowane ,a trochę ich nakopałem.Skałki dość szybko się zużywały,a nie były przecież produkowane z pod sztancy każda miała różny rozmiar i okucie było indywidualnie dorabiane do każdego egzemplarza

Napisano
Kombinacje nie mają sensu, ponieważ jest to plomba. Prawdopodobnie tekstylna.

@Wyro, porównaj http://ostfalen.info/index.html zakładka Plomben -> Tuchplomben

i tutaj rysunek poglądowy: http://www.stadtarchaeologie-lueneburg.de/mag/mtl-plombe.htm

@bruner, plomba którą przywołujesz to PRL, plomby takie jak Wyro spokojnie są datowane na XVII-XIX w.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie