Skocz do zawartości

Francja obraża polskich weteranów wojennych

Sobiepan

Rekomendowane odpowiedzi

komentuję tylko dlatego że nam pojechali,to prawda francja broniła się aż 35 dni,mieli koalicję,pękli hitler pojechał z nimi tak jak oni z niemcami w 18 roku,3 rzesza upokorzyła francję na wieki.nawet grobowiec napoleona nie pomógł.a mogli zakończyć wojnę zwycięsko w 1939 roku ale brakło im odwagi.następne błędy popełniono w jugosławi 1992 i iraku,czy obama prezydent usa,nie popełni następnego błędu ,ale to będzie ostatni błąd naszej ludzkości,pozdrawiam,stg.ps.historia lubi się powtarzać.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kolego Elpicador".

Mam wrażenie, że uporczywie starasz się odwracać kota ogonem.
Wojny manewrowej nikt nam nie narzucił - taki typ działań był jak najbardziej przez nas zakładany.

Wojnę tę, owszem, przegrywaliśmy. Przyczyn było wiele. Jedną z istotniejszych była spóźniona (m.in. dzięki działaniom naszych sojuszników) mobilizacja i spowodowany tym kryzys mobilizacyjny". Kryzys, który m.in. odbił się na zdolności manewrowej naszej piechoty. Zdolność ta była zresztą, w oparciu o doświadczenia z 1920, przez nasze dowództwo przeceniana.

Aha - uprzedzając ewentualne odkrywcze uwagi o obronie kordonowej" i nieskoncentrowaniu się od początku za linią wielkich rzek. Przyczyny decyzji o bitwie granicznej były jednoznacznie polityczne (dotychczasowy brak reakcji sojuszników na poczynania Niemiec), a poza tym mobilizację jakoś trzeba było osłonić.

I już na koniec, bo wyłączam się z tej dyskusji". Uwagi o sowieckim gwoździu do trumny", są nad wyraz niestosowne. Bo rozumiem , że w tej trumnie to już trup Polski leżał?
Jakoś dziwnie to mi tezami dość znanego przemówienia współbrzmi.

Mam nadzieją, że błędnie odczytuję Twoje intencje.

Dla mnie EOT.

Jaki sens ma porównywanie obu kampanii, polskiej i francuskiej?
Wehrmacht tak samo przejechał się po nas i po nich.
Nie rozumiem jednak jak można opierać dumę narodową na cudzych klęskach w sytuacji gdy historia własnego kraju jest nimi przepełniona.
Pozdrav!

Otóż nie tak samo przejechali. Pomyśl, od 3 września 1939 byli w wojnie z Niemcami, mieli czas na przygotowania aż do 10 maja 1940.
Może prościej. Twego sąsiada z naprzeciwka napadają blokersi w mieszkaniu, szybko załatwiają z nim sprawę i wychodząc od niego, mówią że do ciebie też wpadną za jakiś czas z bejsbolami.
Mądry by nie tylko wstawił porządne zamki w drzwiach(linia Maginota)ale i by przygotował się do wali w środku, kupił porządną pukawkę i co najważniejsze nastawił się psychicznie do walki.
Ot takie kolokwialne porównanie.
Pozdrawiam.

Adolf Alojzowicz ruszył całą potęgą na Rzeczpospolitą Polską zostawiając na Zachodzie marne siły i Rzeczpospolita Francuska miała okazję na napoleońskie zwycięstwo, ale zmarnowała ją, bo zabrakło im Napoleona, woli, chęci...

uszył całą potęgą na Rzeczpospolitą Polską zostawiając na Zachodzie marne siły"

Do 12 września Francuzi dysponowali nad granicą z Niemcami liczbą 36 dywizji, przeciw którym mogła operować niemiecka Grupa Armii C" dysponująca 43 dywizjami oraz pasmem umocnień Linii Zygfryda.

siły francusko brytyjskie w 1939 roku po 3 września mogły zmieść śmiało potęgę wermachtu to prawda brakło napoelona uważam że dyskusja jest bezcelowa,rosjanie czekali na rozwój wypadków ale że nic się nie działo ,weszli do polski 17 września,czekali bo nie znali zamiarów zachodu,zemsta przyszła bardzo szybko ,siły wermachtu na froncie zachodnim w 1939 wynosiły 1-3,więc wynik pewny,mieliśmy cienkich towarzyszy wojny,nich się wstydzą ,nie chcieli umierać za gdańsk ,ale gineli ża paryż,londyn,ciężko się przyznać do błędu ,pozdrawiam.

Obejrzałem pierwszą z sześciu części tego serialu. Ma ona tytuł Agresja". Przyznam, że jestem pod wrażeniem. To świetny film dokumentalny, w którym nie ma gadających głów" a tłem do tekstu czytanego przez lektora są filmy dokumentalne z epoki często kolorowe.
Nie spodziewałem się wiele po tym serialu ze względów oczywistych: Stworzony był przez Francuzów i dla francuskiej TV. Tymczasem zostałem mile zaskoczony.
O Polsce w 1 odcinku mówi się dużo. Owszem, jest zgrzyt w opisie kampanii wrześniowej. Mówi się o polskich ułanach (Lanciers polonais :) atakujących czołgi ale nie ma w tym nic z kpiny ale raczej podkreślenie dramatu jakim była beznadziejna i samotna walka Polaków.
Mówi się (i pokazuje to!) o pakcie Ribbentrop - Mołotow i o raterstwie broni" wojsk niemieckich i rosyjskich, o podziale II RP pomiędzy dwóch agresorów i o tragicznym losie polskich oficerów zamordowanych w lesie katyńskim.
Dalej serial pokazuje początek eksterminacji Żydów w Polsce, przygotowaniach do wojny ze strony aliantów nie ukrywając tego, że z ich strony początek tej wojny nazywany był dziwną wojną" (drôle guerre) - to Francuzi, lub śmieszną wojną" (funny war). W końcu odcinka mówi się o inwazji na Danię i Norwegię i o bitwie o Narwik nie wspominając jednak, że brali w niej udział Polacy.

Obecnie Francuzi nie mają żadnego pojęcia o Polsce i Polakach.
Kilka lat temu gdy wyjeżdżaliśmy z ojcem z Francji, jego szef (całkiem nieźle wykształcony i dodatkowo mający dziadków niedaleko Częstochowy)powiedział nam, że też chętnie odwiedziłby kraj przodków", życzył nam udanej podróży i zapytał, o której godzinie odpływa prom i ile czasu płynie się do Polski. Gdy usłyszał, że wystarczy przejechać przez Niemcy i już jest się w Polsce wyraźnie się zdziwił i spytał czy za Niemcami to nie jest przypadkiem Rosja?

• 2 weeks later...
Ja z góry powiem że nie czytałem całego wątku bo mi się zwyczajnie nie chce;p Ale sądząc po pierwszych paru wpisać powiem tak: tu nie chodzi o to żeby wysławiać czy Polak bohater czy Francuz, Amerykanin czy ruski, ale skoro ktoś robi produkcję dokumentalną z okazji rocznicy rozpoczecia wojny to warto żeby takich kwestii nie pominął gdyż inaczej wyjdzie z tego bubel historyczny nie mający albo mający mało wspólnego z rzeczywistoscią. A tak nawiasem mówiąc zachód zawsze szczycił się że jacy to oni nie są bohatery, d day, cuda wianki i inne pierdopędy a prawda jest taka że front zachodni to było nic, pikuś, prawdziwa wojna o wszystko toczyła się na wschodzie, taka jest prawda, kampania we włoszech, afryce, francji to było małe piwo w porównaniu do sił i sprzętu zaangażowanego na froncie wschodnim zarówno po stronie aliantów jak i państ osi

ehhh tu pasuje hasło do tych krajów, jak Francja, Anglia itd
Nigdy się nie poddamy, będziemy walczyć do ostatniego polaka"
BO my zawsze się pchamy jak nam naobiecują a później nas w dupie mają
Ale zakrzywianie historii to wielkie chamstwo i buractwo i na to pozwolić nie możemy!!!!
To miedzy innymi my jako grupa, która wiedzę z historii posiada musimy przykładać rękę do tego by nasze dzieci nie uczyły się bzdur i zakłamania, by nasi dziadowie i pradziadowie (nawet i ci pra ...) nie zostali zapomniani i oczerniani. Oni walczyli o nas i dla nas i trzeba robić wszystko, nawet i za tych nie wiedzących i nie mających własnego zdania, aby prawda o naszym kraju i bohaterach była zawsze żywa.
Tyle mam do powiedzenia.

Zgadza się darso, ręce opadają...., że ktoś broni tych co deprecjonują naszą historię i akurat tych co to w historii wojen mają dość mierne osiągnięcia na tle innych narodów...
Widzę, że kolega całą wikiwiedzę" posiadł a może i nawet discoviedzę", tu też się zgodzę, że ręce opadają... Może byś zaproponował coś z ciekawszych i bardziej rozwijających źródeł historycznych niż wiki( choć nie twierdzę iż nie jest to bardzo przydatne źródło do szybkiego wyszukiwania)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie