Skocz do zawartości

200 Guziorków z jednego dołka

Rekomendowane odpowiedzi

Michale, nie dawał bym jednak aż takiej pewności :)

znam kilka miejsc gdzie były szarparnie i wychodziły guziki z całej europy i roznych okresów..

na poligonach pod okupacją trenowały rozne jednoski, zarówno w 1. jak i 2. WŚ..
Nie raz widziałem także trafienia guzików urzędniczych i liberyjnych na poligonach..

tak czy siak trafienie piękne!
pozdrawiam.

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Kilka ciekawszych z mojego stryszkowego trafienia: polskie mundurowe wz.28 najróżniejsze, niemieckie groszki, polski wz.43 w pięknym stanie, Ostbahn, przedwojenne PKP i harcerski, ieliźniane" od battle-dressu, niemieckie od oporządzenia itd. To tego masa róznych powojennych i cywilnych...

Huku, a pod b-stokiem też byście się zgodzili, kiedy wychodziły tam guziki chyba każdej możliwej armii europejskiej, klamry, orły od haub itp ?

wystarczył zakład który zajmował się szarpaniem mundurów po wojnach i wszystko co mosiężne lądowało za płotem" :)

nie chcę nic negować, ale pewności nie ma nigdy.
pozdrawiam.

Wczoraj rozmawiałem z pewnym znajomym, który zna dobrze okolice Konstancina. Z tego co i mi widadomo była tam wytwórnia papieru. Kiedyś sie spaliła. Teraz zrobiono z niej jakies centrum handlowe. No ale przejdzmy do sedna sprawy. Podobno do produkcji papieru uzywano starych ubrań(?) Opowiadał mi jak był jeszcze bardzo mały i widział ludzi którzy skupywali stare łachy. Nie znam sie na technologii wytwarzania papieru, ale jezeli jest tak jak on mówi to by wyjaśniało okoliczności trafienia... Zwłaszcza ze na okolicznych polach trafiają sie guziorki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie