Skocz do zawartości
  • 0

głowa lwa z bitwy napoleońskiej

pni

Pytanie

Napisano

Witam,
robię przegląd strarych niezidentyfikowanych fantów i mam prośbę do znawców tematu. Głowa ta została znaleziona na terenie bitwy napoleońskiej. Gowa jest pozłacana, inkrustowana ubinami". Sama poza lwa jest też bojowa. W związku z powyższym w szczególności z uwagi na kontekst znaleziska - w tym miejscu było centrum walk - mogę jedynie domniemywać, że jest to fant napoleoński. Znajomy ma koncepcję, że jest to nabijka, mały emblemat oficerski.
Proszę o opinie.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
robię przegląd strarych niezidentyfikowanych fantów i mam prośbę do znawców tematu. Głowa ta została znaleziona na terenie bitwy napoleońskiej. Gowa jest pozłacana, inkrustowana ubinami". Sama poza lwa jest też bojowa. W związku z powyższym w szczególności z uwagi na kontekst znaleziska - w tym miejscu było centrum walk - mogę jedynie domniemywać, że jest to fant napoleoński. Znajomy ma koncepcję, że jest to nabijka, mały emblemat oficerski.
Proszę o opinie.

Napisano
Witaj stg dzięki za odpowiedź ale przeglądałem niemieckie strony z kordzikami kriegsmarine i joakoś nie mogłem się dopatrzyć takiej głowy lwa, owszem były podobne ale bez ubinów" i w parach po dwie zupełnie inaczej przymocowane także prosiłbym cię o zdjęcie zapinki o której piszesz. Pozdr.
Napisano
Dzięki total bo już myslałem że trafiłem na ślad po marynarce wojennej na mazowszu. Odnosnie tego lwa to czy masz może jakies zdjęcia tego elementu. Mam prośbę czy pisząc o powszechnosci tego motywu wskazujesz że to może pochodzić z ekwipunku zarówno armii carskiej jak i francuskiej z czasów napoleona I. Bitwa na terenie której ją znalazłem to rok 1806. pozdr
Napisano
No w albumie o Napoleonie na kaszkiecie to miał kółeczko w zębach to chyba nie z kaszkietu.

Kilka lwów: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=654785
Napisano
Wieczorem postaram sie zamieścic więcej zdjeć. Teraz jedynie opisze:
1. głowa lwa jest mała jak dla mnie za mała na element boczny nakrycia głowy.
2. lew yczy" tzn. otwrta paszcza ma nawet wykonane małe zęby. bNie pamietam by był jakiś ślad po oczku czy haczyku.
3. bardzo ozdobny charakter tego łebka łącznie z już wspomnianymi przeze mnie ubiinami" w oczach wykonanie mozna nazwać jubilerskim.

Cały czas gdzies z tyłu głowy obawiam się, że jest to ozdoba cywilna ale jak już pisałem wygląd jej jest bojowy - nie jak błyskotka kobieca i miejsce znalezienia wskzuje na epoke napoleońska i militarny charakter ozdoby.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie