PIOTREK663 Napisano 1 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2009 mam po dziatkach taki kredens, chciałbym sie dowiedziec czy opłaca sie go odnowić na handel czy lepiej odrazu go porąbać na opał do kominka. kredens jest kompletny posiadam do niego drzwiczki i półki czego nie widać na zdjęciach, wykonany jest on z dzrzewa dębowego i ma troche dodatków drzewa wiśniowego (chyba). w planach mam go oszlifowac i polakierować a wiadomo że to wymaga czasu i pracy, więc chciałbym sie dowiedzieć przed rozpoczęciem odnawiania czy jest wogóle sens go robic. prosze o info z jakich lat może pochodzić, jaką wartość rynkową może osiągnąć po odnowieniu, lub dać propozycje czym go polakierować a może zabejcować aby wyglądał na antyk. z góry dziękuje za wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 A dziadków będziesz chciał przehandlować, czy porąbać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Piotrek- już pal licho sentymenty. Ale obawiam się, że ( bez obrazy ) przy Twojej wiedzy o renowacji mebli to już lepiej niech tak zostanie. Zawsze to z resztkami politury, będzie lepiej do handlu przygotowany niż pociapany bejcą + lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 na 99.9% to nie jest komplet (góra z innej beczki").pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Naturalne drzewo-pozazdrościć.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Z górnej cześci może być piękna witrynka na znaleziska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Sam zakupiłem podobną, ale rzeźbioną za 20 ojro i wyłącznie w tym celu, ale nie mam czasu kiedy jej wyrychtować. A do tego jak się zamontuje odśrodka niewielkie lampki oświetlające, to witryna na klamoty jest super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Jeśli z lampkami, to może zamiast choinki na Boże Narodzenie?Jeszcze trochę czasu masz do grudnia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Malutkie halogeny. Pasi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ms Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 ...witrynka na znaleziska po dziadkach :)chyba, że faktycznie po dziatkach, wówczas współczuję tragedii rodzinnej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Widziałem witrynę zrobioną właśnie ze starego oszklonego kredensu, z dyskretnym podświetleniem od środka, wygląda naprawdę super, ale niektórzy pewnie wolą trzymać kolekcję w pudełkach po butach, kwestia gustu, w sumie tak się mniej w oczy rzuca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Ja w swoim kredensie po babci zamontowałem małe diody, bursztynowe, dające punktowe światło, wieczorkiem wygląda pięknie. Piotrek-odpowiadając na twoje pytanie-zastanów się nad tym co powiedział Ci traper w pierwszej odpowiedzi... ja mam jeszcze inny kredens, już z PRL, ociapany kilkoma warstwami olejnej, ale też mi szkoda go wyrzucić bo po dziadkach... sentymentalny jakiś jestem. A pieniądze to nie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Obawiam się, że renowacja tego kredensu może Ci się nie zwrócić, a niewłaściwie przeprowadzona wręcz pozbawi go wartości. Zamias rąbać, lepiej wystaw za symboliczną stówę na aukcję, niech kupi go ktoś do renowacji dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ms Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 Gołym okiem widać, że jest to sklejka z dwóch różnych kompletów, ni przypiął, ni przyłatał jedno z drugim, ale tak często bywało (i jest) - ludzie brali co było w okolicznym dworku czy też co im się udało kupić. Tutaj poczucie estetyki, dopasowanie względem stylów czy chociażby z grubsza epok bądź też nawet wymiarów schodziło głęboko na plan dalszy, a priorytet miała praktyczność w upychaniu szpargałów.Góra nie wygląda na tym załączonym jednym zdjęciu jakoś szczególnie tragicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 1 Sierpień 2009 Share Napisano 1 Sierpień 2009 nie jest to na pewno kredens drewniany tylko płyta widać gołym okiem. okleina odstaje na rogach zapewne zakupiony w czasach PGR....pozrd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.