emiliaszyd Napisano 8 Lipiec 2009 Autor Napisano 8 Lipiec 2009 potrzebuje pomocy, pochodze z małej miejscowości na mazowszu, bardzo chciałabym stworzyć historie mojej małej ojczyzny, nie wiem od czego zacząć mam nie wiele informacji, bardzo prosiłabym o wskazówki :)
kokesh Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Księgi parafialne .Jeśli trafisz na życzliwego księdza to nie powinno być z tym problemu .Pozdro...
krecik wz. 65 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisz jaka to miejscowość - może ktoś z forum ma jakieś informacje. Pozdrawiam
pomsee Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Jakaby to nie była mała miejscowość na pewno już wiele o niej pisano lub choćby wspominano. Pisanie historii takich miejscowości to składanie jej z bardzo drobnych elementów ale dające wiele satysfakcji. Wiem bo przeszedłem przez to.Zgodnie z tym co napisał krecik podaj nazwę swojej miejscowości a łatwiej będzie Ci pomóc :)pozdr,Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 13:22 08-07-2009
ms Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Droga Emilio, przede wszystkim Archiwum Państwowe, to nieprzebrana skarbnica informacji nawet o najmniejszych miejscowościach. Jak już tam raz wdepniesz to i księdza ci nie trzeba będzie:)Jedynie co zalecam to uzbrojenie się wszechstronne w cierpliwość gdyż sama będziesz musiała wykonać żmudną kwerendę, przejrzeć masę dokumentów pozornie nieistotnych, wytworzonych na przestrzeni lat.Nie omijaj tych, które wydają się być mało wartościowe, jak urzędnicze zapiski, tam się czają niekiedy niezłe kąski:)Podczas swoich wędrówek po tej pożytecznej instytucji niejednokrotnie spotykałem osoby, które właśnie tam poszukiwały (z efektem) wiedzy o swoich mieścinkach.
Stówa1992 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Ja też spisuję taką historię i jestem w trakcie ;P Założyłem też temat na tej stronie i dzięki niemu otrzymałem kilka książek gdzie jest opisana Rawa (bo właśnie o Rawie Mazowieckiej i okolicach robię). Ja zajołem się na początku II wojną światową ponieważ mogę dotrzeć do ludi pamiętających jeszcze czas okupacji hitlerowskiej, czyli opieram się na wspomnieniach, proponuje tak jak wyżej już było napisane odwiedzić kościół i archiwum. Ja miałem poszedłem również do Muzeum Ziemii Rawskiej, gdzie również znajdowały się wspomnienia, mam je spisane. Niestety musisz się liczyć z przeszkodami prawnymi, a właściwie bezpodstawnymi argumentami historyków lub różnych urzędników, którzy będę próbowali utrudnić Ci dostęp do informacji używając różnych argumentów, choć w rzeczywistości oni nie mają prawa Ci czegoś nie pokazać! Sam się spotkałem z taką sytuacją w Muzeom gdzie odmówiono mi pokazania dziennika dowódcy OL Dzik". I w takiej sytuacji trzeba przestudiować prawo i składać różne wnioski, jak trzeba to i skargii. Ja jestem na etapie przygotowywania takiego wniosku, i wtedy pani nie będzie miała prawa i odmówić. niestety ale wszystko teraz muszę załatwiać pisemnie, co jest dość uciążliwe i wymaga wiele wytrwałości. Ale wracając do tego gdzie możesz jeszcze poszukać, to możesz iść do biblioteki o poprosić o książki związane z twoim terenem. No cóż to takie wskazówki. Chętnie wymienię się z Tobą doświadczeniami ;).Pozdrawiam
senectus Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Stówa sam piszesz? Bo z ortografią i stylistyką to u ciebie średnio. Mam nadzieję, że ktoś po tobie będzie poprawiał. Z małymi miejscowościami jest duży problem jeśli chodzi o źródła, choć nie zawsze. Czasem okazuje sie, że historia takiej miejscowości jest dość okazała. Też się nosiłem z napisaniem tego typu monografii, ale uprzedził mnie mój promotor z uczelni który zaczął pisać na zlecenie Urzędu Gminy:) Ja bym najpierw zrobil przegląd publikacji, jeśli takowe się ukazały, a potem do Archiwum Państwowego.
Stówa1992 Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Nie, piszę z kolegą, a poza tym wiem że ten post poprzedni wygląda okropnie ale po prostu szybko pisałem bo czas mnie naglił, więc o stylistykę nie ma się co martwić.
Janu Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Też podjąłem się podobnej pracy . Materiały do dziejów mej miejscowości zbieram już od kilkunastu lat . Wiele rzeczy leży jeszcze w notatkach , część czeka na tłumaczenie z języka rosyjskiego . Dużo dowiadywałem się od starszych mieszkańców wsi , których niestety z każdym dniem ubywa , także trzeba się śpieszyć . Kolejnym źródłem informacji były wspomniane wyżej kwerendy w Archiwum Państwowym . Dużo informacji można uzyskać w aktach urzędów gminnych , powiatowych , wojewódzkich czy też gubernialnych . Można też natknąć się na stare plany danych wsi , tabele likwidacyjne , gdzie spisywano imiennie właścicieli poszczególnych osad we wsi czy też kolonii wraz z obszarem gruntów .Prowadząc poszukiwania warto podjąć też trud zbadania historii własnej rodziny poprzez poszukiwania w księgach stanu cywilnego danych parafii przechowywanych również w archiwach państwowych.Poszukiwania to jednak żmudna choć wdzięczna praca . Warto przypomnieć sobie j . rosyjski , bo wiele materiałów wytworzonych w l . 1864 - 1914 pisano właśnie w tym języku . Tutaj masz przykład za sieci dziejów pewnej wsi . www.parafia_ulan.republika.pl/chomejowa.htm
swojak Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Aby monografia była rzetelna i przydatna czytelnikowi, musi być w niej umieszczona dokładna bibliografia, oraz przypisy. Należy pamiętać, że jedno źródło historyczne nie ukazuje prawdy, tylko domniemanie, dlatego należy szukać jak największej ilości źródeł dot. najbłahszych jakby się wydawało tematów. Abyśmy Ci pomogli, musimy znać nazwę miejscowości, lub dokładniejszą jej lokalizację, bo Mazowsze obecnie, nie znaczy to samo, co kilka lat temu.
mowglyn Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Sorry! Jesteście historykami amatorami, czy może amatorami historii?Pozdro!
Stówa1992 Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Ja interesuję się historią, no i to że dopiero zaczynam i chce coś zrobić to nic złego, prawda? Więc nie wiem o co wam panowie chodzi,ja pytałem tu na forum o literaturę, bo chciałem jak najwięcej źródeł, i uważam że jeżeli ktoś się pyta o coś co jest mu potrzebne to przecież co 2 głowy to nie jedna, więc My staramy się coś zrobić, ja dlatego że lubię historię. A Wy zamiast pomóc na samym początku wyśmiewacie się z nas. według mnie zwyczajnie nabijacie posty, bo pomóc raczej nie pomagacie, nie macie nic do powiedzenia w tym temacie to chociaż to przemilczcie...
mowglyn Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Stówa1992!Oj, będą problemy z tym Twoim PISANIEM, skoro nie potrafisz uważnie CZYTAĆ. Chłopcze (rocznik 1992), kilku forumowiczów w tym wątku podało parę istotnych szczegółów. Kilku innych delikatnie sobie pożartowało (co, korona z głowizny spadła?). Ty z kolei, jako przyszły Autor rzetelnej (mam nadzieję) publikacji, wrzucasz wszystkich do jednego wora pisząc: A Wy zamiast pomóc na samym początku wyśmiewacie się z nas". KILKU trochę sobie pożartowało, a Ty piszesz WY. A może kilku z Was? Co? Jest jakaś różnica w stwierdzeniu, czy nie? Czy jak wyczytasz w przedwojennej gazecie na pierwszej stronie, że ktoś w Twojej miejscowości np. zabił swoją żonę to napiszesz, że przed wojną mieszkali tam sami zabójcy żon? Napiszesz może, że w Twojej miejscowości przed wojną było to na porządku dziennym? - no, przecież pisały o tym gazety! A może wręcz przeciwnie - było to coś wyjątkowego, skoro napisały o tym gazety? Czy nie rozumiesz tego? Może zanim zaczniesz coś pisać, dobrze byłoby trochę coś poczytać? Bez pozdra!Kumasz czaczę?
Stówa1992 Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Faktycznie, źle że napisałem Wy, zamiast poniektórzy bo Ci którzy starali się pomóc. Korona z głowy nie spadła, ale ktoś jest początkującym, to takie żarty mogą zniechęcić do roboty, a jej jest w brud.
swojak Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Jeśli chodzi o mnie, to ukończyłem jednolite stacjonarne studia magisterskie o kierunku Historia, na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach. Specjalność nauczycielska.Pozdrawiam.
woytas Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Proponuje by do dalszego rozwijania znajomosci wybrac inne srodki komunikacji elektronicznej - ewentualnie dzial poznajmy sie" - a tu kontynuowac dyskusje na temat histori miejscowosci.Jednoczesnie ostrzegam - dalsze osobiste wycieczki beda nagradzane medalami.
senectus Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Stówa niektórzy dobrze Ci radzą. Kolega swojak zaproponowal abyś najpierw zapoznał sie z warsztatem historyka.
Stówa1992 Napisano 14 Lipiec 2009 Napisano 14 Lipiec 2009 Nie powiem, ale na chwilę obecną mam taki zamiar ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.