Skocz do zawartości
  • 0

Tarcza z cyfrą 7. Pachnie XIX wiekiem...

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam! Dzisiaj trafiła mi się zagadkowa tarcza z cyfrą 7. Wyszła w zasadzie bez kontekstu na pozycjach z 1944, ale w okolicy starego traktu, towarzyszyła jej też monetka 5 groszy polskich z 1822 roku. Tarcza jest solidnie wykonana, z tyłu ma ślady zaczepu, posiada też dziurki do przyszycia tarczy do ubrania lub jakiegoś elementu wyposażenia. Pokryta jest piękną, gładką warstwą szlachetnej patyny, niemal jak szkliwem. Pozostaje tylko pytanie - co to dokladnie jest? Gdzie było noszone? Emblemat z numerem pułku? Z ładownicy, pasa od bandoliera, czaka? XIX wiek nie jest moją specjalnością, liczę na pomoc kolegów bardziej obeznanych w XIX-wiecznym umundurowaniem i ekwipunkiem. Pomożecie?

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Różne pomysły chodzą mi po głowie - może to numer służbowy dawnego leśniczego (w sumie wyszło w lesie)? A może coś w rodzaju dawnej tarczy szkolnej, z numerem szkoły? W każdym razie ciekawostka, której tajemnicę chciałbym wyjaśnić.

Napisano
Danieloff - tak wstępnie to wydaje mi się, że trafiłeś tarczę z numerem pułku zapewne piechoty mocowaną do kaszkietu z ok. pocz XIX w. Motyw tarczy był stosowany na czapkach w armii francuskiej ale niewykluczone, że to cyfra innej armii może sojuszniczej Napoleona?
O tym, że to blacha od czaka świadczą dziurki do zamocowania.
Pogrzebię w makulaturze to dam znać jak coś znajdę.
Pozdro i gratuluję fantu!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 21:28 30-07-2009
Napisano

Nie tylko w wojsku francuskim...
Tu i na nast. zdjęciu blacha z numerem pułku wojsk Księstwa Warszawskiego.
Niestety dla naszej identyfikacji w formie tarczy amazonek

Napisano
Sorry , że sie wciąłem w Twoje ID.
Wydawało mi się , że napisałeś o armii francuskiej.
Więc armię Księstwa wrzuciłem dla informacji , że nie tylko Francuzi...
Już się wyłączam i nie przeszkadzam.
Wykasuj proszę moje wpisy bo sam nie mam możliwości edycji

pozdro
Napisano
OK, ale Twoje posty niech zostaną przecież nie odmawiam im waloru edukacyjnego dla innych użytkowników forum.
Skąd pochodzi rysunek pelty i orła czapki 2pp?
Mam tyle makulatury, że sam nie wiem czy mam ten rysunek w swoich zbiorach.
Pytam bo jest to jedna z niewielu zachowanych blach naczelnych tego wzoru, druga pochodzi z czaka 17 pułku ułanów XW.
Natomiast z wykopków z Rosji wynika, że ten typ orła z peltą oparty na wzorach francuskich stosowano i w innych pułkach wojska Księstwa Warszawskiego. Np. znana jest pelta z orłem 3pp.
Napisano
Rzeczywiście trop apoleoński" może wydawać się właściwy, chociaż ja wstępnie typowałem emblemat jako rosyjski. Być może jest to naśladownictwo francuskiego wzornictwa wojskowego, uproszczone i zaadaptowane w armii rosyjskiej? Po weekendzie rozpocznę własne śledztwo, na razie jestem w erenie" i korzystam z internetu uprzejmościowo. Dziekuję za wszelkie dotychczasowe sugestie.
Napisano
siódemka raczej z francuska nie wygląda..
Pomijając fakt samego kształtu - już prędzej Rosjanie i Prusacy stosowali kropki przy cyfrach pułkowych..

nie wykluczam w 100% Francji, ale to takie moje głośne myślenie"..

jest to wytłoczka czy odlew?
cienkie czy masywne ??

profil raczej sugeruje kaszkiet..

pozdro!
Napisano
Byłoby wspaniale, gdyby tarcza okazała sie elementem z uniformu lub wyposażenia XIX-wiecznego żołnierza, ale mi ciągle delikatnie trąci ten przedmiot numerem służbowym (np. leśnika). Czy ktoś z was zna jakąś rosyjska stronę o XIX-wiecznych uniformach urzędniczych? Pochodzenie pruskie lub austriackie też jest możliwe, ale blachę znalazłem w Lubelskiem, co raczej sugeruje prowieniencje carskie.
Napisano
zakończenia ramion cyfry, wyglądają jak końcówki labrów, ale to wygięcie-zaokrąglenie u dołu, i w gruszkę, ni w pietruszkę" francuskie ;>

Jeżeli jest to masywna wytłoczka, może być z I-połowy XIXw..

Pomsee - a może KK ?

pozdro!
Napisano
Może?
Tylko ta kropka...
danieloff - z pewnością nie jest to znaczek leśnika - siódemka ma kształt zdecydowanie z pocz. XIX w. To prawie na pewno coś" wojskowego.
Napisano
Nie jest to na 99,999% emblemat ani numer służbowy z jakiegokolwiek urzędniczego uniformu rosyjskiego czy z kongresówki.
Napisano
7 Pułk Piechoty Liniowej z okresu Królestwa Kongresowago stacjonował w województwie lubelskim, terytorialnie mniej więcej by się zgadzało... Hmmmm....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie