jazlowiak Napisano 2 Lipiec 2009 Autor Napisano 2 Lipiec 2009 http://dobroni.pl/rekonstrukcje,cmentarz-koimeterion,2060Jak to mówią zaraz aledrogo się zapełni...
Flanker Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Niestety, znowu jakiś prymityw bez honoru i minimum wychowania. Choć to nie zabrzmi dobrze - mam nadzieję, że go spotka kara za życia, a i po śmierci ktoś nie uszanuje jego szczątków.
piotr777 Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Nie ma nawet słów jak by można określić takiego debila!! bo hiena to za mało hiena to tylko zwierze które kieruje się instynktem a ten ktoś nie wiem……Daj mu boże jak naj....ej!!!
brodaamor Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Pisałem o tym w tym wątku. Byłem tam chwilę po wizycie tych typów. Sprawę zgłosiłem policji.http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=23746#23832
bjar_1 Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Z tego co słyszałem od znajomych większość pierwszowojennych nekropolii na Mazowszu tak wygląda...
vonadamski Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Witam!!!Jak większość z was wie (przynajmniej ta cześć która na forum jest od iepamiętnych" czasów, jestem propagatorem kopania refleksyjnego i łebskiego. Hienostwo, czyli kopanie na cmentarzach (przynajmniej tych oznaczonych ze świadomością gdzie się kopie) jest czymś odrażającym. Niech każdy z tych ludzi pomyśli, że idzie na komunalny i wykopie swojego ojca, matke, babcie albo dziadka. Wiem że to straszne co mówię ale ...Co innego wykopać iechcący", choć szacunek do szczątków też się należy.Jednak kolego Jazlowiak mimo szacunku i znajomości (przynajmniej z mojej strony) twoja wypowiedź na tej stronie była przesadzona. Jeżeli allegro będzie powiadamiać sądy za kilka np. nieśmiertelników to będzie zgroza dla hobby prezentowanego na tym forum.Przynajmniej my znający temat i prawdziwi hobbyści wiemy, że jeżeli ktoś z aszych" posiada (np.) nieśmiertelnik to nie z cmentarza. Nie wrzucajmy wszystkich kopaczy" do jednego wora.Z poważaniem vonadamski
poleslaw Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Trafiłem ostatnio zupełnie przypadkiem na cmentarz żołnierzy rosyjskich pod Warszawa i wokoło też zryte.Eh gdybym spotkal taka łajze...
Swiety82 Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Każdy cmentarz opuszczony jaki odwiedziłem był przekopany, zryty i co jeszcze... norma niestety...
poleslaw Napisano 2 Lipiec 2009 Napisano 2 Lipiec 2009 Żeby każdy to nie,byłem ostatnio też na dwóch cmentarzach osadników niemieckich(fakt że dobrze ukrytych ale do znalezienia) i tam poza smietnikiem nie było żle tj.rozkopane
abcd Napisano 3 Lipiec 2009 Napisano 3 Lipiec 2009 Bardzo często to miejscowa żulia poszukuje złota dentystycznego czy biżuterii, większość starych cywilnych cmentarzy na Warmii i Mazurach zostało splądrowanych z tego powodu i to kilkakrotnie przez kolejne pokolenia meneli.
kokesh Napisano 3 Lipiec 2009 Napisano 3 Lipiec 2009 Taka niestety mentalność .Gdy się pytamy miejscowej ludności o jakieś ciekawe miejsca do poszukiwań, to bardzo często pada lokalizacja starych cmentarzy , tak jak by chodzenie po nich z wykrywaczem i zakłócanie spokoju tam spoczywających było czymś zupełnie normalnym, nie budzącym moralnego sprzeciwu .Nie wiem skąd w nas taki brak szacunku ,ale gdy pomyślę sobie jak np. Niemcy obchodzili się z cmentarzami Żydowskimi ,(brukując macewami drogi) lub jakie jest zainteresowanie Rosjan mogiłami swoich pobratymców w naszym kraju ,to wiem skąd czerpaliśmy wzorce do tak niegodnych zachowań .Pozdro...
SZZ Napisano 3 Lipiec 2009 Napisano 3 Lipiec 2009 Niestety dopóki będą tacy, którzy kupują fanty niewiadomego pochodzenia - dopóty będą przez degeneratów rozkopywane groby i przekopywane stare cmentarze. Popyt i łatwość spieniężenia znalezisk zachęca takich osobników do okradania pochówków. Od jednego z pionierów poszukiwań w Polsce słyszałem też opowieść o znanym poszukiwaczu, którego wręcz kręciło gromadzenie przedmiotów znalezienionych przy szczątkach.
tadeklobo Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Niestety to się potwierdza. Moja ostatnia wizyta koło Różana zakończyła się upomnieniem przez Straż Leśną, która w tym rejonie jest bardzo uczulona na poszukiwaczy. ok. 5 lat temu przyjechała tam grupa bydlaków, którzy rozkopali groby pod Kamianką, fachowo jak w czasie ekshumacji pod Katyniem - wyczyścili groby zostawiając kości na wierzchu. Dla mnie jest to niepojęte jak takie bestie mogą za klamry i inne pamiątki niszczyć miejsca spoczynku. Jak bym spotkał takiego bydlaka od razu saperka w plecy. P.S. Proszę o uwagę w czasie poszukiwań w okolicach Różana - teren jest spalony przez te hieny na długi czas. Kto chce ryzykować może tam jechać a wszystko przez śmierdzące hieny cmentarne.
szajka Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Ehhh szkoda slow skoro oznaczone miejsce pochowku żołnierzyto w ryj od razu jak dorwiecie jeśli zaś wykopany przypadkowo a tacy się zdarzają to trochę inna bajka jeśli nikt się nie zgłosi to oznaczcie chociaż miejsce ze grób w tym miejscu jest głupia świeczka wystarczy zdrów
radek98k Napisano 9 Lipiec 2009 Napisano 9 Lipiec 2009 Szkoda nerwów, wystarczy powiadomic odpowiednie służby.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.