Skocz do zawartości

Rzadkie pojazdy pancerne na terenie Polski

B

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pawer pokaż stan wyjściowy i jaka wersja a będzie można szacować w przy maksimum szczęścia od 2-3 dych

B
a czy Bułgarzy w ogóle chcą się ich pozbyć?
Miały być sprzedawanie i wszystko ucichło
a po prawdzie raczej lepiej u nas coś wyjąć moim zdaniem to kwestia czasu tylko .
  • Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Napisano

Czyżby w Polsce pojawił się RSO z Pak 40
Strefa Militarna Podrzecze 2009
http://picasaweb.google.com/Hildrifter/2009VIIPodrzecze#5359901337390800370

• 2 weeks later...
Napisano

Wracając do Lekkiego działa samobieżnego T-48 M3 Half-Track z MWP w Warszawie, to dodam kilka fotek os siebie jakie wykonałem w/w muzeum na dniach.

Więcej fotek z detalami: http://czolg.blox.pl/2009/08/M3-T-48-SU-57-lekkie-dzialo-samobiezne.html

Napisano
Co ja widzę :) MWP zabezpiecza eksponaty przed deszczem. Niesłychane po prostu. Szczawiem małym będąc pamiętam tego Half-Track'a jak sobie spokojnie stał i gnił zupełnie bez żadnej ochrony. Z resztą nie tylko on. W normalnych warunkach (czytaj poważne muzea zagraniczne) pojazdy z otwartym przedziałem bojowym sa eksponowane w hali lub chociaż pod dachem. A u nas ... szkoda o tym nawet wspominać. Najlepszym przykładem jest złomownia" czyli MOB w Skarżysku - Kamiennej. A żal serce ściska jak się widzi stojącego tam zgniłego Czapajewa chociażby czy porośnięte mchem pojazdy i artylerię.
Napisano
MWP o ile sie nie myle ma taki sam. Drugim muzeum w Polsce majacym T-48 jest Kolobrzeg. O tym z Gostynia nie slyszalem wczesniej, ale wszystkie te pojazdy wygladaja tak samo przeciez (oliwkowe malowanie i kurica, chyba tylko ten z MWP na inny numer boczny, 507" bodajze) wiec pomylic sie bylo mozna. Wiec jednak wszysko po staremu w polskim muzealnictwie wojskowym:) A juz myslalem ze idzie nowe ...
Napisano

Witam
Odnośnie Su-57
To zdjęcie zostało wykonane około 1972 w Górze Kalwarii na poligonie KBW.
Były tu na poligonie 2 takie pojazdy do początku lat 90 kiedy to zniknęły".
Drugi, wstyd przyznać, został okaleczony" przez mojego wujka, który zdemontował mu pokrywy silnika i drzwi szoferki, pamiętam, że nie miał tez już działa.
Pamiętam jednak, że miały one ledwie przebijające się spod rdzy białe gwiazdy, tak jak na zdjęciu.
Pozdrawiam

Napisano
SdKfz 9 jest obecnie w depozycie w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim. Ja również jestem ciekawy czy może osoby obecnie się nim opiekujące, planują coś z nim zrobić?
Pozdrawiam
  • 4 weeks later...
Napisano
jest kompletowany i remontowany jeśli mnie pamięć nie myli przyjechał z Czech (?)
napisz do Handmetu najpewniej ci udzielą informacji
Napisano
w galerii są zdjęcia ze Skansenu po przebywaniu w Muzeum potrzebna jest gruntowna rekonstrukcja i wierzę że się Panu Andrzejowi się uda i pojedziemy FAMO z Pilicy.Również kwestia finansowa jak w stugu się da rozwiązać
  • 3 months later...
Napisano

Witam,
wracajac do muzeum:
1.Ktoś wie jak tam sprawy ze Stuart'em ? jak ida prace? jak przyszły do Anglii ich stan był taki sobie. Choć ostatnio widziałem na zdjeciach jednego niepomalowanego na zlocie Tanks in Town. Panie yonny wie Pan coś moze o tym drugim o którym Pan wspomniał?
2. Jak tam M10 , czy ktos ma jakies zdjecie. Słyszałem ze jest dużooo roboty i że nie ma wieży i działa?
3. Może ktoś wie jakie nowe pojazdy pojawią sie w tym roku na zlotach , albo coś pocichu przyszło do Polski?
Pozdrawiam

Napisano
! Humber sprowadzony przez Adama Rudnicka, stan idealny, sprawny, jeździ swietnie będzie 30 stycznia w Było, nie minęło"
W drodze do Polski jest Stuart rownież dzieki staraniom Adama Rudnickiego.
Napisano
Super!
Mam nadzieje że ten Stuart to wersja M5 albo M5A1 , bo wydaje mie sie że PSZ nie używały tylko wersji M3 / M3A1 , jedynie tylko Stuart Recce ?
Napisano
czyli tak: od 1985 r. mamy jednego z ogółem 188 wyprodukowanych MK I Grizzly (był w stanie jezdnym, nie wiem jak teraz, bo chyba trzymają go pod chmurką), w rekonstrukcji jest Cromwell Mk IV, do tego jeszcze Stuart, Humber (jaki model?), był jeszcze transporter gąsienicowy hotchkis (nie wiem jak to się pisze) w którymś Było nie minęło". Pominąłem coś?
Napisano
To ja sie pokuszę i spisze sprzęt alinacki:

Daimler Dingo - 2 szt. - (Bydgoszcz,Bielsko Biała)
Scout Car - 3 szt. - (Bielsko Biała,Gostyń,Bydgoszcz)
T-16 - 1 szt. - (Warszawa)
Bren Carrier - 1 szt. - (Bielsko Biała)
Stuart - 3 szt. - (Bydgoszcz,Warszawa , ??? )
Humber - 1 szt. - (Warszawa)
M10 - 1 szt. - (Bydgoszcz)
Cromwell - 1 szt. - (Gostyń)
M36B1 - 1 szt. - (Żagań)
Grizzli - 1 szt. - (Warszawa)
Sexton - 1 szt. - (Warszawa)
M29 weasel - 3 szt. - (Bielsko Biała,2szt bły na allegro)
M8 Greyhound - 1 szt. - (Bielsko Biała)
Halftracki - 15 szt.- (Warszawa,Gostyń x2,Kołobrzeg, Bydgoszcz,Pożdzenice, Łódz x3 , Poznań x2, Trójmiasto, Tarnowskie Góry,Bielsko Biała x2)

Podajemy tylko sprzęt pancerny (na kołach , gąsienicach).
Coś dodać?
Ktoś doda sprzęt radziecki?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie