Skocz do zawartości

Harcerze??

sebBo21

Rekomendowane odpowiedzi

W pierwszej połowie lat 80tych harcerska gazeta ˝świat młodych˝ organizowała tzwn, obozy archeologiczne,jako urodzony indywidualista do ZHP nie należałem ,ale po protekcji na taki obóz pod Grunwald pojechałem i nie żałuję było byczo.Za dnia pracowało się jako ˝czarnorabocza˝ siła na wykopaliskach ,było to pouczające a na dodatek nieźle jak dla małolata płatne , wieczorami się imprezowało ,zwykle przy winie patykiem pisanym ze studentami/tkami archeologii którzy akurat mieli praktyki.

Dlaczego wy? Czy ja jestem z rowerem?
No to pamięć mi spłatała figla, bo ostatni raz taki znaczek widziałem pod koniec lat 80.
Poza tym - czy to, że ktoś chodził do Batorego upoważnia go do nadymania się jak purchawa? Aż korci, żeby wbić szpilkę.
Ja chodziłem do Mickiewicza, który powstał w 1897 r., był jedną z pierwszych szkół warszawskich w zaborze rosyjskim, w której wprowadzono język polski jako wykładowy, niedawno obchodził 110-lecie i wcale się z tego powodu nie nadymam.
Pozdrawiam:)

270 WDH ZHP potem ZHR, pozdro dla byłych harcerzyków :) Obozy kiedyś to była szkoła życia teraz jak słysze że dzieciaki na obóz jadą na kwatery to ręce opadają. Za moich czasów (lata 80-te) taki 10 czy 11-latek musiał sam sobie wszystko zrobić począwszy od znalezienia suchego drzewa w lesie, ścięcia go na zbiciu pryczy i kombajnu" skończywszy. Ciekawe czy takie obozy jeszcze sie odbywają, czy duch hracerstwa nie zrobił sie za wygodny? Mam nadzieje że takie harcerstwo jeszcze jest. Będę miał okazje to sprawdzić dopiero za parę lat jak mój młody" troche podrośnie :)

Ja nadal jestem harcerzem- 45 DH im. Harcmistrza Ryszarda Kleckiego ze Lwówka Śląskiego teraz należymy pod hufiec Jeleniogórski.
Harcerstwo to naprawdę świetna sprawa, w sumie jestem od nie dawna harcerzem(ponad pół roku) ale już tylu ludzi poznałem i w ogóle...

Pozdrawiam! Albo raczej CZUWAJ! :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie