Skocz do zawartości
  • 0

co to za pokrywka ? - ID

tyfus

Pytanie

Napisano

znaleziona w kontekście niemieckich monet z okresu II WŚ.
może ktoś kojarzy od czego mogła być ta pokrywka ?
średnica ok. 3,3 cm.
z góry dzięki, zdrów !

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no to w takim wypadku dodatkowych fot nie wrzucam :) - wszystko jasne !
A swoją drogą : monetki hitlerki i róż do twarzy - ciekawe, który niemiaszek chciał ładnie wyglądac ? żartuję oczywiście :)
Dzięki za pomoc, zdrów !
Napisano
szerokość pokrywki to ok. 2-2,5 mm - więc nie bardzo pasuje mi na kapsel. Gwintu na pokrywce również nie ma - raczej była wciskana na drugą część. Jednak chyba zdecyduję się i zapodam później dodatkowe foty
nad e" jest kreseczka
Napisano
No to jak jest kreseczka to juz inne słowo, nazwa własna, nazwisko, albo przymiotnik óżowe", poróżowione". Jest tez taka nazwa miejscowości we Francji.
Napisano
Zmierz dokładnie suwmiarką średnicę wewnętrzną. Ostatnio trafiłem porcelanowe puzderko z różowym pudrem w środku, ładnie pachniał nawet :)

I zastanawiałem się właśnie, czym było w oryginale zamykane.
Napisano

Beczułka :)

Widać od góry małe przetłoczenie, na które wchodziła właśnie jakaś nakładka.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 14:34 29-05-2009

Napisano

Zapewne pojemność wybita na denku. Gdyby tam nie było resztek różu to nigdy bym nie pomyślał że w tym były kosmetyki-prędzej jakieś medykamenty...

Nawet jeśli średnica będzie różna, to prawdopodobnie tak wyglądałaby reszta twojego puzderka...

Napisano
z tego co widze, to nie będzie to, Swiety82. Twoje pudełko ma średnicę 4,3 cm, a moja pokryweczka tylko 3.3 cm. Nijak nie pasuje :)
Napisano

OK, Panowie :)

blaszka dekielka jest cieniutka - o,3 mm
podczyściłem ją jeszcze i okazało się, że nad literką e" nie ma kreseczki - także, Wyro - przepraszam cię za moje niedopatrzenie :)

Napisano

znaleziona w kontekście niemieckich monet z okresu II WŚ.
może ktoś kojarzy od czego mogła być ta pokrywka ?
średnica ok. 3,3 cm.
z góry dzięki, zdrów !

Napisano
Wyro a skąd uzyskałeś pewność że to wyrób Francuski?,proponuje sprawdzić w byle jakim słownik internetowym co słowo Rouge oznacza w języku Niemieckim i Angielskim,dla mnie dalej róż do mordziny.
Napisano
kawałek ranciku to mnie się wyłamał :) blaszka cienka i po tylu latach słaba. śladów po zawiasiku nie ma - na puderniczkę nie wygląda.
Myślę sobie, że współczesne cienie, np. do powiek wprasowane były w metalowe dekielki - może to było coś w tym stylu, jednak po co ten napis - i tak by go nie było widać, chyba że jeszcze brakuje jakiegoś elementu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie