Skocz do zawartości
  • 0

Znaczek, odznaczenie, emblemat carski?

Wyro

Pytanie

Napisano

Niestety do wieczora nie mam aparatu z lepszym mikro, ale fotka daje radę. W realu jest lepszy stan i bardziej detale widać. jak zwykle u mnie: carski poligon artyleryjski przełom XIX i XX wieku.

Na znaczku (?) widać hełm rycerski, armatę, 2 szable, kule, włócznię i karabin z bagnetem, chyba kawałek wieńca laurowego. Mocowane na dwie dziurki. Rewers pusty. Brak sygnatur. Grube, solidne, ciężkie.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Był dzisiaj u mnie SZZ i stwierdził, że ta nakładka ozdobna na munsztuk jest starsza niż carski poligon artyleryjski gdzie to znalazłem i wygląda mu raczej na okres napoleoński. Teraz patrzę, że Twoje sugestie Pomsee też szły w kierunku Napoleona.

Poza tym, że to był carski poligon już po wojnach napoleońskich to przechodził tam stary trakt i np. Arseonowi wyszedł tam guzik napoleoński więc...

Zrobię jeszcze fotki dokładniejsze jak się da i wrzucę. SZZ ma też speca od epoki dopytać.
Napisano
To nie element munsztuka, za duże. Hełm centuriona był motywem używanym w wyposażeniu różnych europejskich armii na pocz. XIX w. Zwłaszcza francuskiej np. na klamrach pasów, ładownicach. Od czego był Twój element trudno powiedzieć ale spróbuję coś poszukać.
Napisano
fajna rzecz, w panoplionie tasak, bagnet tulejowy, działo, chyba kawalek karabinu i kule.

mysle ze nie jest nowsze niz 1880r..
pozdro!
Napisano

Ładownica adiutancka ten sam okres.
Twój emblemat mógł pochodzić z jakiejś mniej eksponowanej części wyposażenia. Będę drążył temat dalej.

wyro twoja poczta odrzuca maile, coś jest nie tak z adresem,
pozdro

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:39 15-05-2009

Napisano
Ja widzę nad twarzą"dil,a na szyi nr 4882 jak dobrze odczytałem z fotki.Może to zaślepka od łożyska jakiejś maszyny?"
Jak się nie ma zielonego pojęcia o czymś, a w dodatku kiepski wzrok to rozsądniej byłoby się nie wypowiadać na ten temat.
Napisano
Pomsee, chyba jest to munsztuk, ale własnie z takim motywem (podobnym) jak dałes tą klamre czy ładownicę. Jak cos sie dowiesz to prosze wpisz.

Co do poczty, nie wiem co poradzić. Nie zmieniałem poczty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie