kamilo Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 zestaw 1919 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 ojcowie chrzestni projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 młodzi kadeci sztuki rekonstrukcyjnej ,przyjęcie i mianowanie na kadetów szkoły piechoty i kawalerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Witam. Postałem informację ,że dnia 14 czerwca 2009 r. odbędzie się rekonstrukcja na porytowym wzgórzu , ktoś się wybiera ? pozdrawiam http://powiatjanowski.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=393&Itemid=35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 tylko jeszcze mam pytanie , bo źródło nie jest pewne , czy będzie rekonstrukcja bitwy , czy tylko obchody , wie ktoś ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Witam . Jeżdzę tam co roku ale nigdy nie było rekonstrukcji na Porytowym Wzgórzu , chyba że to jakaś samozwańcza akcja sklecona siłami miejscowych ochotników . Pojedziemy ,zobaczymy - ale na cuda nie ma co liczyc .Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Wątpię bardzo. Nie ma tam tradycji rekonstruktorskich. Co najwyżej kompania reprezentacyjna siurnie w górę z kałasza:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 właśnie też mi się tak wydaje , bo ja wcześniej pisałem że źródło nie jest wiarygodne , ale i tak warto wybrać się na rocznicę . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 radzę prędzej wybrac się na Osuchy - przynajmniej można coś ze strzeladeł w muzeum zobaczyc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIKING RUF Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Do kolegi powyżej.Grupa organizująca tą rekonstrukcyjną potyczkę-Stowarzyszenie Lubelska Grupa Rekonstrukcji Historycznych FRONT"nie jest ową grupą".Swój debiut organizacyjny pokazała 2 lata temu w Woli Gułowskiej na rekonstrukcji ostatniej bitwy we wrześniu 39.Grupa oficjalnie została zarejestrowana w sądzie w tym roku i dlatego moze być kojarzona jako nowy twór rekonstrukcyjny.Ludzie działąjący we FRONCIE"biorą udział w inscenizacjach historycznych juz kilka ładnych lat i doświadczenia zarówno organizacyjnego jak i bojowego wystarczy.Swój udział w rekonstrukcji potwierdziły juz ponadto grupy:GRH SAN z Sanoka,XDOK z Przemyśla,GRH 73PP z Biłgoraja,GRH 9PP z Tomaszowa lub i jeszcze nieoficjalnie kilka innych.Ludzie z grup biorących udział w rekonstrukcji w Zalesiu mają dość doswiadczenia aby pokazać ciekawą i dynamiczną rekonstrukcję .Co do miejsc gdzie robimy inscenizację,lepszych czy gorszych,ważniejszych i tych bardziej zapomnianych...Mozna próbować zrobić bitwę pod Kałuszynem,Seroczynem....zapewniam kolegę Ostoję ,ze po ilości zabitych żolnierzy WP, pod Warkoczem mniejsze znaczenie tej bitwy czy starcia jest lekko mówiąc zbyt pochopne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wykop Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Kolego Ostoja" Twoja wypowiedź jest dowodem na to, że rekonstrukcja epizodu pod Warkoczem jest jak najbardziej godna popularyzacji. Mniemam, że interesujesz się historią ego" regionu i 1 DP, ale nie wiesz (i mało kto wie), że pod Warkoczem były dwie potyczki: dzienna i nocna. Można i trzeba rekonstruować wielkie bitwy, ale uzyskuje się na takich rekonstrukcjach kilkuprocentową namiastkę rzeczywistych stanów osobowych, natomiast rekonstrukcja ta będzie posiadała ten walor, że osobowo i sprzętowo będzie zbliżona do stanów rekonstruowanego epizodu. Władze samorządowe, które finansują rekonstrukcję zostały do niej przekonane retorycznym pytaniem: Dlaczego w ym" rejonie jest więcej grobów poległych żołnierzy, niż w rejonie znanej całej Polsce bitwy pod Wolą Gułowską? Rekonstrukcja ta kierowana jest głównie do mieszkańców regionu, wśród których należy PODTRZYMAĆ PAMIĘĆ O TYCH, KTÓRZY NA ZAWSZE ZOSTALI W TEJ ZIEMI. P.S. Zapraszam kolegę Ostoja" do zgłaszania konstruktywnych uwag na podany wyżej mój adres, a wszystkich proszę o wsparcie i zapraszam na rekonstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Wiking -dziekuje za wyjasnienia. Faktycznie sugerowałem sie data zarejstrowania organizacji w KRS czyli 2009.Wykop - co do potyczek pod Warkoczem. Podaj zrodlo lub zrodła mowiace o tym epizodzie. Wiele rzeczy jeszcze nie wiem,byc moze sa to zrodla niepublikowane. Jesli chodzi o poleglych (aż sto mogil), glownie z 1 pp pochowanych na cmentarzu w Grezowce to ja mam takie informacje ze sa to polegli zolnierze (lub ciezko ranni, ktorzy zmarli w trakcie) pozbierani z _roznych_ miejsc na odcinku pzebijania sie przez ogolnie mowiac kompleks lasów łukowskich. Roza, Zastawie , Wolka Zastawska, Jedlanka. To miejscowosci w ktorych zolnierze skutecznie sie przebili. Trudno mi uwierzyc ze pod Warkoczem zginelo az 100 ludzi.Dlaczego ta potyczka jest zapomniana?Co by nie mowiac , temat rekonstrukcji mnie zainteresował Dziek temu mam szanse poznac nowe zrodla info o 1 DP, ktorej dziejami interesuje sie od kilku lat oraz zobaczyc jak to bedzie w praktyce. W koncu do Zalesia mam tylko 5 km :)pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terenowiec69 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 Czy jutro w województwie lubelskim jest jakaś rekonstrukcja chodzi o 14 czerwca bo coś wspominali w telewizji lokalnej ale nie zdążyłem dosłuchac gdzie i co to ma być? Może ktoś coś wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 13 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2009 na pewno w tvp lublin było coś o Porytowym Wzgórzu , ale chyba że tylko uroczystości . pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 W dniach 17-20 września 2009 w Tomaszowie Lubelskim odbędą się uroczystości związane z 70 rocznicą Bitew pod Tomaszowem Lubelskim Szczegóły opiszę w osobnym temacie bo za dużo tego aby komuś wchodzić w paradę.P.S. do WIKING RUF w Tomaszowie Lubelskim istnieje KRH Tomaszów39" 9PP jest z Krasnobrodu a to nadal osobne formacje.Organizatorem Reko w Tomaszowie jest KRH Tomaszów 39 przy Jednostce Strzeleckiej 2019 ZS Strzelec O.S.-W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WIKING RUF Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 Dzięki za info szczeniak74,wkradł się błąd stylistyczny z 9PP.Z tego co wiem SLGRHFRONT"będzie cię wspierać na rekonstrukcji w Tomaszowie liczną frekwencją,pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 14 Czerwiec 2009 Share Napisano 14 Czerwiec 2009 no i ktoś był na tym Porytowym Wzgórzu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 21 Czerwiec 2009 Share Napisano 21 Czerwiec 2009 no i okazuje się że rekonstrukcji tam nie było . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 7 Lipiec 2009 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2009 Cześć .Może ktoś wie czy coś szykuję się w najbliższym czasie ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 8 Lipiec 2009 Share Napisano 8 Lipiec 2009 Strzyżów , Stępina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 8 Lipiec 2009 Share Napisano 8 Lipiec 2009 Z lubelskich rekonstrukcji to najbliższa jaką kojarze, będzie w Krasnobrodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczeniak74 Napisano 25 Lipiec 2009 Share Napisano 25 Lipiec 2009 no i odbyła się w Krasnobrodzie rekonstrukcja.Fajnie było super grupy się zjechały a wiadomo że w dobrym towarzystwie lepiej się walczy.Pozdrowienia dla 9 p.p.Leg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 25 Lipiec 2009 Share Napisano 25 Lipiec 2009 Dajcie koledzy fotki.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verania Napisano 27 Lipiec 2009 Share Napisano 27 Lipiec 2009 Następna rekonstrukcja to bitwa pod Komarowem z okresu wojny - polsko bolszewickiej 1920 roku. Odbędzie się 30 sierpnia 2009. Więcej info na stronie http://www.bitwapodkomarowem.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marex74 Napisano 31 Lipiec 2009 Share Napisano 31 Lipiec 2009 Witam.W dniu 26.09.2009 w miejscowości Wytyczno odbędą się uroczystości związane z 70 rocznicą bitwy Korpusu Ochrony Pogranicza z sowietami.Odbędzie się także rekonstrukcja tej bitwy zorganizowana przez SRH 9ppLeg.i Nadbużański Oddział Straży Granicznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.