kindzal Napisano 24 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Znaleźli porzucony sejf sprzed 100 latI nadal nie wiedzą, co jest w środku. Tajemniczy sejf znalazło dwóch mieszkańców Tulsy w stanie Oklahoma - leżał koło torów kolejowych przez wiele, wiele lat. Jest stary, zardzewiały i zamknięty. Może kryć się w nim prawdziwy skarb. Znaleziony sejf waży ponad 1800 kilogramów i jest dobrze zamknięty. Ślady wskazują, że ktoś usiłował dostać się do środka, ale nie sforsował zamka. Podobne kasy pancerne były produkowane od 1856 do 1907 roku. Mężczyźni, którzy dokonali fascynującego odkrycia, podejrzewają, że sejf z Tulsy może być pamiątką po napadzie na pociąg. - Waży ponad 113 kilogramów więcej niż powinien. Mamy nadzieję, że w środku jest jakiś skarb. Ale mieć nadzieję" i yć" to dwie różne sprawy - stwierdził trzeźwo jeden ze znalazców, Bill Dodd. Razem z przyjacielem nie podjęli jeszcze decyzji, czy sami otworzą zagadkową kasę, czy też wystawią sejf na aukcję. W tym drugim przypadku pieniądze przeznaczą na cel dobroczynny. http://deser.pl/deser/1,83453,6534913,Znalezli_porzucony__100_letni_sejf.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 i fantazja w ruch...co też może być w środku...optuję za kinder-niespodzianką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 byl kiedys taki western - tardycyjnie bandyci napadali na transporty kolejowe i wlasciciel lini wpadl na pomysl oblewania ladunku zlota olowiem - co mialo utrudnic transport zlota bandziorom- na miejscu nie mogli tego rozcalic a konikami sztaby olowiu/ zlota ciezko transportowac - optuje za sztaba olowiu :)tylko jakos mi sie nichce w te westernowa opowiesc wierzyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Hehe w Polsce sprawa nie ujrzała by światła dziennego a w stanach proszę-w mediach mówią... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 u nas tyle lat przy torach??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 A no tak ... zapomniałem o realiach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 u nas tory gina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kloki Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 A skoro coraz mniej torow, to nie ma gdzie sejfow porzucac ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bossmann1 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 ktos kiedys powiedyial ye w stanach pieniadze na ulicy leza,trzebaby dopowiedziec ze sejfy przy torach tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 I Mnie w zeszłym roku trafił się sejf(ik) he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 ciekawe... co było w środku? ołów? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 W środku był najprawdziwszy skarb...pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.O.P. Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Ja też będąc raz na wykopkach w lesie znalazłem bardzo duży i ciężki sejf ale niestety otwarty był a wokoło pełno drobniaków leżało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 obstawiam ze w tym sejfie będzie Puszka Pandory ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 Znalem kiedys Pandore tez miala fajna puszeczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej73 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 http://www.eule-exploracja.pl.tl/Odkryte_wykopane.htm tez znalazłem zamknięty sejf wazy z 200kg zgłaszałem mediom olali sprawe i lezy sobie spokojnie w pewnym pałacu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 24 Kwiecień 2009 Share Napisano 24 Kwiecień 2009 a ja uwielbiam sejfy z dolnego śląska,zawartość ciekawa, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 HejA może ten sejf jest produkcji firmy Franza Jagera z Berlina...? :)Zaś co do tego co napisał woytas: pokrywanie sztab złota ołowiem nie zmieniłoby chyba wielce ich masy: złoto ma o wiele większą gęstość (19,3 g/cm3 vs.11,3 ołów), co dałaby jakaś tam warstwa ołowiu na wierzchu?. Może robiono to dla zmylenia, żeby sztaby te nie wyglądały jak złoto? A może chodziło o co innego, zatopienie tych sztab w jednej wielkiej bryle ołowiu o wadze np. kilkuset kg czy kilku ton - coś takiego faktycznie trudno byłoby ukraść...Zdaje mi się że i u nas w Polsce w ramach ogólnokartkowej nędzy w latach 80. robiono coś podobnego: żeby ukrócić kradzieże masła transportowano mrożone masło w 50- czy 60-kg blokach i sprzedawano na wagę. Chociaż przypuszczam że wcale nie chodziło tu o uniemożliwienie kradzieży tylko o niewydolność przemysłu mleczarskiego, który nie radził sobie z paczkowaniem masła, to jednak uboczny skutek był i taki: co innego podebrać trochę kostek z kontenera i sprzedać na lewo a co innego 60 kg zmrożoną bryłę której nie ma nawet za bardzo jak podnieść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.