Skocz do zawartości
  • 0

Stożek/przykrywka

Sobiepan

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślałem początkowo że jest to przód od jakiejś starej demonicznej strzykawki,ale skoro przelotu brak hipoteza upadła.
Napisano
W tym też problem, że oprócz braku przelotu nie ma mocowania: gwintu/zatrzasku, który miałby to łączyć z tubą. A coś takiego musiałoby być w przypadku strzykawki czy pompki.
Napisano
może zwieńczenie pokrywki - samowaru/czajnika ??

http://www.moto.allegro.pl/item599006860_stary_mosiezny_samowar_weglowy.html

tu dla przykładu.
pozdro!
Napisano
Na pewno nie. Wymiary nie pasują, za małe o dobre 3-4cm. Ja odmierzyłem średnicę na suwmiarce i patrząc na ealne" wymiary nic mi nie pasuje... Myślałem też nad pieczęcią, ale pieczęcie były zupełnie inaczej robione, mianowicie większość była pełna-a to ewidentnie jest bite z blachy. Poza tym chwyt niepewny, ciężko by było dobrze odbić tym pieczęć-a jeśli miało dorabianą rączkę-to jak by się trzymała reszty pieczątki? Toż to stożek...
Napisano
Pionek raczej odpada, nad pokrywką dumałem, jednak chyba za małe i bez żadnego śladu po mocowaniu/zawiasie. Pompka też chyba nie - pomimo widocznego wgłębienia na cycku" stożek nie jest drożny. Zastanawiałem się czy nie jest to przyrząd do gaszenia świec, ale nawet po kilku latach w ziemi powinny zostać na tym ślady takiego użytkowania, których nie ma. Poza tym wymiary ani fason nie pasują.

Może pokrywka od kałamarza?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie