Skocz do zawartości

ile naboi w skrzynce do mg

werewolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
taśma zawierała 50 naboi, ale można je było łączyć, tak na oko to do skrzynki z dwie takie taśmy by się pewno zmieściły, ale w sumie nie wiem:P
Napisano
dzięki :)

pik rozbieznosc moze przez to ile da sie tam upchac a ile sie ukladalo egulaminowo" :)
mam nadzieje ze sprawdze ile sie zmiesci to sie podziele ;)
Napisano
Do skrzynki regulaminowo wchodził 5 tasm po 50 sztuk amunicji w tasmie co dasje łacznie 250 sztuka amunicji.Nie mniej i nie wiecej.Owszem zołnierze mogli tam cos jeszcze upchac sami.Ale 250 to standardowa i regulaminowa liczba.
Napisano
feld ma rację 5 razy 50 szt,ale kiedyś wykopałem 6 x 50 co daje 300 sztuk,zgłosiłem wszystko na milicję przyjechali i zabrali zostawili zasobnik , wyłuskałem wszystkie patrony,taśmy zostały,było kilka szt,polskich z września 39r.uważali polską amo.za niezawodną mosiężną,nie niszczącą komory nabojowej w broni.
Napisano
do polskich skrzynek wchodzilo 330szt. ze względu na parcianą taśmę.
do niemieckich nie upchnięto by tylu, ze względu na większą objętość zajmowaną przez segmentową taśmę ze stali.

stg1971: przed wojna Niemcy produkowali amunicję z mosiądzu który był lepszy gatunkowo od polskiego (72% Cu / 28% Zn gdzie polski - generalnie 67% Cu / 33% Zn), więc nie wiem skąd snujesz tak dziwne domysły.
Inna sprawa jeżeli używało się w samym końcu wojny - amunicji stalowej bądź ze stali mosiądzowanej, wtedy ceniono mosiądz w każdym wymiarze..
nie wazne czy polski czy czeski, turecki, czy z innego zakątka Świata..

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie