kindzal Napisano 7 Kwiecień 2009 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2009 Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewniku CDU w Badenii-WirtembergiiWładze partii mówią o pomyłce. Nakładu śpiewników nie zniszczą, bo w Niemczech nie pali się już książek. Chodzi o Panzerlied" - Pieśń o czołgu" - skomponowany w 1933 r. i wpadający w ucho utwór o urokach służby w wojskach pancernych. Szybko stał się jednym z ulubionych utworów żołnierzy Wehrmachtu. Gdy w 1965 r. na ekrany wszedł film Ostatnia bitwa", melodia zrobiła karierę też w innych armiach, m.in. we francuskiej Legii Cudzoziemskiej.Ale w Republice Federalnej patrzy się na nią podejrzliwie. Wolno śpiewać tylko pierwszą zwrotkę. Druga i trzecia mówiące o ataku na wroga i śmierci dla Rzeszy zostały skreślone.Tymczasem cały utwór znalazł się na 86. stronie śpiewnika ludowego wydanego przez chadecję w Badenii-Wirtembergii. Wydana w 2 tys. egzemplarzy książeczka pod tytułem Śpiewaj dobrze. Pieśni ludowe i szlagiery dla umilenia czasu" miała trafić pod strzechy i promować chadeków na badeńskiej prowincji. Patronował jej sam premier landu Günther Oettinger.- Na takie piosenki nie ma miejsca ani w takim słowniku, ani w partii - tłumaczył się premier w zeszłym tygodniu. Jego współpracownicy zapewniają, że Oettinger Pieśni o czołgu" nie zna i nie miał pojęcia, że znajdzie się w śpiewniku.Książka nie zostanie przemielona ani wycofana z obiegu. - Odrzucamy palenie książek - mówi Südddeutsche Zeitung" Thomas Strobl, sekretarz generalny CDU w landzie.http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6472901,Piosenka_Wehrmachtu_znalazla_sie_w_nowym_spiewniku.htmlBędzie pani Steinbach miala co spiewać przy otwarciu widocznego znaku"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 http://www.youtube.com/watch?v=jEIm3pe5wbATo chyba jest to?Nic rewelacyjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 kiedy pancerny wóz nasz jedzie a my ściśnięci a my jak sledzieciagnie nas na kołach mechaniczny koń ech te czołgi gdzie jest druga taka broń ..............."Tak moze sobie nucic Roman Piłka choc wcale nie musi dziwne ze szwabski katolik także lubi sobie zaspiewać o czołgach -chyba nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 A widzieliście wykonanie \\Panzerlied\\" w \\Battle of the Bulge\\"? Robi wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugel Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 Chodziło ci o to Pomsee? http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=ey4WdiFV6mY Faktycznie nasi skośnoocy bracia mają moc w sobie hehehe!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 Wiem że, Hitboy mnie udusi, ale nie mogłem się powstrzymać!!!Przepraszam.GWhttp://www.youtube.com/watch?v=dJeOYp6JYVA&mode=related&search= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 kugel,, pomsee, a może lata" oto!GWhttp://www.youtube.com/watch?v=lSLHasN9UXQ&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 O to, ale ten klip co podałeś wyżej to dopiero hicior! :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 7 Kwiecień 2009 Share Napisano 7 Kwiecień 2009 Wehrmacht powstał w 1935r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 8 Kwiecień 2009 Share Napisano 8 Kwiecień 2009 W ogóle Niemcy coraz wyżej podnoszą łby i przestają wstydzić się III Rzeszy. Furorę robią płyty z nagraniami nazistowskich piosenek- poszukajcie w guglach, a znajdziecie mnóstwo sklepów oferujących płyty z piosenkami patriotycznymi" i wojskowymi". Niedawno mój ojciec przywiózł sobie z rzeszy dvd z nagraniem jakiegoś chamskiego niemieckiego festynu i zdębiałem, gdy folkowy band z wigorem odśpiewał Ein Heller und ein Batzen" (to ta piosenka z refrenem heidii heidou heidaa", jeśli ktoś nie kojarzy), a Niemcy aż piszczeli z radochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Stworzona w XIX wieku piosenka Ein Heller und ein Batzen" piosenką nazistowską? Per analogiam Mazurek" Dąbrowskiego to piosenka komunnistyczna- na parteitagach nieboszczki PZPR też był spiewany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Rozmawiałem dzisiaj z dziadkiem pamiętającym wojnę. Zwrócił mi uwagę na kontekst zdarzeń, który dla nas, urodzonych po, jest niewyczuwalny i niezrozumiały.Otóż dobrze pamięta przemarsze oddziałów Wehrmachtu przez jego miasto śpiewających wesołe piosenki. Na chodnikach ludzie w płaszczach z koca, w drewniakach, zmęczony wojną, a na ulicy oni radośnie rozśpiewani. Propaganda pognębiająca...http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=417606 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Panie Jastrzębski, może Pan udowadniać, że to ludowa piosenka, może też Pan twierdzić, że swastyka to staroindyjski symbol ognia, a zamawianie pięć piw to gest starorzymski. Teraz takie teorie są bardzo trendy, bo przecież Niemcy to nasi bracia, a wojnę prowadzili aziści", a nie Niemcy. Z kolei Niemcy coraz częściej piszą o polskich obozach zagłady" (kilka dni temu o Sobiborze) i o iemieckich wypędzonych". Jeśli Pan chce się przyłączyć do chóru politycznie poprawnych, eurokołchozowych relatywistów, to Pańska sprawa. Ja jednak brzydzę się takim relatywizmem i dla mnie Ein Heller" jest piosenką związaną nierozerwalnie z niemieckimi żołdakami, którzy śpiewali ją maszerując butnie przez podbite polskie ziemie. Niech Pan nie używa z łaski swojej analogii do Mazurka Dąbrowskiego, bo gwałci Pan zasady dyskursywnego myślenia. Nasz hymn był używany przez komunistów jako symbol narodowy, mający potwierdzić legalny rzekomo charakter tej sowieckiej agentury. Wehrmacht i inne nazistowskie zbiry nie użyły piosenki Ein Heller" w celu wykorzystania jej symboliki, bo takiej nie było. To właśnie częste śpiewanie tej piosenki przez niemieckie wojsko hitlerowskie uczyniło z niej symbol tych krwawych hord. Pozdrowiszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 No, no, toś mnie teraz zaskoczył Bandolero! Jeżeli jeszcze przyznasz, że Falanga i Narodowi Syndykaliści w Hiszpanii były partiami kato-faszystowskimi [acz korzeniami sięgali średniowiecznej Inkwizycji] - to stawiam browca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirosław Jastrzebski Napisano 18 Kwiecień 2009 Share Napisano 18 Kwiecień 2009 Nie muszę nic udowadniać.Stwierdziłem fakt. Nie jest to piosenka nazistowska. Budzi wsród kilku pokoleń Polaków dramatyczne i złe skojarzenia to tez fakt. Proszę mi wybaczyć, reszty niedorzeczności pod moim adresem nie komentuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 22 Kwiecień 2009 Share Napisano 22 Kwiecień 2009 Ob's stürmt oder schneit, Ob die Sonne uns lacht Der Tag glühend heiß Oder eiskalt die Nacht Bestaubt sind die Gesichter Doch froh ist unser Sinn Ist unser Sinn Es braust unser Panzer Im Sturmwind dahin Mit donnernden Motoren Geschwind wie der Blitz Dem Feinde entgegen Im Panzer geschützt Voraus den Kameraden Im Kampf steh'n wir allein Steh'n wir allein So stoßen wir tief In die feindlichen Reihn Wenn vor uns ein feindliches Heer dann erscheint Wird Vollgas gegeben Und ran an den Feind! Was gilt denn unser Leben Für unsres Reiches Heer? Ja Reiches Heer? Für Deutschland zu sterben Ist uns höchste Ehr. Mit Sperren und Minen Hält der Gegner uns auf Wir lachen darüber Und fahren nicht drauf Und droh'n vor uns Geschütze Versteckt im gelben Sand Im gelben Sand Wir suchen uns Wege Die keiner sonst fand Und läßt uns im Stich Einst das treulose Glück Und kehren wir nicht mehr Zur Heimat zurück Trifft uns die Todeskugel Ruft uns das Schicksal ab Ja Schicksal ab Dann wird uns der Panzer Ein ehernes Grab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trzykochanki Napisano 28 Kwiecień 2009 Share Napisano 28 Kwiecień 2009 bandolero ta piosenka to akurat to samo co szła dzieweczka do laseczka a tak na marginesie tom jakie znacie polskie piesni patriotyczne oczywiscie bez tych w. w. bądź przybyli ułani itd itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.