Skocz do zawartości

Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewniku CDU

kindzal

Rekomendowane odpowiedzi

Piosenka Wehrmachtu znalazła się w nowym śpiewniku CDU w Badenii-Wirtembergii

Władze partii mówią o pomyłce. Nakładu śpiewników nie zniszczą, bo w Niemczech nie pali się już książek.

Chodzi o Panzerlied" - Pieśń o czołgu" - skomponowany w 1933 r. i wpadający w ucho utwór o urokach służby w wojskach pancernych. Szybko stał się jednym z ulubionych utworów żołnierzy Wehrmachtu. Gdy w 1965 r. na ekrany wszedł film Ostatnia bitwa", melodia zrobiła karierę też w innych armiach, m.in. we francuskiej Legii Cudzoziemskiej.

Ale w Republice Federalnej patrzy się na nią podejrzliwie. Wolno śpiewać tylko pierwszą zwrotkę. Druga i trzecia mówiące o ataku na wroga i śmierci dla Rzeszy zostały skreślone.

Tymczasem cały utwór znalazł się na 86. stronie śpiewnika ludowego wydanego przez chadecję w Badenii-Wirtembergii. Wydana w 2 tys. egzemplarzy książeczka pod tytułem Śpiewaj dobrze. Pieśni ludowe i szlagiery dla umilenia czasu" miała trafić pod strzechy i promować chadeków na badeńskiej prowincji. Patronował jej sam premier landu Günther Oettinger.

- Na takie piosenki nie ma miejsca ani w takim słowniku, ani w partii - tłumaczył się premier w zeszłym tygodniu. Jego współpracownicy zapewniają, że Oettinger Pieśni o czołgu" nie zna i nie miał pojęcia, że znajdzie się w śpiewniku.

Książka nie zostanie przemielona ani wycofana z obiegu. - Odrzucamy palenie książek - mówi Südddeutsche Zeitung" Thomas Strobl, sekretarz generalny CDU w landzie.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6472901,Piosenka_Wehrmachtu_znalazla_sie_w_nowym_spiewniku.html

Będzie pani Steinbach miala co spiewać przy otwarciu widocznego znaku"...

kiedy pancerny wóz nasz jedzie
a my ściśnięci a my jak sledzie
ciagnie nas na kołach mechaniczny koń
ech te czołgi gdzie jest druga taka broń ..............."

Tak moze sobie nucic Roman Piłka choc wcale nie musi

dziwne ze szwabski katolik także lubi sobie zaspiewać o czołgach -chyba nie

W ogóle Niemcy coraz wyżej podnoszą łby i przestają wstydzić się III Rzeszy. Furorę robią płyty z nagraniami nazistowskich piosenek- poszukajcie w guglach, a znajdziecie mnóstwo sklepów oferujących płyty z piosenkami patriotycznymi" i wojskowymi". Niedawno mój ojciec przywiózł sobie z rzeszy dvd z nagraniem jakiegoś chamskiego niemieckiego festynu i zdębiałem, gdy folkowy band z wigorem odśpiewał Ein Heller und ein Batzen" (to ta piosenka z refrenem heidii heidou heidaa", jeśli ktoś nie kojarzy), a Niemcy aż piszczeli z radochy.

• 2 weeks later...
Rozmawiałem dzisiaj z dziadkiem pamiętającym wojnę. Zwrócił mi uwagę na kontekst zdarzeń, który dla nas, urodzonych po, jest niewyczuwalny i niezrozumiały.
Otóż dobrze pamięta przemarsze oddziałów Wehrmachtu przez jego miasto śpiewających wesołe piosenki. Na chodnikach ludzie w płaszczach z koca, w drewniakach, zmęczony wojną, a na ulicy oni radośnie rozśpiewani. Propaganda pognębiająca...

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=417606

Panie Jastrzębski, może Pan udowadniać, że to ludowa piosenka, może też Pan twierdzić, że swastyka to staroindyjski symbol ognia, a zamawianie pięć piw to gest starorzymski. Teraz takie teorie są bardzo trendy, bo przecież Niemcy to nasi bracia, a wojnę prowadzili aziści", a nie Niemcy. Z kolei Niemcy coraz częściej piszą o polskich obozach zagłady" (kilka dni temu o Sobiborze) i o iemieckich wypędzonych". Jeśli Pan chce się przyłączyć do chóru politycznie poprawnych, eurokołchozowych relatywistów, to Pańska sprawa. Ja jednak brzydzę się takim relatywizmem i dla mnie Ein Heller" jest piosenką związaną nierozerwalnie z niemieckimi żołdakami, którzy śpiewali ją maszerując butnie przez podbite polskie ziemie. Niech Pan nie używa z łaski swojej analogii do Mazurka Dąbrowskiego, bo gwałci Pan zasady dyskursywnego myślenia. Nasz hymn był używany przez komunistów jako symbol narodowy, mający potwierdzić legalny rzekomo charakter tej sowieckiej agentury. Wehrmacht i inne nazistowskie zbiry nie użyły piosenki Ein Heller" w celu wykorzystania jej symboliki, bo takiej nie było. To właśnie częste śpiewanie tej piosenki przez niemieckie wojsko hitlerowskie uczyniło z niej symbol tych krwawych hord. Pozdrowiszcze.

No, no, toś mnie teraz zaskoczył Bandolero! Jeżeli jeszcze przyznasz, że Falanga i Narodowi Syndykaliści w Hiszpanii były partiami kato-faszystowskimi [acz korzeniami sięgali średniowiecznej Inkwizycji] - to stawiam browca...

Ob's stürmt oder schneit,
Ob die Sonne uns lacht
Der Tag glühend heiß
Oder eiskalt die Nacht
Bestaubt sind die Gesichter
Doch froh ist unser Sinn
Ist unser Sinn
Es braust unser Panzer
Im Sturmwind dahin

Mit donnernden Motoren
Geschwind wie der Blitz
Dem Feinde entgegen
Im Panzer geschützt
Voraus den Kameraden
Im Kampf steh'n wir allein
Steh'n wir allein
So stoßen wir tief
In die feindlichen Reihn

Wenn vor uns ein feindliches
Heer dann erscheint
Wird Vollgas gegeben
Und ran an den Feind!
Was gilt denn unser Leben
Für unsres Reiches Heer?
Ja Reiches Heer?
Für Deutschland zu sterben
Ist uns höchste Ehr.

Mit Sperren und Minen
Hält der Gegner uns auf
Wir lachen darüber
Und fahren nicht drauf
Und droh'n vor uns Geschütze
Versteckt im gelben Sand
Im gelben Sand
Wir suchen uns Wege
Die keiner sonst fand

Und läßt uns im Stich
Einst das treulose Glück
Und kehren wir nicht mehr
Zur Heimat zurück
Trifft uns die Todeskugel
Ruft uns das Schicksal ab
Ja Schicksal ab
Dann wird uns der Panzer
Ein ehernes Grab.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie