Skocz do zawartości
  • 0

Fotomontaz czy retusz?

woytas

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wg. mnie to fotomontaż i już mówię dlaczego.

Tankietka stoi na trawniku przy drodze. TKS jest stosunkowo lekkim pojazdem, ale nie wyobrażam sobie żeby śmigał chodnikiem. Musiał jechać drogą i na trawnik wjeżdżał tyłem. Mimo że jest lekki to gąsienice musiały by uszkodzić krawędź krawężnika.
Przyjżyjcie się, tam nie ma śladu.
Napisano
tak jak napisał kowalinho do publikacji prasowej , teorie spiskowe nie są zbyt mądre bo wystarczy przyjrzec sie na cienie rzucane np przez buty pancerniaków poprostu zdjęcie z uszczególneiniem najważniejszego wątku ;p
Napisano
No nie wiem,czy nie fotomontaż ?
A gdzie żołnierz z lewej strony tankietki i policjant z przodu mają lewe dłonie ?
Napisano
Według mnie nie jest to żaden fotomontarz a tymbardziej profanacja.Przed wojna ludzie,różne grupy społeczne i zawodowe fundowały broń dla wojska ze swoich składek.
Być może zdjęcie przedstawia takie uroczyste przekazanie broni ufundowanej przez górniczą brać i dlatego tych dwóch górników stoi w tankietce.
Napisano
Niestaranny retusz widać zarówno na postaciach górników ,czołgistów i policjancjanta ,zapewne fuszerka osoby obrabiającej zdjęcie,ale działania celowego raczej dopatrywać się nie należy.
Napisano
Górnicy na tankietce są ok, po prostu czyjaś fantazja z obróbką zdjęcia, moim zdaniem fotomontaż to to nie jest.

Jak ktoś jest bardzo ciekawy dlaczego to mogę napisać...

pozdro!
Napisano
zdjecie (seria zdjec raczej) przedstawia
Przekazanie wojsku tankietki ufundowanej przez pracowników Rybnickiego Gwarectwa Węglowego - wiec kilofki moga siedziec na tankietce.
Moim zdaniem to bardzo flejtuchowaty retusz a nie fotomontaz
Napisano
Wydaje mi się że ten retusz mógł być zrobiony w epoce. Spotkałem się kiedyś ze zięciami fotografa z Czech, który kolorował zdjęcia czarno-białe. Wyglądało to bardzo podobnie (oczywiście było w kolorze).
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie