Skocz do zawartości

Niemiecka kawaleria, a szable...

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak mi do głowy przyszło - jakich szabel używali niemieccy kawalerzyści w czasie II wojny światowej? Coś tam mi się obiło o uszy, że do 1943 roku nie używano szabel w ogóle... No a co po 1943 roku? A może wcale nie mieli szabel?
Napisano
Jeźdzców BEZ SZABEL /Reiterei Regimenter/ widać na niemieckich kronikach filmowych 1939 a nawet 1941 Barbarossa.
Szable używały niektóre jednostki ostlegionów.
Napisano
Pytam oczywiście o rdzennie niemieckie jednostki, jak np. 1. Kavallerie-Brigade z Września 1939 r... Nie miałem na mysli jednostek Ostlegionów" oczywiście.
Napisano
Może ze dwa lata temu czytałem artykuł w necie na temat IIgo wojennej broni białej, niewiele pamiętam.. ale było tez i o biciach bagnetów szabelek też i padło mniej więcej takie sformułowanie że spora część broni z tego i szabelek szła do rzeszy gdzie była na powrót ''wcielana'', przebijana. Przy czym nie wszystkie poprzednie bicia były zacierane, jak tylko skojaże gdzie wyrwałem ten artykuł w kleje link.
Napisano
To z kim walczyli kawalerzyści gen.Andersa pod Krasnobrodem(Podklasztorem)pod koniec września 39?, jest przecież relacja ze starcia polskiej i niemeickiej kawalerii.
Napisano
Niemiecka kawaleria była - to fakt, ale czy używała szabli? :)
Na zdjęciu powyżej szable są - tylko czy paradne czy bojowe? Wyglądają na jakieś ex-pruskie chyba...
Napisano
Może w praktyce to była piesza kawaleria, używająca koni tylko do szybkiego przemieszczania się. Jako kawalerzyści posiadali szable, które miały być bronią ostateczną. I w praktyce mogli ich nie używać. Aczkolwiek mieli je cały czas przy sobie. Ale to tylko moje domysły.
Napisano
bjar_1
Twoja fotka - ta na której Deutsche Kavalleristen strzelają ze Standardgewehrów stojąc na siodłach (znanych jest też kilka podobnych ujęć)to raczej jeszcze nie Wehrmacht a moim skromnym zdaniem Reichswehr (poźny - pierwsza połowa lat trzydziestych) i tu szable są jak najbardziej na miejscu.
Ciekawe czy nasi polscy Kavalleristen też takie sztuczki ćwiczyli? ;)))

pzdr
Napisano
Witam!
Dobrych parę lat" temu ukazała się taka książeczka pt. Kawaleria niemiecka". Sorry, ale autora w tej chwili nie pamiętam. Była tam też zawarta informacja o używaniu szabel przez niemiecką kawalerię w II w.ś. Z tego co pamiętam były to szable wz. 48nA, tzw. artyleryjskie, bardziej znane jako Blucherówki. Ponoć w 1939 r. jeszcze je mieli na uzbrojeniu, w kampanii francuskiej już nie... . Mam nadzieję, że pamięć mnie nie zawiodła. Sprawdzę dziś wieczorem i rano w poniedziałek dam znać... .
Pozdro!
Napisano
Krzyhal - podpis do zdjęcia brzmi: 'September 1935: German cavalry firing from the standing saddle position during manoeuvres on the Karshorter Racecourse, Berlin'. Czyli raczej już Wehrmacht, nie Reichswehra...
Napisano
Skoro czasem tak jest, że Psy szczekają, a karawana jedzie dalej", to jedziemy... .
W początkowej fazie wojny kawaleria niemiecka (1 BK) używała szabel (a raczej była w nie wyposażona). Były to głównie pruskie szable artylerii polowej wz. 1896, rzadko kawaleryjskie wz. 1873. Szable mocowano do pasa głównego lub tylnej części siodła. W 1940 roku zakazano stosowania tej białej broni w polu, chociaż i tak nikomu wcześniej nie przyszło do głowy żeby ich używać" (M. Majewski, Niemiecka Kawaleria 1939-1945, Warszawa 1997, s. 37).
Pozdro!
Napisano
Aha, trzy grosze w sprawie oceny" prezentowanego zdjęcia. Zamiast wyrokowania z przysłowiowego sufitu (moim skromnym zdaniem" - Krzyhal) lub zawierzania mniej lub bardziej bałamutnym podpisom (akurat tym razem skutecznie - Bjar_1) może po prostu trzeba(?) PRZYJRZEĆ się zdjęciu? Tym bardziej, że znanych jest też kilka podobnych ujęć"... .
Mundur jeźdźca pierwszego z lewej, a dokładniej jego prawa pierś JEDNOZNACZNIE wskazują na WEHRMACHT!
Pozdro!
Napisano

Słusznie skarcony przyznaję się do tragicznej pomyłki ;)))
Najwyraźniej powinienem w najbliższym czasie odwiedzić okulistę coby mocniejsze szkła dostać (teraz to chyba już tylko denka od butelek). :(((
Na swoją obronę mogę dodać, iż trochę mnie zmyliły hełmy M1918 kawaleryjskie, używane głównie w czasach Republiki Weimarskiej.
Ale jeśli to wrzesień 1935 to Wehrmacht powstał dopiero kilka miesięcy wcześniej i soldaten różnili się w zasadzie głównie tymi gapami nad kieszenią.
W ramach rekompensaty inna fotka do serii :)))
Na tej nie widać gap.

pzdr

Napisano
KavellerieFibel z 1935 r
nie przewidywał strzelania z karabinków z konia, jedynie z pistoletu. (powyższe zdjęcia traktowałbym jako sztuczki na koniu).
Szable były troczone w sposób jak na zdjęciach powyżej lub z lewej strony przedniego łęku (w przypadku sekcji rkm, a może i nie tylko).
Szable to głównie Bluchery tzw artyleryjskie.

Polska Instrukcja strzelecka z 1936(?) przewiduje strzelanie z konia w pozycji stój na dwa sposoby; podtrzymując kbk i koniec wodzy wędzidłowej lewą ręką lub trzymając obie wodze i opierając kbk na przedramieniu lewej ręki.
W latach 20tych przewidywano także strzelanie zza leżącego konia.
  • 3 weeks later...
Napisano
Tak a propos kawalerii" niemieckiej, to pamiętam, że srodze się uśmiałem kiedy po raz pierwszy ujrzałem takiego kawalerzystę"- nocnik na głowie, gęba aryjska, siedzi w siodle jak k*** na wyszczerbionym nocniku, jakoś mi po prostu nie pasuje nazwa kawaleria" do tych żołdaków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie