Skocz do zawartości

poszukiwania info. o WIN AK okr. Wysokie Mazowieckie

AK Kmicic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

całość pochodzi z podręcznika dla KBW, tytułu nie znam, bo książka już bez okładek została uratowana przed zniszczeniem na początku lat 90tych.

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kol. SZUKAM.
Jak najbardziej w temacie ".
Smuci mnie jedno - nie znam tego podręcznika KBW.
Kol.mowglyn.
Odpuść!
Mógłbym tutaj przytoczyć kilka ludowych mądrości,które znasz, ale... no właśnie:-)
Kol.AK Kmicic!
Dąbek" to ciekawa postać.
Pozdrawiam.
Napisano
moderator!niepoczuje sie urazony w zaden sposob jezeli wykasujesz moje posty,byc moze niejaki mo..... ma cos ciekawego do napisania i moze sie czegos wszyscy dowiemy co przyniesie niekoniecznie obopulna kozysc.
Napisano
Szukam, to naprawdę ciekawe materiały! Dziękuje za nie. Czytam je z zainteresowaniem, to też swoiste świadectwo tamtych czasów. Ciarki przechodzą kiedy czyta się sformułowania typu andyci", andy". Z drugiej strony trudno byłoby spodziewać się innej frazeologii. W dokumentach uzyskanych z IPN, opisujących już wtedy Śp. mojego Dziadka jeszcze w roku 1988 SB napisała, że był członkiem ielegalnej organizacji AK" i że prowadził wrogą działalność". Ten dokument to Kwestionariusz osobowy członka nielegalnej organizacji - bandy".

Mowglyn, mam nadzieję, że jednak nie odpuścisz sobie uczestnictwa w tym wątku tym bardziej, że podobnie jak kol. Jawor1956 wiele wnieśliście cennych i merytorycznie przydatnych informacji. Dzięki temu co tu powstało mamy na forum kawałek niezwykłej historii - dla mnie tym bardziej poruszającej bo pośrednio lub bezpośrednio dotyczy bliskiej osoby z mojej rodziny. Myślę więc, że warto kontynuować poruszone tu wątki i odkrywać kolejne i tylko na tym skupiać naszą uwagę.
Napisano
kopijnik2.
Jesteś bardzo uważnym czytelnikiem!

Rekina ujęto żywego choć rannego. Mieszkańcy Wylin-Rusi twierdzili, że rany były ciężkie ale gdyby go porządnie opatrzyli to by przeżył".Był problem z zakładaniem opatrunków i jeszcze Go przesłuchiwali.Zabrali ze sobą żywego, mocno krwawiącego z ran na nogach i z ramienia.W opowieściach ludzi jest zawsze ziarnko prawdy. Co z nim zrobili i jak to było wiedzą tylko żołnierze KBW. Trzeba ich przesłuchać - powinni niektórzy z nich jeszcze żyć, ale ... są ważniejsze sprawy.
Los Rekina po jego ujęciu na zawsze zostanie tajemnicą min. z powodu zaniedbania - tak myślę.
  • 2 weeks later...
Napisano
Mam dostęp do referatu materiałowego Ruch oporu w latach 1939-1944 na Białostocczyźnie" napisanego na zlecenie Wojskowego Instytutu Historycznego w Warszawie umowa z dnia 07.09.1966
Akurat z tego referatu interesuje mnie tylko rejon Suwalszczyzny, ale o ile dobrze pamiętam przewija się wątek struktur AK z Wysokie Mazowieckie. Jak znajdę coś ciekawego to wrzucę na forum.Pozdrawiam
Napisano
Dobra sprawdziłem w referacie materiałowym jest cała organizacja ruchu oporu Wysokie Mazowieckie autorem jest Władysław Żarski- Zajdler. W materiale przewijają się wyżej wymienione nazwiska partyzantów, ponadto są relacje świadków z akcji zbrojnych przeciw Niemcom. Ten materiał to normalny maszynopis przygotowany dla W.I.H z 1966 roku być może nigdy nie wykorzystany. Jak ktoś jest zainteresowany proszę pisać. Pozdrawiam.
Napisano
Rychu ja myślał że ty tylko przebrzydłe komuchy chcesz kasować historycznie:):) bo w tych materiałach to tak o komuchach raczej ładnie piszą.
Materiał jest tylko o partyzantce anty niemieckiej, ale jak chcesz to możesz skorzystać. Pozdrawiam:)
Napisano
Majros ! Toć ja zawsze mówił, że żeby wroga pokonać to najsamprzód trza go poznać. Na moich półeczkach jest ze 150 pozycji książkowych i innych ,,popełnionych przez ,,utrwalaczy" - to też są źródła tylko wymagające specyficznego oglądu !

Adres masz ? Czy przesłać Ci ?

pzdr.
Napisano

Ok jak zeskanuje to wyśle na adresy. Trochę tego jest, i czasu mam nie za dużo, ale się postaram wysłać jak najszybciej.
Mój adres; majro3@op.pl
A tak to mniej więcej wygląda. Pozdrawiam.

Napisano
Witam wszystkich Odkrywców. I przepraszam, że się wtrącam w poważną rozmowę, ale jesteście chyba moją ostatnią deską ratunku. Uczę historii w Parzęczewie (łódzkie) i próbujemy z uczniami odtworzyć dzieje pilotów, którzy rozbili sie w naszej miejscowości 5.09.1939 na dwóch PZL23B Karaś". Jednym z pilotów był kpr.pil. Tadeusz Westfal - jedynym, który przeżył katastrofę. Musze wiedzieć, czy on i ten o którym tak dużo piszecie na tym forum to ta sama osoba. Jeśli ktoś z Was ma jakieś informacje na ten temat to prosze o kontakt iwonamich@tlen.pl
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam serdecznie jestem z Wysokiego posiadam wykrywacz i auto oraz wiele checi. Czasem śmigam po terenie w poszukiwaniu skarbów historii, niestety nie mam kogo zabierać to zajęcie dla zapaleńców ;) Przyłączył bym się do ekipy jeśli jakaś działa na terenie Wysokiego... jeśli takowej nie ma może warto stworzyć :)
Niedaleko naszego miasteczka znalazłem czołg prawdopodobnie polski czołg............... :D
wystaje lufa miejscowy twierdzi ze to w 100% czolg polski z kampanii wrzesniowej tzw pozostalosc po czolgu
jesli ktos sobie zyczy foto moge przeslac. Niebawem biore sie za odkopywanie :)
Napisano
Czy ktoś jest w stanie zweryfikować liczbę poległych Niemców w potyczce koło Krasowa? Autor publikacji zamieszczonej przez Majrosa chyba okrutnie przesadził.
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,
Zaciekawiła mnie powyższa dyskusja. Poszukuję informacji o Janie Grądzkim Ps. Lis" i jego oddziale. Czy ktoś może podać jakieś źródła, gdzie znajdę dane nt. działalności, składu oddziału itp?

Pozdrawiam,
GNag
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie