a.korbaczewski Napisano 19 Marzec 2009 Autor Share Napisano 19 Marzec 2009 ZasiekiKino Polska, FILM WOJENNY, Polska, 1973, czas trwania: 98 min, reż. Andrzej Jerzy Piotrowski, wyk. Janusz Bylczyński, Wirgiliusz Gryń, Damian DamięckiII wojna światowa, front wschodni. Tuż przed bitwą pod Lenino trzej ochotnicy, Paweł (Damian Damięcki), Andrzej (Olgierd Łukaszewicz) i Ernest (Andrzej Wojaczek), podejmują się zadania przerwania zasieków. W nocy, przed zadaniem, wspominają swoje życie, kraj i miłości. Paweł i Andrzej uczestniczyli w kampanii wrześniowej. Po 17 września Paweł walczył w armii radzieckiej, a Andrzej po pobycie w obozie jenieckim zgłosił się do armii generała Andersa. Chory na tyfus nie wyjechał jednak do Iranu. Ernest natomiast zdezerterował z niemieckiej armii. Następnego dnia żołnierze wykonują swoje zadanie i przerywają druty.FILM RACZEJ NUDA. ALE WYDAJEMISIE, ŻE W KRÓTKIEJ SCENIE WYSTĘPUJE BOFORS PPANC I TKS JEDZIE (jest to w opowieści Łukaszewicza o jego przeszłości na wojnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 19 Marzec 2009 Share Napisano 19 Marzec 2009 To nie w tym filmie na Niemcu zdobywają mausera Radomiaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur1978 Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 http://www.youtube.com/watch?v=vWRSMvprRho&feature=related17 sekunda TKS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Kadry a filmu. TKS" autentycznie się porusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Tutaj FT17. Scenografowie zadali sobie dużo trudu. IMponujacy efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 FT17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 TKS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 TKS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 T-28. Imponujące. Warto zwrócić uwagę na ugięcie się gąsienic i kół na nierówności terenu. To nie jakaś popelina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 1973 rok - wtedy jeszcze nasza filmówka coś miała i były możliwości w ZSSR . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 Sądzisz że cały ten sprzęt to autentyki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 przyglądałem się sprzętowi,wyglada na autentyk,w końcu rosja to wielki kraj i nie zdziwił bym się gdyby tks-y ukryte pod włodawa w 39 wyladowały" u ruskich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 Mam tylko wątpliwości co ruskiego t-35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 Widziałem ten film i oglądając miałem wrażenie że straaaszna propagandówa: cały obraz wrzesnia '39, współpraca z Armią Czerowoną (np. okrzyki artylerzystów polskich i ruskich (!) za wolną Polskę - ognia! w gniazdo faszystów ognia!" itp.) ale sprzęt rzeczywiście mogli miec oryginalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 W 1973roku raczej w polsce nie było TKS na chodzie . Wydaje mi się że sceny batalistyczne mogły być kręcone w ZSSR . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 29 Styczeń 2011 Share Napisano 29 Styczeń 2011 w końcu to film o bitwie pod Lenino ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd J. Napisano 30 Styczeń 2011 Share Napisano 30 Styczeń 2011 Te trzy pojazdy to makiety wybudowane we wrocławskiej Wytwórni Filmów Fabularnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 31 Styczeń 2011 Share Napisano 31 Styczeń 2011 Sa jeszcze jakiś inne fotki ( w innych filmach ) tych makiet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 1 Luty 2011 Share Napisano 1 Luty 2011 detale, detale, detale... i proporcjePatrzcie uważnie na detale i proporcje tych pojazdów, a wiara w ich oryginalność pryśnie równie szybko jak się pojawiła. Chociaż trzeba przyznać, że jak na tamte lata były to repliki wyjątkowo udane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 2 Luty 2011 Share Napisano 2 Luty 2011 Póki co jestes pierwsza znana mi osobą, która z takim przekonaniem stawia tezę, że to repliki. Jeśli nawet tak jest, to kolejne Twoje twierdzenie powala mnie z nóg:jak na tamte lata były to repliki wyjątkowo udane"- a co? dzisiaj to niby robią świetne? Podaj jakiś przykład... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s_boj Napisano 2 Luty 2011 Share Napisano 2 Luty 2011 ja słyszałem wersję o autentyczności tego T-28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 Nie chce mi się wierzyć że TKS to replika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
por.pil.020 Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 Jeżeli ten TKS to replika to z czego zrobiona? Albo raczej na jakim podwoziu? Co się z nią stało potem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 @R51, w tamtych czasach (a i niestety obecnie też się to zdarza) standardem epliki filmowej" było cokolwiek co miało gąsienice i lufę z namalowaną czerwoną gwiazdą/czarnym krzyżem (niepotrzebne skreślić)a teraz argumenty za tym, że to są repliki/makiety/atrapyNa początek T-28 (a nie T-35 jak ktoś pisał)pierwsze co się rzuca w oczy to bardzo mocno zachwiane proporcje pomiędzy wysokością a szerokością kadłuba i układu jezdnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 3 Luty 2011 Share Napisano 3 Luty 2011 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.