leszek01 Napisano 3 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2022 "Kordon Graniczny, poprzednik KOP - oficerowie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 21 godzin temu, leszek01 napisał: "Kordon Graniczny, poprzednik KOP - oficerowie" Nie było takiej formacji jak "Kordon Graniczny" i nie był to poprzednik KOP-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dennis Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 53 minutes ago, Edmundo napisał: Nie było takiej formacji jak "Kordon Graniczny" i nie był to poprzednik KOP-u. A tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kordon_Graniczny_Naczelnego_Dowództwa_Wojska_Polskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekA Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 Dennis - to nie jest formacja o nazwie Kordon Graniczny. To jest kordon mający chronić granice utworzony przez pododdziały wojska i żandarmerii. W przeszłości w różnych państwach wojsko tworzyło kordony by osłaniać jakiś obszar, np. kordony sanitarne w przypadku epidemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dennis Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 5 minutes ago, MarekA napisał: Dennis - to nie jest formacja o nazwie Kordon Graniczny. Ale przeczytałeś pierwsze zdanie z podlinkowanego materiału, że zacytuję: "Kordon Graniczny Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego – polska formacja graniczna utworzona w 1921 roku do ochrony wschodniej granicy II Rzeczypospolitej." Odmienne opinie to i moje zaciekawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 (edytowane) Dennis za dużo i może bezgranicznie wierzysz w słowo objawione w wirtualnej encyklopedii. Przeczytaj ze zrozumieniem czym był kordon graniczny. W pełni popieram to co napisał MarekA i powtórzę jeszcze raz, nigdy nie było etatowej polskiej formacji granicznej o nazwie "Kordon Graniczny" i nie to było poprzednikiem KOP w ochronie granicy wschodniej. Edytowane 4 Sierpień 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dennis Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 11 minutes ago, Edmundo napisał: za dużo i może bezgranicznie wierzysz w słowo objawione w wirtualnej encyklopedii Mylisz wiarę z dociekaniem prawdy w obliczu odmiennych zdań. Ale sobie poczytałem i macie rację, choć twór o tej nazwie funkcjonował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 4 Sierpień 2022 Share Napisano 4 Sierpień 2022 Ależ nie napisałem powyższego w złej wierze i absolutnie nie złośliwie. Po prostu mam troszkę pojęcia o formacjach granicznych II RP i chciałem powyższe wyjaśnić aby nikt nie wprowadzał "się w błąd" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi