Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 462
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
21 godzin temu, leszek01 napisał:

"Kordon Graniczny, poprzednik KOP - oficerowie"

Nie było takiej formacji jak "Kordon Graniczny" i nie był to poprzednik KOP-u.

Napisano

Dennis - to nie jest formacja o nazwie Kordon Graniczny. To jest kordon mający chronić granice utworzony przez pododdziały wojska i żandarmerii. W przeszłości w różnych państwach wojsko tworzyło kordony by osłaniać jakiś obszar, np. kordony sanitarne w przypadku epidemii.

Napisano
5 minutes ago, MarekA napisał:

Dennis - to nie jest formacja o nazwie Kordon Graniczny.

Ale przeczytałeś pierwsze zdanie z podlinkowanego materiału, że zacytuję:

"Kordon Graniczny Naczelnego Dowództwa Wojska Polskiego – polska formacja graniczna utworzona w 1921 roku do ochrony wschodniej granicy II Rzeczypospolitej."

Odmienne opinie to i moje zaciekawienie.

Napisano (edytowane)

Dennis za dużo i może bezgranicznie wierzysz w słowo objawione w wirtualnej encyklopedii. Przeczytaj ze zrozumieniem czym był kordon graniczny. W pełni popieram to co napisał MarekA i powtórzę jeszcze raz, nigdy nie było etatowej  polskiej formacji granicznej o nazwie "Kordon Graniczny" i nie to było poprzednikiem KOP w ochronie granicy wschodniej.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
11 minutes ago, Edmundo napisał:

za dużo i może bezgranicznie wierzysz w słowo objawione w wirtualnej encyklopedii

Mylisz wiarę z dociekaniem prawdy w obliczu odmiennych zdań. Ale sobie poczytałem i macie rację, choć twór o tej nazwie funkcjonował.

Napisano

Ależ nie napisałem powyższego w złej wierze i absolutnie nie złośliwie. Po prostu mam troszkę pojęcia o formacjach granicznych II RP i chciałem powyższe wyjaśnić aby nikt nie wprowadzał "się w błąd"🙂

Pozdrawiam

• 2 years later...
Napisano

Dzień dobry, czy ktoś z Państwa może potwierdzić moje przypuszczenia. Na zamieszczonym zdjęciu jest mój pradziadek. Na odwrocie zdjęcia jest napis Emiswalde Pomorze 1920. Myślę, że chodziło o Miswalde (Myślice), mam również zdjęcie z podpisem Zempelburg (Sępolno Krajeńskie). Czy może to być część 2 dywizjonu, 10 Pułku Strzelców Granicznych? Znalazłem właśnie nazwisko dziadka Guzowski, wpisane jako adiutant 2 dywizjonu.

Emiswalde 1920.jpg

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 13.03.2009 o 20:56, leszek01 napisał:

Allegro - Płk Jan Tomasz Jur-Gorzechowski, późniejszy generał, Komendant Główny Straży Granicznej w rozmowie z dwoma oficerami SG i ppłk Kawalerii (wstążka Virtuti Militari przy płaszczu). Zdjęcie zrobione najprawdopodobniej na poligonie Centralnej Szkoły Straży Granicznej w Górze Kalwarii"

beztytuu_copy162.jpg&x=800

Jur Gorzechowski na uroczystościach pogrzebowych Józefa Piłsudskiego.

straz graniczn jur gorzechowski.JPG

• 5 months later...