krzysiekass Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Witam . Proszę o wyjaśnienie , dlaczego te łuski zostały wciągnięte . Czy z czasem powstaje wewnątzr jakieś podciśnienie? http://reibert.info/gallery/v/Archeology/Technics/T-34/Burya/055.JPG.html
SYLSTER Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Witam.Cos takiego widzialem pod woda na wrakach,spowodowane jest to prawdopodobnie wybuchami pod woda.
esterendensen Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Witam.Łuska nie jest zassana,tylko zmiażdżona(ściśnięta).Wynika to z faktu,że została wyjęta z czołgu(T 34),który wydobyto z wody.Czołg ten leżał w niewielkiej odległości od brzegu,narażony na przysłowiowe rosyjskie mrozy.Woda wewnątrz kadłuba czołgu zamarzała na kamień,tak silnie,że pozgniatało pociski.Na innych zdjęciach z wydobycia widać,że w wyniku zamarzania lód rozsadził także pancerz czołgu!!!! Jaka to ogromna musi być siła...
terenowiec69 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Nie wiem czy woda,na youtubie jest reportaz z wyciągnięcia,czołg byl bombardowany z powietrza i byc może to wina mechanicznego uszkodzenia.
esterendensen Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 prosty przykład-wstaw piwo butelkowe do zamrażarki.Gwarantuję,Ze po paru godzinach będzie tylko pełno szła...
elektrit1 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Zastanawiam się czemu on jest do góry nogami". W takim położeniu nie mógl sie sturlikać do tego bagienka, więc wywrotka musiała nastąpić w nim.
okop Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 a zdjęcie nr 81 to saperka jest oparta o magazynki ???
okop Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 narazie znalazlem z 4 rury od możdzierza i helmikow pare wszystlie hitlerowskie
krzysiekass Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 Ja poluję na chełm , ale nie mam szczęścia.
radek98k Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Ja też znalazłem zassaną łuskę, nie wiem jak to możliwe
fisiu2006 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 O ile się nie myle to tak wyglądają łuski po wybuchu wewnątrz kadłuba czołgu.
Trooper85 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 wewnetrzna eksplozja zrobiłaby podobną miazgę ze wszystkiego co było w środku i na 99,9% spowodowała pożar lub rozerwanie czołgu na strzępy. A na zdjeciach widać wiele elementów bez śladów uszkodzeń (magazynki do dykty, radiostację), idealnie zachowane części z gumy i drewna.Tak że zdecydowanie jako sprawcę" można wskazać lód.
mietek Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Luski z wrakow tez tak wygladaja, i to z takich gdzie mrozu nie ma. Tak wiec wybuchy.
Trooper85 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 tak jak pisałem, wybuch rezniósłby wszystko wewnątrz czołgu albo i sam czołg.
mietek Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 Tu masz naboj z Wichra:http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/nabnab.jpgz watku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=534195#534597 Jak widzisz podobny, wieksze kalibry tez tak wygladaly.Wicher jest na kilku/kilkunastu metrach (nie mam pod reka ksiazeczki nurkowej by sprawdzic), plytko ale na pewno do tej glebokosci Zatoka nie zamarza. Zas wrak byl wysadzany przez saperow.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 23:39 03-03-2009
Trooper85 Napisano 3 Marzec 2009 Napisano 3 Marzec 2009 ja wcale nie neguję, że wybuchy dają takie efekty (wręcz przeciwnie, doskonale zdaję sobię z tego sprawę), ale porównując wygląd łusek ze stanem pozostałych elementów wnętrza wozu wybuch należy wykluczyć
db Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 swoją drogą nie jetem specjalistą ale to wyciąganie a plecach" jakoś mi się nie widzi. Wygląda jakoś mało fachowo, przewrócenie na gąsienice też.
Swiety82 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 wstaw piwo butelkowe do zamrażarki.Gwarantuję,Ze po paru godzinach będzie tylko pełno szkła..." nie zgodzę się, piwo ma zawartość alkoholu i ciężej zamarza. Ja trzymałem po 2 dni butelki z piwem w zamrażalniku i nic, raz mi zamarzło ale niecałe... :)
Kobieras39 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 ekstra ten peryskop;-) a swoją drogą ta saperka wygląda na polszoj;p
fisiu2006 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Nadal się upieram, że to ciśnienie po wybuchu zgniotlo luski. Szczelnie zamknięta luska musi się zapaść przy znacznym wzroście ciśnienia na zewnątrz w przeciwieństwie do elementów nieszczelnych typu magazynek.
fisiu2006 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Jeszcze raz przeglądam te zdięcia i z małymi łuskami, a tym bardziej ze szklanymi bezpiecznikami ciśnienie powinno zrobić to samo co z dużymi. Nie bardzo to wszystko pasuje.
pustertal Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Witam, deformacje łusek, najprawdopodobniej, spowodowało ciśnienie hydrostatyczne (działające we wszystkich kierunkach), będące efektem wybuchu podwodnego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.