Skocz do zawartości

łuska wciągnięta do środka , zassana

krzysiekass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam . Proszę o wyjaśnienie , dlaczego te łuski zostały wciągnięte . Czy z czasem powstaje wewnątzr jakieś podciśnienie? http://reibert.info/gallery/v/Archeology/Technics/T-34/Burya/055.JPG.html
Napisano
Witam.Łuska nie jest zassana,tylko zmiażdżona(ściśnięta).Wynika to z faktu,że została wyjęta z czołgu(T 34),który wydobyto z wody.Czołg ten leżał w niewielkiej odległości od brzegu,narażony na przysłowiowe rosyjskie mrozy.Woda wewnątrz kadłuba czołgu zamarzała na kamień,tak silnie,że pozgniatało pociski.Na innych zdjęciach z wydobycia widać,że w wyniku zamarzania lód rozsadził także pancerz czołgu!!!! Jaka to ogromna musi być siła...
Napisano
Zastanawiam się czemu on jest do góry nogami". W takim położeniu nie mógl sie sturlikać do tego bagienka, więc wywrotka musiała nastąpić w nim.
Napisano
wewnetrzna eksplozja zrobiłaby podobną miazgę ze wszystkiego co było w środku i na 99,9% spowodowała pożar lub rozerwanie czołgu na strzępy. A na zdjeciach widać wiele elementów bez śladów uszkodzeń (magazynki do dykty, radiostację), idealnie zachowane części z gumy i drewna.
Tak że zdecydowanie jako sprawcę" można wskazać lód.
Napisano
Tu masz naboj z Wichra:
http://img.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum21/nabnab.jpg
z watku http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=534195#534597

Jak widzisz podobny, wieksze kalibry tez tak wygladaly.
Wicher jest na kilku/kilkunastu metrach (nie mam pod reka ksiazeczki nurkowej by sprawdzic), plytko ale na pewno do tej glebokosci Zatoka nie zamarza. Zas wrak byl wysadzany przez saperow.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 23:39 03-03-2009
Napisano
ja wcale nie neguję, że wybuchy dają takie efekty (wręcz przeciwnie, doskonale zdaję sobię z tego sprawę), ale porównując wygląd łusek ze stanem pozostałych elementów wnętrza wozu wybuch należy wykluczyć
Napisano
swoją drogą nie jetem specjalistą ale to wyciąganie a plecach" jakoś mi się nie widzi. Wygląda jakoś mało fachowo, przewrócenie na gąsienice też.
Napisano
wstaw piwo butelkowe do zamrażarki.Gwarantuję,Ze po paru godzinach będzie tylko pełno szkła..." nie zgodzę się, piwo ma zawartość alkoholu i ciężej zamarza. Ja trzymałem po 2 dni butelki z piwem w zamrażalniku i nic, raz mi zamarzło ale niecałe... :)
Napisano
Nadal się upieram, że to ciśnienie po wybuchu zgniotlo luski. Szczelnie zamknięta luska musi się zapaść przy znacznym wzroście ciśnienia na zewnątrz w przeciwieństwie do elementów nieszczelnych typu magazynek.
Napisano
Jeszcze raz przeglądam te zdięcia i z małymi łuskami, a tym bardziej ze szklanymi bezpiecznikami ciśnienie powinno zrobić to samo co z dużymi. Nie bardzo to wszystko pasuje.
Napisano
Witam, deformacje łusek, najprawdopodobniej, spowodowało ciśnienie hydrostatyczne (działające we wszystkich kierunkach), będące efektem wybuchu podwodnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie