Vorax Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Huk z linka Kopijnika wynika ze te klamry byly produkowane w czasie 2 wojny,co do ilosci nikt nie jest w stanie sie wypowiedziec.W koncowym etapie wojny ruskie chyba na brak mosiadzu nie narzekali.Skad masz pewnosc ze niektorzy zolnierze nie nosili wlasnie takich mosieznych klamer z gwiazda skoro byly produkowane i skoro widac je na zdjeciach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 to co było regułą dla marjaków i ich piechotynie znalazło realizacji dla wojsk lądowychbezapelacyjnie klamry były w epocebezapelacyjnie - ich występowanie a froncie" było rzadkiefotki prócz jednej - można tłumaczyć jednostkami garnizonu kremla - lub też eprezentacyjnymi", szkół - itp.czyli skala produkcji - ekonomika danego czasu...morskie były wcześniej wprowadzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 kopijnik napisał ezapelacyjnie - ich występowanie "na froncie było rzadkie" i wyją mi to z klawiatury :):) Vorax bo klamry te były by masowo odnajdywane na polach bitew a tak nie jest :) co do zdjęć mój drogi to już pisałem nie będę się powtarzał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vorax Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Huk spoko,tak tylko dyskutujemy,mimo wszystko wydaje mi sie ze sa one trafianie dosc czesto.Odnosnie oszczednosci materialowych tez bym polemizowal i bardziej bym to przypisal niemcom.Prosty przyklad to monety-rosjanie nigdy przez caly czas trwania wojny nie zastosowali monet cynkowych tak jak szkopy,podobnie bylo w medalach nie stosowali wersji oszczednosciowych wszystko bylo bite w mosiadzu a czasem nawet i w srebrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 ZSRR szykowało się do dwóch wojen41 Finlandia42 Niemcywysiłek produkcyjny spożytkowano m.in. na wymianę hełmu...na kilkaset zdjęć - tylko te reprezentacyjne i szkolne 3 szt oraz jedno lata 37-40 domniemanie - ale bez pewności...na kilkaset zdjęć - kilkanaście niemieckichna kilkaset zdjęć - kilka zbiorówek oficerskich z normalnymi klamramiczyli - godzina W" zaskoczyła ich w czasie realizacji zmiany klamry - która została wykonana po wojnie...jeżeli kadeci zostali wysłani na front - prawdopodobne że poszli w swoich mundurach - z klamrami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. Rozmawiałem na temat radzieckich pasów z kolekcjonerami ze wschodu. Wojenna klamra z gwiazdą / popularna w latach powojennych / jest dziś rzadkością. Wykonaniem jest zbliżona do wyrobów z okresu Rosji carów. Ta sama strona umieszczenia haka i poprzeczek do pasa. Potem, ok. 1950r. uległo to zmianie. Hak trafił na drugą stronę klamry. Zmieniła się nieco gwiazda, proporcje klamer. Hak potem też przechodził modyfikacje. Link kopijnika jak najbardziej przejrzałem... Z resztą, możecie wierzyć w te wykopki. Wszystko to lata 50-60. Sam noszę taki pas po chwilę obecną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 każdy ma swoją wersje , tak przy okazji myślicie że ktoś kto oglądał tą fotografię z frontu w gazecie na tyłach w ZSSR wiedział że ten żołnierz ma klamrę zrobioną z Niemieckiej - albo czy w ogóle ją ktoś zauważył - stawiam worek ziemniaków przeciwko jednemu orzechowi włoskiem że nie :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Listopad 2011 Share Napisano 25 Listopad 2011 wracając do tematu Łukasz to uważasz że Ruscy chodzili i gubili klamry akurat w tych miejscach gdzie walczyli wcześniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekszprotawa Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 Nie pamiętam czy już pisałem o tym. Opracowanie Walerii Korwelis dostępne w internecie za opłatą 1) Mundur pułkownika brygady czołgów Armii Czerwonej (Styczeń 1940) Pułkownik ma pas skórzany z metalową klamrą w kolorze złotym z godłem Armii Czerwonej-pięcioramienną gwiazdą z sierpem i młotem w środku. Odrębna barwa na patkach kołnierza, wypustkach i naszyciach na płaszczu i kurtce świadczy o dystynkcjach." itp, itd. Reszta nie istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 http://allegro.pl/zdjecie-zssr-armia-czerwona-sierzant-1948-rok-i2059621645.htmljakoś w 48 mym już śmigali zwykli żołnierze w takich do fotografa więc chyba już były w 45 roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 http://allegro.pl/stare-zdjecie-zolnierz-zsrr-mundur-opaska-st-la-i2068123378.htmlkolejny dowód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 23 Styczeń 2012 Share Napisano 23 Styczeń 2012 Kobieras39 - aukcja się skończy, zdjęcia nie będzie i jaki z tego dowód ? Aukcja nie koniecznie może przejść do archiwum i nawet odszukanie po numerze może nic nie dać.Myślę, że nie naruszymy praw autorskich, jak wkleimy zdjęcie i podamy link do aukcji - wtedy będzie jakiś ślad, a tak lipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Styczeń 2012 Share Napisano 24 Styczeń 2012 a mnie się podoba ta czysta bez gwiazdy :) pozostałości jeszcze po caracie ? :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 25 Styczeń 2012 Share Napisano 25 Styczeń 2012 nie żebym się czepiał ;p przecież innych klamer niż ażurowane nie było jakie gładkie;p heheh szkoda że nie mam czasu na grzebanie więcej za takimi potwierdzeniami używania pełnych klamer z gwiazdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 23 Wrzesień 2012 Share Napisano 23 Wrzesień 2012 I znów czytam ten wątek, i znów zastanawiam się czy taka pojedyncza klamra na rekonstrukcji to błąd? (stalowa z gwiazdą, sierpem i młotem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mosin24 Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 Uczeń akademii wojskowej 1944 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mosin24 Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 Czyli takie klamry posiadali kursanci szkół wojskowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mosin24 Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 Foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mosin24 Napisano 16 Listopad 2012 Share Napisano 16 Listopad 2012 Foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 zainteresowany przypomnieniem wątku przez kolegę Mosin24 przejrzałem jedno z moich nie przeglądanych pudeł i wygrzebałem taką oto klamrę niby nic ale te przetłoczenia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 a tutaj też konkretnie ni nie napisali -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 17 Listopad 2012 Share Napisano 17 Listopad 2012 http://sammler.ru/index.php?showtopic=7706&st=140 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 18 Listopad 2012 Share Napisano 18 Listopad 2012 czy któryś z was panowie spotkał się z klamerką sowiecką standardową z gawiazdą sygnowaną cyferkami 65 na rewersie wizerunku gwiazdy ??? -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 19 Listopad 2012 Share Napisano 19 Listopad 2012 oto ona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 19 Listopad 2012 Share Napisano 19 Listopad 2012 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.