Skocz do zawartości

Mitologia radzieckich klamer z gwiazdą.

Rekomendowane odpowiedzi

Huk z linka Kopijnika wynika ze te klamry byly produkowane w czasie 2 wojny,co do ilosci nikt nie jest w stanie sie wypowiedziec.
W koncowym etapie wojny ruskie chyba na brak mosiadzu nie narzekali.
Skad masz pewnosc ze niektorzy zolnierze nie nosili wlasnie takich mosieznych klamer z gwiazda skoro byly produkowane i skoro widac je na zdjeciach?

• Odpowiedzi 155
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
to co było regułą dla marjaków i ich piechoty
nie znalazło realizacji dla wojsk lądowych

bezapelacyjnie klamry były w epoce
bezapelacyjnie - ich występowanie a froncie" było rzadkie

fotki prócz jednej - można tłumaczyć jednostkami garnizonu kremla - lub też eprezentacyjnymi", szkół - itp.

czyli skala produkcji - ekonomika danego czasu...

morskie były wcześniej wprowadzone

kopijnik napisał ezapelacyjnie - ich występowanie "na froncie było rzadkie" i wyją mi to z klawiatury :):)
Vorax bo klamry te były by masowo odnajdywane na polach bitew a tak nie jest :) co do zdjęć mój drogi to już pisałem nie będę się powtarzał :)

Huk spoko,tak tylko dyskutujemy,mimo wszystko wydaje mi sie ze sa one trafianie dosc czesto.
Odnosnie oszczednosci materialowych tez bym polemizowal i bardziej bym to przypisal niemcom.
Prosty przyklad to monety-rosjanie nigdy przez caly czas trwania wojny nie zastosowali monet cynkowych tak jak szkopy,podobnie bylo w medalach nie stosowali wersji oszczednosciowych wszystko bylo bite w mosiadzu a czasem nawet i w srebrze.

ZSRR szykowało się do dwóch wojen
41 Finlandia
42 Niemcy

wysiłek produkcyjny spożytkowano m.in. na wymianę hełmu...

na kilkaset zdjęć - tylko te reprezentacyjne i szkolne 3 szt oraz jedno lata 37-40 domniemanie - ale bez pewności...
na kilkaset zdjęć - kilkanaście niemieckich

na kilkaset zdjęć - kilka zbiorówek oficerskich z normalnymi klamrami

czyli - godzina W" zaskoczyła ich w czasie realizacji zmiany klamry - która została wykonana po wojnie...

jeżeli kadeci zostali wysłani na front - prawdopodobne że poszli w swoich mundurach - z klamrami...

Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. Rozmawiałem na temat radzieckich pasów z kolekcjonerami ze wschodu. Wojenna klamra z gwiazdą / popularna w latach powojennych / jest dziś rzadkością. Wykonaniem jest zbliżona do wyrobów z okresu Rosji carów. Ta sama strona umieszczenia haka i poprzeczek do pasa. Potem, ok. 1950r. uległo to zmianie. Hak trafił na drugą stronę klamry. Zmieniła się nieco gwiazda, proporcje klamer. Hak potem też przechodził modyfikacje. Link kopijnika jak najbardziej przejrzałem... Z resztą, możecie wierzyć w te wykopki. Wszystko to lata 50-60. Sam noszę taki pas po chwilę obecną.

każdy ma swoją wersje , tak przy okazji myślicie że ktoś kto oglądał tą fotografię z frontu w gazecie na tyłach w ZSSR wiedział że ten żołnierz ma klamrę zrobioną z Niemieckiej - albo czy w ogóle ją ktoś zauważył - stawiam worek ziemniaków przeciwko jednemu orzechowi włoskiem że nie :):)

• 1 month later...
Nie pamiętam czy już pisałem o tym. Opracowanie Walerii Korwelis dostępne w internecie za opłatą 1) Mundur pułkownika brygady czołgów Armii Czerwonej (Styczeń 1940) Pułkownik ma pas skórzany z metalową klamrą w kolorze złotym z godłem Armii Czerwonej-pięcioramienną gwiazdą z sierpem i młotem w środku. Odrębna barwa na patkach kołnierza, wypustkach i naszyciach na płaszczu i kurtce świadczy o dystynkcjach." itp, itd. Reszta nie istotna.

Kobieras39 - aukcja się skończy, zdjęcia nie będzie i jaki z tego dowód ? Aukcja nie koniecznie może przejść do archiwum i nawet odszukanie po numerze może nic nie dać.

Myślę, że nie naruszymy praw autorskich, jak wkleimy zdjęcie i podamy link do aukcji - wtedy będzie jakiś ślad, a tak lipa.

• 7 months later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie