Skocz do zawartości

Poszukuje dokumentacji do sdkfz 251

krzysio87

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 277
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Numer taktyczny pozwolicie że zostawie sobie niczym wisienke na torcie, zdradze tylko tyle że jest cztero cyfrowy, na prawej i lewej burcie przy drzwiach będzie znaczek 17 ciężkiej dywizji ppanc, która to walczyła w moich okolicach , mało tego walczył w tej dywizji elefant, znaczek zachował się w oryginele na kawałku tylnego panczerza burty, z innego 251 ausf D. Numery które ukazały się po piaskowaniu to 5506781 koło mocowania plandeki na środku burty, i przy tylnym zawiasie 5506 u 40.
Kiedyś na necie można było znaleźć blok przydziału pojazdów i numerów taktycznych dla danej jednostki jeżeli komuś chce się szukać to może sprawdzić i wtedy być może okaże się jaka to będzie wersja 251 i z jakim numerem.
Pozdrawiam Krzyś

...która to walczyła w moich okolicach , mało tego walczył w tej dywizji elefant..."

Także i moich okolicach....

Gratuluje pomysłu zmaterializowania tej 251 - chociaż tyle bo po tym elefancie a raczej jego resztkch zostały tylko wspomnienia....

Jednak mówimy o tym samym - dekiel i śruba to i tak dużo, chociaż podobno naprawdę było deczko więcej.

Teraz bez znaczenia - bo nic poważniejszego (więcej niż śrubki i dekiel) nie zostało.

Gratuluję efektów które na pewno kosztowały wiele czasu i pracy. Ja również trzymam kciuki choć w zasadzie nie trzeba ponieważ widać że przy takim podejściu do sprawy ten sprzęt za jakiś czas poturla się o własnych siłach.
Pozdrawiam

Aaa toż to ta 251 :)))
Przejeżdżając obok Waszych hal wypatrywałem jej ale nic nie zauważyłem :(
No a tu proszę...ach ten internet:)))
Fajnie bedzie oko zawiesić" na takim sprzęcie i to jeszcze w kraju:)))

Pozdrawiam.

No i wię właśnie tutaj jest mini uno pikolo problemmo, a mianowicie koła pasowego on nie posiada bo najprawdopodobniej przydało sie poprzedniemu właścicielowi. ;)
kół pasowych tak jak kompresorów były dwa rodzaje, w wersji Ausf a był on właśnie taki natomiast w wersjach Audf b c d
mintowane były już inne.
Fotki wrzuce dopiero wieczorem
Pozdrawiam Krzyś

No nareszcie, powiem że zastanoawiałem się kiedy ktoś się weźmie za 251. Podziwiam wytrwałość i gratuluje. Do rzeczy swojego czasu wyszło kilka monografi dot. 251 w tym wydana chyba w Tomaszowie Maz. w formie zeszytu monografia tego pojazdu zawierająca kopie instrukcji niemieckich ze zdjęciami samej ramy i poszcz. części mechanicznych pojazdu. Jeżeli jesteś zainteresowany tym opracowaniem to po godzinach w pracy moge ci go zeskanowac i przesłać meilem ale daj znać poniewaz nie chce tego robić jeżeli jest to ci niepotrzebne.
Pozdrawiam serdecznie.
Piotrek

Kolego pni te monografie wydene przez polskie wydawnictwa wszystkie dotyczące 251 już posiadam i tą o której iszesz też mam w swoich zbiorach, teraz przeżuciłem się na katalogi zagraniczne udało mi się trafić reprint oryginalnego katalogu podwozia z rysunkami technicznymi i schematami poszczególnych podzespołów z numeracją fabryczną i jestem teraz w stanie po numerach poskładać skrzynie biegów dyfer układ jezdny i takie tam schemat pneumatyki czy instalacji elektrycznej. Ale dziękuje za pomocną dłoń
Pozdrawiam Krzyś

... będzie znaczek 17 ciężkiej dywizji ppanc, która to walczyła w moich okolicach , mało tego walczył w tej dywizji elefant..."

Chyba 17 Dywizji Pancernej, a Elefant" spod Jędrzejowa nie był z 17 DPanc., tylko z 653 sPzJagAbt...
Kolega z okolic Kielc?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie