jawor1956 Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Ufff ! Przebrnąłem przez wszystkie wypowiedzi. Uważam, że każdy wypowiadający się bierze odpowiedzialność za treść swojej wypowiedzi i za jej formę. Uważam, że problem cenzury w systemie demokratycznym nie powinien istnieć. Usuwanie wypowiedzi lub jej części, bo są obraźliwe", to naruszanie praw demokratycznych w zakresie swobody wypowiedzi.
coriolan Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Wierzę,że przeczytałeś wszystkie wypowiedzi,ale nie wierzę ,że przeczytałeś Instrukcję obsługi forum.Polecam.
woytas Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Na forum Odkrywcy" obowiazuje regulamin - do ktorego osoby piszace musza sie stosowac - cytuje Nie przestrzeganie tego krótkiego regulaminu może spowodować wycięcie postu z Forum bez ostrzeżenia!"Proste - niechcesz stosowac sie do zasad - nie pisz, zmien forum na bardziej przyjazne swobodzie wypowiedzi
jawor1956 Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Instrukcję wcześniej przeczytałem !Moja wypowiedź odnosiła się do istoty demokracji - np. każdy ma prawo do wolnej wypowiedzi, za którą bierze pełną odpowiedzialność.Po np.sposobie wypowiedzi i po jej argumentacji można zorientować się, czy potrafimy korzystać z pełni swobód demokratycznych i czy do tego dorośliśmy.
balans Napisano 24 Styczeń 2009 Autor Napisano 24 Styczeń 2009 1. Forum jest prywatne, więc właściciel ma pełne prawo stosować na nim własny regulamin, a jak się ten regulamin komuś nie podoba, to może założyć własne forum - mamy przecież wolny rynek :]]]]2. Znowu [obok jednej merytorycznej wypowiedzi autora] pojawiło się aż kilka sloganów/hasełek/epitetów, Pozwolę się do jednej ustosunkować. Chodzi mi o cyt. w Eurokołchozie nie istnieje wolny rynek" - nic bardziej mylnego kol. Badolero. Podam przykład z własnego podwórka - pracuję w dużym zakładzie produkcyjnym należącym do międzynarodowego holdingu. W zakładzie, który 90% produkcji eksportuje do strefy euro, w zakładzie którego nie dotuje ani państwo ani UE. W zakładzie wreszcie, którego właścicieli nie interesuje, że na tym rynku jest spora konkurencja zarówno u nas w kraju, jak i na zachodzie, nie mówiąc już, że cały czas czuje się na plecach oddech chińskiego smoka". Zakład ma przynosić właścicielom zysk, bo jak nie to go zamkną z dnia na dzień, bo nikt nie będzie z własnych prywatnych pieniędzy dopłacał do nierentownej produkcji.JEŻELI NIE JEST TO WOLNY RYNEK, TO JA JESTEM PAPIEŻ, A TY JESTEŚ CESARZ CHIŃSKI...3. Wracając do meritum, wydaje się, że jakimś rozwiązaniem byłyby okręgi jednomandatowe, ale w tym naszym dziwnym kraju, gdzie większość i tak zagłosuje jak im wskaże ksiądz proboszcz z ambony jest spore ryzyko, że się wpadnie z deszczu pod rynnę...
danieloff Napisano 24 Styczeń 2009 Napisano 24 Styczeń 2009 Mnie tylko jedno zastanawia - wiem, że dotacje z UE pochodzą również z naszych własnych składek i są to pieniądze, które w pewnej cześci wracają do Polski, ale - dlaczego tak szybko i sprawnie budowane są inwestycje z dotacji unijnych a te same pieniądze w dyspozycji samorządów przepadają bez rezultatu? Otóż Unia rozlicza każdy wydany grosz i za opóźnienia lub przekręty cofa dotacje. Tak się składa, że sporo przebywam za granicą i mam możliwość zobaczyć, jak np. wyglądają w zachodniej Europie drogi i autostrady. Potem wjeżdżam na polskie drogi i szlag mnie trafia, normalnie trzeci świat. Niech już budują te dotowane z UE drogi powiatowe, gminne i wojewódzkie, niech kontynuują modernizację linii kolejowych, niech wyciągaja kasę z naszych kieszeni, ale niech nareszcie przejadę się jak człowiek, godnie po dobrej drodze. Nasze państwo jest nie mniej złodziejskie niż eurobiurokracja ale w zamian nie daje nic. Jak wiele zrobiono w ramach programów unijnych wystarczy sie dookoła rozejrzeć. Dlaczego nie potrafimy tego samego zrobić sami? Zawsze nie ma kasy! Szczerze mówiąc mam w dupie unijną filozofię, wspolnotę kulturową, hymny, flagi i tym podobne bzdety. Liczą się wymierne korzyści, takie jak rozwój infrastruktury. No, ale zawsze można to skrytykować, bo w unii są małżeństwa homoseksualne, rozpusta, do kościółka nie chodzą itp. Najbezpieczniej we własnym skansenie. A najlepiej byłoby pozabierać obywatelom paszporty i wmówić im, jaka to unia straszna.
bandolero Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Balans- to forum stanie się prywatne, jeśli je przybijesz na swojej stodole, ale na razie funkcjonuje w przestrzeni publicznej, więc jest publiczne. Po drugie- jeśli naprawdę wierzysz w wolny rynek w Eurosowiecie, to znaczy że nigdy nie słyszałeś o dotacjach, subwencjach, cenach regulowanych na produkty rolne, limitach produkcji, połowów, wspieraniu państwowych molochów i innych marksistowskich wynalazkach stosowanych powszechnie w Jewropie???? Jeśli to jest według Ciebie wolny rynek, to ja oczywiście nie będę z Tobą dyskutował, ale wydaje mi się, że kończyliśmy inne szkoły.
coriolan Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Nigdzie nie ma wolnego rynku" w rozumieniu Twoim i JKM.Potrafisz wskazać taki kraj?
balans Napisano 25 Styczeń 2009 Autor Napisano 25 Styczeń 2009 1. Forum funkcjonuje w przestrzeni publicznej ale jest czyjąś prywatną własnością i to ten ktoś decyduje o regulaminie forum. Do puki mi odpowiada to się tu trochę udzielam, jak przestanie mi odpowiadać to się pożegnam. A co do stodoły to wyobraź sobie, że nigdy takiej nie posiadałem - nie każdy ma stodołę...2. Utopiści [od utopii] uważają, że prawdziwy wolny rynek istniał w XIX wieku i podają jako sztandarowy przykład rozwój ekonomiczny USA jaki miał wtedy miejsce. Zapominają o jednym, że był to czas podbojów kolonialnych całych kontynentów z ich przeogromnymi bogactwami naturalnymi [miliony akrów ziemi, złoto, ropa...]. A zresztą czy wysyłanie armii i floty na podboje olbrzymich obszarów to nie był czasem interwencjonizm państwowy?Gdy już nie było co pobijać przyszedł Wielki Krach tak rozumianego wolnego rynku. I od tej pory mamy na świecie tzw. Nowy Ład, który stworzył nowoczesne społeczeństwa zapewniając milionom ludzi godziwe życie.A to, że są w niektórych gałęziach gospodarki [przeważnie związanych z rolnictwem i tzw. sferą strategiczną] limity, ceny regulowane, kwoty połowowe itp. No cóż, tak jest na całym świecie, bo każdy rząd stara się chronić własny rynek, inaczej to pewnie tylko chińszczyzna byłaby do kupienia w sklepach. Zresztą i tak zalewa świat, bo tam mają prawdziwie wolny rynek i pracują za miskę ryżu...
Mic112 Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 bandolero Przepraszam, ale czy ty prowadzisz bądź prowadziłeś własny biznes w Polsce i za granicą...?Piszesz wciąż o żydokomunie europejskiej, krytykujesz UE ciekaw jestem czy to tylko jakieś twoje teorie czy gdzieś to usłyszałeś może przeczytałeś, zakładam, że sam raczej nie wymyśliłeś. Ile z tego, o czym tu napisałeś wyniosłeś z własnych doświadczeń, którzy to eurożydzi nie pozwalają ci spokojnie spać? Może to nie Żydzi a Eskimosi:DDDZresztą, jeśli to dla ciebie tak proste i oczywiste to, dlaczego sam nie założysz jakiejś tajnej Polonijnej organizacji, która zapanuje nad światem wtedy całe bogactwo świata nie będzie już płynęło do Izraela a do Polski i wszystkim będzie nam się żyło lepiej:DDD
woytas Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Panowie - proponuje wrocic do watku i darowac sobie roznego rodzaju insynuacje co do pochodzenia, koloru skóry czy preferencji biloligicznychAlbo wracamy do tematu albo watek leci w kosmos.
Erih Napisano 25 Styczeń 2009 Napisano 25 Styczeń 2009 Eksperyment z zarządzaniem metodą neoliberalną przeprowadzono w Nowym Orleanie . W efekcie w ciągu kilku miesięcy miasto wyludniło się , życie gospodarcze zamarło. Sprawę nagłośniono dopiero gdy eoliberalna bańka gospodarcza" pękła z hukiem . Okazuje się że w dzisiejszych warunkach bez istnienia pewnych instytucji społecznych żyć się nie da - a przynajmniej żyje się dużo gorzej niż z nimi . Więc ludzie wybierają te miejsca gdzie żyje się lepiej... To zapewne powoduje wściekłość neo i ultra liberałów na otwarte granice np wewnątrz unijne. Ot człowiek któremu tu i teraz podle płacą (jak się pensja nie podoba a jeszcze chce ubezpieczenie od pełnej kwoty to won za bramę , tam czeka 100 następnych) w pewnym momencie okazało się że wystarczy przejść przez tą bramę , zabrać młotek i wiertarkę , i parę złotych na bilet... I utopia neoliberalna poszła się paść.
balans Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Kol. Erih, masz oczywiście rację, ale tym ULTRASOM* marzy się tak naprawdę przywrócenie systemu, który nazywam dobrowolnym niewolnictwem". Bo ciągle odwołują się do XIX-wiecznej Ameryki [USA]. Ale zapominają dodać, że w tamtych realiach robotnik pracował przez kilkanaście godzin dziennie za nędzne grosze, żył krótko i to w nędzy, brudzie i smrodzie, nie mając żadnych praw - alternatywą było [sorry] zdechnięcie gdzieś z głodu pod płotem, czy pod mostem. Tyrał i tracił zdrowie na milionowe fortuny cwaniaków. A dziób w rufę" [jak mówią marynarze]takim ortodoksyjnym UTOPISTOM, którym marzy się cofnięcie koła historii o 150 lat! Tak się składa, że przeważnie są to zresztą młode wilczki po licencjacie z marketingu i zarządzania" którym tatuś zapewnił kasę. Dość złego już zrobili, ten cały obecny światowy kryzys, którego skutki i zasięg nie są w stanie przewidzieć obecnie nawet najtęższe ekonomiczne mózgi, właśnie tacy ultra liberałowie spowodowali. Bo światowa giełda i bankowość przez ostatnie dwie dekady zupełnie nie były kontrolowane przez rządy - mieli prawdziwie XIX-wieczny wolny rynek, no i narobili dziadostwa...Ale wracając do tematu wątku - ja tego już pewnie nie doczekam, ale wydaje mi się, że cała nadzieja w milionach młodych ludzi, którzy te parę lat przerobili gdzieś tam na zachodzie i poznali tamte realia. Jak wrócą do kraju i zderzą się z naszymi realiami to zaczną domagać się w końcu tamtych standardów i rozliczać...*ULTRAS - przeciwieństwo tolerowanego tu na forum określenia federasta".
Erih Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Kol balans , ależ to już się dzieje ! Coraz częściej potencjalny pracodawca wychodzi z rozmowy rekrutacyjnej zielony , bo dotarło do niego że należało jednak dać pracownikom podwyżkę żeby ich utrzymać , bo nowi i tak będą go więcej kosztować..Swoją drogą od dawna wiadomo że jedyną metodą na kryzys jest zwiększenie popytu - a u nas usiłuje się chronić zyski firm . Poprzez oszczędności płacowe... Co najgłupsze , praktycznie nie dotykają one rozmaitej kadry zarządzającej" księgowych , marketingowców i reszty , a ludzi zaangażowanych bezpośrednio w produkcję/sprzedaż... czyli tak naprawdę generujących zysk dla firmy.No i będziemy mieć kryzys jak ta lala , z drożyzną na dokładkę. Kiedy my znajdziemy się na dnie dołka , Europa zacznie z niego wychodzić na dobre. I wtedy ruszy nowa fala euroemigracji..
bandolero Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Panowie Balans i Erih, dajcie sobie spokój z Waszymi ekonomicznymi" wywodami, bo tak się składa, ze książki Josepha Stiglitza, Samira Amina, Emmanuela Todda i innych lewusów są lekturami obowiązkowymi na studiach, więc niepotrzebnie powtarzacie te powszechnie znane śpiewki o eoliberaliźmie" i XIX-wiecznej Ameryce", bo chyba każdy wykształcony człowiek je zna. Poczytajcie coś mądrzejszego, może zaczniecie rozumieć, że oprócz socjalistycznego matrixa, w którym żyjecie, istnieje jeszcze realny świat.
Erih Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 W tymże realnym świecie żaden człowiek z doświadczeniem nie chce rozmawiać o płacy na wejściu niższej niż 1500 netto. W efekcie pracują dziewczątka po marketyngu i zarządzaniu" , za minimalną , obroty firmy poleciały w stosunku do zeszłego roku o 30 % , ilość klientów jeszcze mocniej. A ja muszę szukać innego podwykonawcy....bo moi klienci takiej jakości" też nie przełkną , a dwa tygodnie temu odszedł im ostatni laborant który wiedział że się wywoływacza ze stabem nie miesza...
balans Napisano 27 Styczeń 2009 Autor Napisano 27 Styczeń 2009 Panie Bandolero, a może tak o faktach porozmawiamy?!Zaprzeczysz może, że w XIX-wiecznej Ameryce [USA], która jest Waszym niedościgłym ideałem, robotnicy pracowali po kilkanaście godzin dziennie za nędzne grosze i żyli w nędzy.To może nie prawda? No to pole do popisu masz, udowodnij że tak nie było! Że mieli raj na ziemi, że ikt nam nie powie, że czarne jest czarne".Ale zostawmy już ten Wasz ideał, czyli XIX-wiek na dzikim zachodzie", bo mamy kryzys o wielkim zasięgu, kryzys którego skutki będą prawdopodobnie odczuwalne na całym świecie przez następną dekadę. Kryzys wywołany przez Wasz ideał - czyli totalnie wolny rynek na światowych giełdach i w bankowości. Te piramidy finansowe, te wirtualne pieniądze jakimi obracano na giełdzie. A teraz szantaż - jak w nasze [prywatne] banki nie wpompujecie kilku bilionów dolarów pieniędzy podatników [sic!]to my nie będziemy udzielać kredytów i światowa gospodarka stanie. A może wszyscy się mylą, bo my teraz dzięki totalnemu liberalizmowi hossę mamy??? No to masz kolejne pole do popisu - udowodnij że wolny rynek w tych dziedzinach się sprawdził i nie domaga się astronomicznych sum od podatników, a wszystkiemu są winni socjaliści".I jeszcze jedno, pozbądźcie się tej prymitywnej maniery obrażania wszystkich innych, którzy się z Wami nie zgadzają.Bo ja już mam serdecznie dość wysłuchiwania na tym forum Waszych prymitywnych epitetów, że jestem federasta-jewropejczyk" - razem w wojsku kaszy nie jedliśmy, więc się odstosunkuj ode mnie. Bo mam tego serdecznie dość i w końcu nie wytrzymam i Wam odpalę, że jesteście fanatycznymi ultrasami, którym ktoś zrobił pranie mózgów, tak że została z nich tylko ultraliberalno-konserwatywna galaretka...
bandolero Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Zapomniałeś dodać o kumulacji kapitału", wartości dodanej", azie i nadbudowie" i parowozie dziejów".
wulfgar Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 a co sądzicie o takim postępie" w UE? rozumiem ze mają równe drogi ale to.....to juz nie Mrożek to zgroza...http://www.dziennik.pl/swiat/article306489/Zabrali_dzieci_dziadkom_i_oddali_gejom.html
Erih Napisano 28 Styczeń 2009 Napisano 28 Styczeń 2009 Kol wulfgar , ty zobacz sobie skąd się ten news wziął.. zdaje się od specjalistów od polskich obozów zagłady"... Sam pomysł absurdalny ze względu na niezbyt zaawansowany wiek dziadków.. pachnie mi sensacją rodem z redaktorskiego palca.PS prawo do adopcji przyznał homoseksualistom parlament SZKOCKI nie europejski
bandolero Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 Panowie Balans i Erih, właśnie Wasi współtowarzysze obradują w Brazylii i ogłosili upadek ekonomii neoliberalnej" (co to jest, może mnie oświecicie?) http://www.elpais.com/articulo/internacional/hacemos/capitalismo/elpepuint/20090129elpepuint_1/Tes Ciekawa kompanija tam się zebrała: viejos leninistas, nuevos ecologistas, anarquistas con banderas negras, curas progresistas e incluso asociaciones de prostitutas", no no, sami postępowcy. Skoro już jesteśmy przy postępie, to Kolego Erih, nie mieszaj Szkotów do spraw eurokołchozowych. To ethos unijny pozwala pedałom na adopcję dzieci i to , za przeproszeniem, Unia wytworzyła swoistą odmianę political correctness, według której każdy, kto nie popiera aborcji, praktyk sodomickich (w tym adopcji dzieci przez dewiantów), eutanazji itp., ten jest ZACOFANY. Więc ja jestem zacofany i dlatego nie ośmielam się dyskutować z Wami z użyciem merytorycznych argumentów".
wulfgar Napisano 29 Styczeń 2009 Napisano 29 Styczeń 2009 ... Sam pomysł absurdalny ze względu na niezbyt zaawansowany wiek dziadków." czyzby absurdalny jedynie z tego powodu? ja sądziłem że z powodu dania do adopcji pederastom....ale cóż.. akurat tutaj tez wole być i bedę zacofany" i iepostepowy".Mysle że ta bańka kretynizmu ograniajacego Europę musi kiedyś pęknąc...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.