bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Share Napisano 20 Luty 2004 TVP 1 ,godz. 20.15 - ja idę oglądać ,chociaż prawie znam ten filmik na pamięć. W sumie fail o znakomicie pomyślanej i przeprowadzonej operacji ,tylko brać przykład!pozdrawiam i zapraszam do oglądania!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Luty 2004 Autor Share Napisano 20 Luty 2004 zamiast fail" czyt. film" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 ok ja lece ogladac czemu tak pozno sie dowiedzialem :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Dobre miejsce na zagadkę, która mi się niedawno wymyśliła:Co to jest o jedno R" za daleko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 20 Luty 2004 Share Napisano 20 Luty 2004 Moja historia o jeden most za daleko. Mając kilkanaście lat widziałem ten film. Byłem nim zafascynowany. Momentami nawet przyćmił czterech ... Ale tylko do czasu bo czterechznowu powtarzali ale to nieważne. w 1985roku pojechałem do Niemiec odwiedzić siostrę. Zachód te sprawy ja z Polski byłem oczarowany ale to nie ważne. Po kilku dniach upojenia zachodnią cywilizacją siostra mówi ...a może tak braciszku pojedziemy do Holandii... Dla mnie to szok dwa Państwa Zachodnie w ciągu kilku dni to super szok co powiem znajomym chyba pękną z zazdrości ale to nieważne. Całą noc oglądałem mapę i szukałem tego mostu. Rano mówię ...siostra chciałbym zobaczyć i zrobić sobie zdjęcie na tlejednego takiego mostu w Holandii... Siostra spojrzała na mnie jak spojrzała i jedziemy. Pytam siostrę w trakcie drogi trzymając mapę jako pilot na kolanach będąc w kraju o niezrozumiałych drogowskazach oj siostra chyba my zajechali o jeden most za daleko............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 21 Luty 2004 Autor Share Napisano 21 Luty 2004 No ale niestety TVP podzieliła film na części...pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szefo Napisano 21 Luty 2004 Share Napisano 21 Luty 2004 Świetny film, widziałem z 10 razy...jak dla mnie to jest można powiedzieć kultowypozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traper7 Napisano 21 Luty 2004 Share Napisano 21 Luty 2004 Świetny film,duży rozmach, ale powinien mieć jeszcze podtytuł: o jeden Montgomery za dużo"Gen. Sosabowski który krytykował dowództwo alianckie za nieudaną operację został pozbawiony pod naciskiem angoli dowództwa brygadą. Czy wiecie że człowiek który już w czasie I Wojny był kapitanem, po zakończeniu II Wojny światowej był robotnikiem fizycznym w Anglii ?!Nieźle nam podziękowali za nasz wkład w zwycięstwo nad Niemcami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 21 Luty 2004 Share Napisano 21 Luty 2004 ... jest to różnica pomiędzy strzelcem górskim", a renerem Górskim".może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 23 Luty 2004 Share Napisano 23 Luty 2004 Witam,film naprawdę ciekawy, oczywiście szkoda, że został on pocięty na dwa odcinki. Takie filmy trzeba oglądać jednym tchem. Jedyną rzeczą jaka mi przeszkadzała, to marne" pojazdy opancerzone Niemców. Oczywiście była oryginalna 8 tonówka, były Kübelwageny, ale reszta, to szkoda gadać ... produkty Monster Garage.PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slw Napisano 28 Listopad 2004 Share Napisano 28 Listopad 2004 a ja znowu coś z prasy:http://kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1204934&KAT=1292szkoda żołnierza, bo pewnie jeszcze niejedno mógłby zrobić, no ale asertywność w wojsku i mówienie prawdy przełożonym prawie zawsze są niezdrowe.Szczególnie b. ważnym angolom. Tym bardziej nie rozumiem obecnych zachwytów naszym sojUSznikiem. Jak będzie trzeba spokojnie nas poświęcą w imię własnych interesów... no ale odbiegłem.pzdr,slw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachmistrz Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 A propos filmu O jeden most za daleko" to pochwalę się, że mam pałatkę zakupioną podczas wyprzedaży magazynów wytwórni MGM. Z pałatek tego typu szyto panterki" dla SSmanów w tym filmie (widać je dobrze w scenach walki na moście). Ta jedna na szczęście ocalała w całości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Skoro już się chwalimy, to miałem okazję poznać nieżyjacego już niestety kapelana 1 SBS Sosabowskiego. Przeszedł tak jak inni żołnierze pełne przeszkolenie spadochronowe. Skakał razem z nimi o ten tytułowy jeden most za daleko. Czym innym było oglądać ten film, a czym innym słuchać opowieści człowieka, który tam był. Co ciekawe pułkownik utykał na jedną nogę, ale nie był to wynik niemieckiego ostrzału, ale bliższych kontaktów z UB po powrocie do kraju.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Władek Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Właściwie bez komentarza, niejako w nawiązaniu do tematu...W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Władek Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Powtórka...W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Władek Napisano 29 Listopad 2004 Share Napisano 29 Listopad 2004 Most w 1945...PS. Dzięki Mirek!W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2014 Autor Share Napisano 31 Październik 2014 Odświeżam po dekadzie -> film właśnie zaczął się na TVN7. Polecam zwłaszcza forumowemu narybkowi gimbazjalnemu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 Most robi wrażenie. To miejsce, tamten czas, pamięć. Warto zobaczyć na własne oczy (tu 29 czerwca 2014 r.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 Widok z nadbrzeżnych bulwarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 A tu niemiecka betonówka, prawie jak nówka. Nieśmigana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 I pomnik za ofiarność mieszkańców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 ... ufundowany przez ludzi z 3 batalionu spadochronowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz70 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 I najważniejsze - nasi też tam byli, choć nie na samym moście. Cmentarz w Oosterbeek koło Arnhem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 1 Listopad 2014 Share Napisano 1 Listopad 2014 Polecam zwłaszcza forumowemu narybkowi gimbazjalnemu!"Za dużo wymagasz... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.