radett Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 Akurat ten model jakoś nie cieszy się popularnością firm modelarskich. Jakość produktu AGI i jemu pochodnych jest problematyczna. Akagi - pozwolę sobie nie zgodzić się w tezą jakoby jego wyiary były prawidłowe. Wystarczy przyłożyć elementy modelu do rzutów pana Jońcy w skali 1:35 w książce Pojazdy WP 1939 (tytuł cytuję z pamięci)- widać znaczne różnice, zwłaszcza w średnicy kół.
akagi_FWP Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 Radet, napisałem w zasadzie", nie napisałem nigdzie, że jest idealny i super zgodny. Natomiast rzuty Adama też nie są oparte o dokumentację, bo tej po prostu nie ma - chyba, że o czymś nie wiem, niech mnie Adam poprawi. Więc akurat w sprawie wz.34 to jest jednak trochę gdybanie. Są papiery na wieżę, jarzmo, drzwi boczne... jest instrukcja obsługi, ale bez wymiarów - o takie jak obok. I to generalnie wszystko.A z Citroena niewiele się skopiuje bo zmiany były zbyt duże.
radett Napisano 16 Marzec 2009 Napisano 16 Marzec 2009 rysunki pana Jońcy mimo iż nie są oparte o dokumentację (bo takiej jak już wiemy nie ma) to jednak trzymają proporcje poszczególnych elementów tak jak to widać na zachowanych fotografiach. Proporcje te przy zachowaniu ogólnych wymiarów pojazdu w skali (długość, wysokość, szerokość oraz wymiar koła-opony) pozwalają domniemać że rysunki te są najbardziej dokładną dokumentacją przedstawiającą rzuty tego pojazdu.
akagi_FWP Napisano 17 Marzec 2009 Napisano 17 Marzec 2009 Radett, a jak zmiuerzyłeś tą skalę proporcji?Nie umniejszając nic Adamowi, ja też uważam, że rysunki są ok.
radett Napisano 17 Marzec 2009 Napisano 17 Marzec 2009 robi sie to tak mniej więcej :masz znany, pewny" wymiar bazowy (np średnicę koła) a następnie określasz stosunek tego wymiaru do wymiarów poszczególnych elementów. Oczywiście perspektywa fotografii jest tu pewną przeszkodą ale duża ilość ujęć danego pojazdu pozwala tą przeszkodę zminimalizować i określić wymiary poszczególnych elementów (każdy z nich przecież jest na innej fotce lepiej lub gorzej eksponowany) Najważniejsze to określenie wymiarów obrysowych sylwetki. Rysunki p. Jońcy takie proporcje trzymają. Oczywiście dla skali 1:35 stopień błędu takiej metody jest niewielki. Tak kiedyś robiło sie modele mając do dyspozycji jedynie fotografie.
PATRON Napisano 17 Marzec 2009 Napisano 17 Marzec 2009 proszę was ...nie prowadżcie teraz dyskusji o przenoszeniu proporcji ze zdjęć....Dam wam trzy zdjęcia jednej blachy , pod tym samym kontem i różnym oświetleniem i dwa wymiary ....jest na niej 60 otworów....nie zgodzi się żaden wymiar przy skalowaniu ze zdjęcia no1,no2 i no3Dyskusja dotyczy tylko modelarstwa tam uproszczenia mogą znieść" błędy ....rzeczywistość jest brutalniejsza, zwłaszcza po wprowadzaniu elementów do Cada i próbie ich zgrania ....Zreszto niech sie jsj" na ten temat wypowie....on chyba już przeszedł przez to:-)PATRON
radett Napisano 17 Marzec 2009 Napisano 17 Marzec 2009 tak jak napisałem, do skali 1:35 jest to metoda nawet niezła, a jak się jeszcze dysponuje jakimś dobrym programem do obróbki to już bajka. Ja to trenowałem niestety onegdaj a piechotę" - żmudne :( a im większa skala to błąd wiadomo będzie większy
cieciwa Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Czy ten rysunek podwozia jest ogólnie dostępny?I czy jest w całości - bo to zostało zaprezentowane ma ucięty" kawałek tyłu.
honker Napisano 28 Marzec 2009 Napisano 28 Marzec 2009 witam ,mam prośbę na jaki kolor były malowane przedwojenne samochody?-muszę zrobić remont blacharki w moim sprzęcie i pomalował bym go takim oliwkowo-zielonym tylko nie znam numeru RAL-u.czy może ktoś podać taki numer.dziękuję marek
majsterkowicz Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 nr koloru real to 6003 oliwkowy takim jest pomalowana moja pancerka (ta z armatką )ale prawda jest taka że nawet w komputerowym dobieraniu kolorów za każdym razem wychodzi co innego więc wszystko jest kwestią prób i błędów wiec dyskusja który jest naprawdę dobry jest bezprzedmiotowa bo kiedyś gość w wiaderku mieszał i co mu wyszło tym malował O wymiarach nie ma co dyskutować bo nie ma z czym porównać istota jest w proporcjach i przynajmniej próbie odtworzenia układu zawieszenia dlatego moja rama jest robiona od podstaw
majsterkowicz Napisano 31 Marzec 2009 Napisano 31 Marzec 2009 i fotka dodam tylko że to malowanie sprawdza sie w wrześniowym pejzażu
skala72 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Widzę, że cos mało jest zdjęć obu replik wz.34.Poniżej szczegółowe zdjęcia wz.34 z działkiem Puteaux SA 1918 oraz karabinem maszynowym Hotchkiss wz. 25http://czolg.blox.pl/2009/09/Foto-Tank-Wz34-I.htmlZdjęcia wykonane 01.09.2009 w Warszawie.
skala72 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 ps. co do malowania, to uważam, że oba samochody są już w odpowiednim kamo do polskiej pancerki 1939 r.Chociaż można o barwach mówić bez końca i zawsze każdy coś powie swojego.
skala72 Napisano 5 Wrzesień 2009 Napisano 5 Wrzesień 2009 Witam, pytanko dot. wz.34. Czyje są te dwie repliki z dołu zdjęcia, jeden to wz.34, drugi to wz.34-II?
Radek.s Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 na zdjeciu prawy dolny rog wyrażnie widac w tle kolo drugiej repliki
crolick Napisano 12 Wrzesień 2009 Napisano 12 Wrzesień 2009 W ramach odpowiedzi skala72 link wraz z prośbą o uzupełnienia i sprostowania :)http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?p=1393451#p1393451
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.