Skocz do zawartości

Malowanie repliki samochodu pancernego WZ-34

Anuka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Akurat ten model jakoś nie cieszy się popularnością firm modelarskich. Jakość produktu AGI i jemu pochodnych jest problematyczna. Akagi - pozwolę sobie nie zgodzić się w tezą jakoby jego wyiary były prawidłowe. Wystarczy przyłożyć elementy modelu do rzutów pana Jońcy w skali 1:35 w książce Pojazdy WP 1939 (tytuł cytuję z pamięci)- widać znaczne różnice, zwłaszcza w średnicy kół.
Napisano

Radet, napisałem w zasadzie", nie napisałem nigdzie, że jest idealny i super zgodny.
Natomiast rzuty Adama też nie są oparte o dokumentację, bo tej po prostu nie ma - chyba, że o czymś nie wiem, niech mnie Adam poprawi.
Więc akurat w sprawie wz.34 to jest jednak trochę gdybanie.
Są papiery na wieżę, jarzmo, drzwi boczne... jest instrukcja obsługi, ale bez wymiarów - o takie jak obok.
I to generalnie wszystko.
A z Citroena niewiele się skopiuje bo zmiany były zbyt duże.

Napisano
rysunki pana Jońcy mimo iż nie są oparte o dokumentację (bo takiej jak już wiemy nie ma) to jednak trzymają proporcje poszczególnych elementów tak jak to widać na zachowanych fotografiach. Proporcje te przy zachowaniu ogólnych wymiarów pojazdu w skali (długość, wysokość, szerokość oraz wymiar koła-opony) pozwalają domniemać że rysunki te są najbardziej dokładną dokumentacją przedstawiającą rzuty tego pojazdu.
Napisano
robi sie to tak mniej więcej :
masz znany, pewny" wymiar bazowy (np średnicę koła) a następnie określasz stosunek tego wymiaru do wymiarów poszczególnych elementów. Oczywiście perspektywa fotografii jest tu pewną przeszkodą ale duża ilość ujęć danego pojazdu pozwala tą przeszkodę zminimalizować i określić wymiary poszczególnych elementów (każdy z nich przecież jest na innej fotce lepiej lub gorzej eksponowany) Najważniejsze to określenie wymiarów obrysowych sylwetki. Rysunki p. Jońcy takie proporcje trzymają. Oczywiście dla skali 1:35 stopień błędu takiej metody jest niewielki. Tak kiedyś robiło sie modele mając do dyspozycji jedynie fotografie.
Napisano
proszę was ...nie prowadżcie teraz dyskusji o przenoszeniu proporcji ze zdjęć....
Dam wam trzy zdjęcia jednej blachy , pod tym samym kontem i różnym oświetleniem i dwa wymiary ....jest na niej 60 otworów....nie zgodzi się żaden wymiar przy skalowaniu ze zdjęcia no1,no2 i no3

Dyskusja dotyczy tylko modelarstwa tam uproszczenia mogą znieść" błędy ....rzeczywistość jest brutalniejsza, zwłaszcza po wprowadzaniu elementów do Cada i próbie ich zgrania ....Zreszto niech sie jsj" na ten temat wypowie....on chyba już przeszedł przez to:-)

PATRON
Napisano
tak jak napisałem, do skali 1:35 jest to metoda nawet niezła, a jak się jeszcze dysponuje jakimś dobrym programem do obróbki to już bajka. Ja to trenowałem niestety onegdaj a piechotę" - żmudne :( a im większa skala to błąd wiadomo będzie większy
Napisano
witam ,mam prośbę na jaki kolor były malowane przedwojenne samochody?-muszę zrobić remont blacharki w moim sprzęcie i pomalował bym go takim oliwkowo-zielonym tylko nie znam numeru RAL-u.czy może ktoś podać taki numer.dziękuję marek
Napisano
nr koloru real to 6003 oliwkowy takim jest pomalowana moja pancerka (ta z armatką )ale prawda jest taka że nawet w komputerowym dobieraniu kolorów za każdym razem wychodzi co innego więc wszystko jest kwestią prób i błędów
wiec dyskusja który jest naprawdę dobry jest bezprzedmiotowa bo kiedyś gość w wiaderku mieszał i co mu wyszło tym malował
O wymiarach nie ma co dyskutować bo nie ma z czym porównać istota jest w proporcjach i przynajmniej próbie odtworzenia układu zawieszenia dlatego moja rama jest robiona od podstaw
  • 5 months later...
Napisano

Widzę, że cos mało jest zdjęć obu replik wz.34.
Poniżej szczegółowe zdjęcia wz.34 z działkiem Puteaux SA 1918 oraz karabinem maszynowym Hotchkiss wz. 25

http://czolg.blox.pl/2009/09/Foto-Tank-Wz34-I.html

Zdjęcia wykonane 01.09.2009 w Warszawie.

Napisano
ps. co do malowania, to uważam, że oba samochody są już w odpowiednim kamo do polskiej pancerki 1939 r.
Chociaż można o barwach mówić bez końca i zawsze każdy coś powie swojego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie