bodziu000000 Napisano 3 Marzec 2009 Autor Napisano 3 Marzec 2009 z allegroSamoloty 16 Eskadry Wywiadowczej na lotnisku polowym Barszczówka pod Białymstokiem ,wrzesień 1920 bitwa nad Niemnem.Na drugim planie Breguet n1044, na którym kapitan pilot Dziama stoczył powietrzną walkę z 3 bolszewickimi Nieuportami"
TomekSz Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 FOTO - FLUGZEUG - POLNISCHE FLIEGER ??? Abgeschossen !!
TomekSz Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 FOTO - FLUGZEUG - POLNISCH - FLUGPLATZ OSRODEK - LUBLIN
Hornet Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 E-bay te nierozpoznane szczątki to ponoć polski samolot(myśliwiec) zniszczony w okolicach miejscowości KRASNE..Czy ktoś wie gdzie to jest??
GrzeM Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Hornecie, ten Twój myśliwiec" to chyba Karaś, niestety Krasnych jest wiele, a było jeszcze więcej. To najbardziej znane jest pod Tarnopolem, była tam główna baza lotnictwa Zachodniej Ukrainy 1918-19. Ale jest i Krasne pod Rzeszowem, i pod Przasnyszem.
Hornet Napisano 6 Marzec 2009 Napisano 6 Marzec 2009 Karaś z Allegro....GrzeW dzięki za informację..też myślę,że to Karaś..
Hornet Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 RWD-8 z okolic Przemyśla...Allegro GrzeM przepraszam za zniekształcenie nika...
KayFranz Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 Dwie fotografie polskich maszyn z Challenge'u 1930:PZL-5http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_102-10154,_Berlin,_Internationaler_Europa-Rundflug.jpgPWS-50http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_102-10153,_Berlin,_Internationaler_Europa-Rundflug.jpg
bodziu000000 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 abgeschossene polnische Maschine mit Landsern im Polenfeldzug,Raum Zamoscz,beschr und min Druckstelle"
Szarubek Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Witam!Zdjęcie Horneta z dnia 2009-03-02 23:58:59 wydaje mi się być wykonanym w tym samym miejscu, co zdjęcie sprzed dwóch lat (pojawiło się w części 8) - zamieszczam obok.Zwrócił mi na to uwagę kolega Czarek drogą e-mailową. Pierwsza myśl, jaka nam się narzuciła to lotnisko Sokolniki w pasie działania Armii Łódź, gdzie 32 Eskadra Rozpoznawcza w dniu 6 września przed odlotem na lotnisko Piastów k. Radomia spaliła Karasia nr 10 (za: Jerzy Pawlak Polskie eskadry w wojnie obronnej Wrzesień 1939" wyd. drugie rozszerzone WKiŁ Warszawa 1991, str. 289). Co jednak na tym lotnisku robiłaby spalona Czapla, która najwyraźniej postawiła popa" przy lądowaniu? Nigdzie wzmianki o tym nie znalazłem.Porównałem kilka zdjęć oraz poczytałem J. Pawlaka i na tej podstawie sądzę, że może to być lotnisko Brzozów w trójkącie Wyszogród - Sochaczew - Łowicz, gdzie w dniu 16 września, w końcowej fazie bitwy nad Bzurą, spotkały się dwie eskadry lotnictwa Armii Poznań: 33 Obserwacyjna i 34 Rozpoznawcza. Za cytowanym już Pawlakiem: na str. 302 - podczas bombardowania 1 Karaś zniszczony, drugi uszkodzony; na str. 375 - 16 września załoga ppo. Tomaszewski i sierż. Nowak podczas powrotu z rozpoznania w rejonie Gąbina doznała uszkodzeń od własnej OPL i rozbiła samolot przy lądowaniu.Zamieszczam zdjęcia z tegoż forum i z archiwów kolegi Czarka. Szanownych Odkrywców proszę o osąd.Pozdrawiam - Szarubek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.