Skocz do zawartości

Leopard T-34

Humber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

My mieliśmy dowalić NATO, a NATO miało dowalić nam... i obie strony się do tego przygotowywały.

Na koniec przykłąd z Izraela.

Napisano
Postaram się wieczorem zeskanować kilka zdjęć i uzupełnię.
Zgadzam się, że to ciekawy i nieznany fragment historii - dlatego po raz pierwszy pokazuję te moje fotki sprzed lat.
Absurd - nie dlatego że nato i że w Polsce. Wiemy jak się szkolą na świecie, jak działa Top Gun itd. Użyłem słowa absurd - bo będąc tam (wbrew swojej woli), wraz z kapralem Wiadernym, (miałem 100 do cywila) obsługując sprzęt o znikomej wartości bojowej, po prostu nie mogłem przyjąć ze zrozumieniem i obojętna akceptacją, sensu ilustrowania agresywnego zachodniego imperializmu" za pomocą makiety Pershinga z beczek po paliwie. Te makiety już wtedy budziły raczej rozbawienie szczególnie u ruskich którzy też byli na opisywanym poligonie. ( i piekli na ogniskach bociany -ponoć dobre) Do tego mieliśmy konwulsje ostatnich dni komuny w Polsce i stąd to poczucie oderwania od rzeczywistości - takie klimaty jak z Paragrafu 22.
Bardzo jestem ciekawy - gdzie po 1990 trafiły te czołgi - bo po spodem były całe T-34. Pewnie je pocięli - bo wkrótce w tym miejscu ćwiczyli prawdziwi amerykanie. A szkoda, pamiętam że w krzakach stał ISU-152 i raczej nie występuje (jako egz. z tego poligonu) w wykazach polskich muzeów. Taki Mrożek - przerobić ruskie na amerykańskie a potem zniszczyć - a powinno być w muzeum. Dla wielu to absurd - ale tak juz jest. Pozdrawiam i dzięki za ciekawe zdjęcia.
Napisano
My bawiliśmy się w agresywny imperializm", oni w agresywny bolszewizm". To trochę jak w Policji" Mrożka – pewne rzeczy mają sens tylko wtedy gdy istnieje wróg, a jeśli wroga nie ma to trzeba go stworzyć. :)
Ale dajmy spokój ideologii, bo ona jest w tym miejscu całkiem nieistotna.

Przyłączam się do prośby Tradytora o kolejne zdjęcia oraz możliwie dużo informacji: który to poligon? ile było tych pojazdów? jakiego typu? czy były na chodzi? itd...

Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie Twoje zdjęcia są naprawdę „odkrywcze”!
Napisano
I jeszcze kilka zdjęć,trochę z opóźnieniem. Zdjęcia pochodzą z poligonu SOW - Wędrzyn. Piękna okolica, między Sulęcinem i Łagowem, sporo niemieckich bunkrów (MRU)i dużo sprzętu. Czołgów w barwach NATO ok. dziesięciu, raczej nie były na chodzie.W czasie mojej obecności (1987), tworzyły stałą wystawę sprzętu agresora-przeciwnika", na zdjęciach są widoczne tablice z danymi pojazdów. Niestety nie mam zdjęć rakiet - makiet, a były wystawione np. Pershing i Cruise.
Jeśli ktoś wie co się z nimi stało - niech się odezwie. Pozdrawiam
Napisano
Bardzo możliwe że to Hetzer, a dokładniej jego powojnena wersja - G-13. Pojazd (pomijając głównie konieczność skrócenia lufy) tak łudząco podobny do swojego starszego rata", że na zachodzie te pojazdy masowo udają Hetzera na rekonstrukcjach a nawet... w muzeach:P. Więc tak - to może być własnie G-13.
Napisano
Nie, w rzandym wypadku - chodziło mi że w porówaniu z Hetzerem tamten drugi ma inaczej zakończoną lufę - w tym sensie widziałem różnicę:).
Napisano
Było jeszcze inne imperialistyczne działo/niszczyciel tego typu produkowane po wojnie. Nie pomnę nazwy ani pochodzenia, ale G-13 to raczej nikt by nie odtwarzał.
  • 2 weeks later...
Napisano
Pojazd nazywał się Jagdpanzer Kanone Jpz 4-5
został skonstruowany na przełomie lat piędiesiątych i sześcdziesiatych w ówczesnej RFN.
Produkowany w latach 1965-67
Był członkiem rodziny podwozi do której należa jeszcze Jagdpanzer Rakete( wyrzutnia rakiet SS11) oraz BWP Marder.
Uzbrojony był w armate 90mm M36, taką jak w czołgach M-47 i wczesnych M-48.oraz w dwa km.
Napedzany był silnikiem Daimler-Benz MB837Aa diesel V8 ,chłodzony ciecza o mocy 500KM
Pancerz spawany z płyt 50-12mm
Predkośc na drodze ok 70 km/h
Masa : 27.5 tony
Zasieg: 400 km
Załoga: 4 osoby
Producentem były zakłady Henschla i Hanomag-a, obydwa zaklady po 375 szt co daje łaczną produkcje 750 egzemplarzy
Obecnie wycofany z uzbrojenia.
Napisano
troche lat do tyłu byłem na poligonie gdzieś pomiędzy Poznaniem a wybrzeżem i stały tam takie różne żelastwa upodobnione do pojazdów NATO :marder.leo1,itp zbudowane na podwoziach IS i T34 ale pośrd nich był orginalny M113 podobno przytargany z Wietnamu przez naszych doradców wojskowych?? próby odbicia 113 szczezły jako że to nadal miało służyć naszemu wojsku .I jakieś pół roku naprzód będąc w okolicy przejazdem zajechałem na to miejsce a tam tylko ślady na piachu zostałe że coś tam było szarpane - wszystko zostało kupione przez firme ze Szczecina TOM KUPUJE ZŁOM" i znowu próba odbicia tym razem od złomiarzy , ale cena wtedy była dla mnie zaporowa . I pytanie do ludzi ze Szczecina czy coś słyszeli o tym sprzęcie??? może gdzieś jeszcze jest u kogoś zabunkrowany. Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam,fajne zdjęcie - a gdzie wykonane, i jeśli wiadomo, - co z Is-em - żyje czy moźe już zamienił się w pręty zbrojeniowe?
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie