coe Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 My mieliśmy dowalić NATO, a NATO miało dowalić nam... i obie strony się do tego przygotowywały.Na koniec przykłąd z Izraela.
Humber Napisano 9 Styczeń 2009 Autor Napisano 9 Styczeń 2009 Postaram się wieczorem zeskanować kilka zdjęć i uzupełnię.Zgadzam się, że to ciekawy i nieznany fragment historii - dlatego po raz pierwszy pokazuję te moje fotki sprzed lat.Absurd - nie dlatego że nato i że w Polsce. Wiemy jak się szkolą na świecie, jak działa Top Gun itd. Użyłem słowa absurd - bo będąc tam (wbrew swojej woli), wraz z kapralem Wiadernym, (miałem 100 do cywila) obsługując sprzęt o znikomej wartości bojowej, po prostu nie mogłem przyjąć ze zrozumieniem i obojętna akceptacją, sensu ilustrowania agresywnego zachodniego imperializmu" za pomocą makiety Pershinga z beczek po paliwie. Te makiety już wtedy budziły raczej rozbawienie szczególnie u ruskich którzy też byli na opisywanym poligonie. ( i piekli na ogniskach bociany -ponoć dobre) Do tego mieliśmy konwulsje ostatnich dni komuny w Polsce i stąd to poczucie oderwania od rzeczywistości - takie klimaty jak z Paragrafu 22.Bardzo jestem ciekawy - gdzie po 1990 trafiły te czołgi - bo po spodem były całe T-34. Pewnie je pocięli - bo wkrótce w tym miejscu ćwiczyli prawdziwi amerykanie. A szkoda, pamiętam że w krzakach stał ISU-152 i raczej nie występuje (jako egz. z tego poligonu) w wykazach polskich muzeów. Taki Mrożek - przerobić ruskie na amerykańskie a potem zniszczyć - a powinno być w muzeum. Dla wielu to absurd - ale tak juz jest. Pozdrawiam i dzięki za ciekawe zdjęcia.
coe Napisano 9 Styczeń 2009 Napisano 9 Styczeń 2009 My bawiliśmy się w agresywny imperializm", oni w agresywny bolszewizm". To trochę jak w Policji" Mrożka – pewne rzeczy mają sens tylko wtedy gdy istnieje wróg, a jeśli wroga nie ma to trzeba go stworzyć. :)Ale dajmy spokój ideologii, bo ona jest w tym miejscu całkiem nieistotna.Przyłączam się do prośby Tradytora o kolejne zdjęcia oraz możliwie dużo informacji: który to poligon? ile było tych pojazdów? jakiego typu? czy były na chodzi? itd...Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie Twoje zdjęcia są naprawdę „odkrywcze”!
Humber Napisano 11 Styczeń 2009 Autor Napisano 11 Styczeń 2009 I jeszcze kilka zdjęć,trochę z opóźnieniem. Zdjęcia pochodzą z poligonu SOW - Wędrzyn. Piękna okolica, między Sulęcinem i Łagowem, sporo niemieckich bunkrów (MRU)i dużo sprzętu. Czołgów w barwach NATO ok. dziesięciu, raczej nie były na chodzie.W czasie mojej obecności (1987), tworzyły stałą wystawę sprzętu agresora-przeciwnika", na zdjęciach są widoczne tablice z danymi pojazdów. Niestety nie mam zdjęć rakiet - makiet, a były wystawione np. Pershing i Cruise.Jeśli ktoś wie co się z nimi stało - niech się odezwie. Pozdrawiam
Swiety82 Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Na czwartym zdjęciu od końca, w tle dopatrzyłem się coś a'la Hetzer??? Czy tylko mi się wydaje?
Piett Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Bardzo możliwe że to Hetzer, a dokładniej jego powojnena wersja - G-13. Pojazd (pomijając głównie konieczność skrócenia lufy) tak łudząco podobny do swojego starszego rata", że na zachodzie te pojazdy masowo udają Hetzera na rekonstrukcjach a nawet... w muzeach:P. Więc tak - to może być własnie G-13.
Mirosław Jastrzebski Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 PiettNie wiem, czy dobrze zrozumiałem.Czy sugerujesz, że w G-13 skrócono lufę armaty 7,5 cm.?
Piett Napisano 11 Styczeń 2009 Napisano 11 Styczeń 2009 Nie, w rzandym wypadku - chodziło mi że w porówaniu z Hetzerem tamten drugi ma inaczej zakończoną lufę - w tym sensie widziałem różnicę:).
polsmol Napisano 15 Styczeń 2009 Napisano 15 Styczeń 2009 Było jeszcze inne imperialistyczne działo/niszczyciel tego typu produkowane po wojnie. Nie pomnę nazwy ani pochodzenia, ale G-13 to raczej nikt by nie odtwarzał.
puma007 Napisano 27 Styczeń 2009 Napisano 27 Styczeń 2009 Pojazd nazywał się Jagdpanzer Kanone Jpz 4-5został skonstruowany na przełomie lat piędiesiątych i sześcdziesiatych w ówczesnej RFN. Produkowany w latach 1965-67Był członkiem rodziny podwozi do której należa jeszcze Jagdpanzer Rakete( wyrzutnia rakiet SS11) oraz BWP Marder.Uzbrojony był w armate 90mm M36, taką jak w czołgach M-47 i wczesnych M-48.oraz w dwa km.Napedzany był silnikiem Daimler-Benz MB837Aa diesel V8 ,chłodzony ciecza o mocy 500KMPancerz spawany z płyt 50-12mmPredkośc na drodze ok 70 km/hMasa : 27.5 tonyZasieg: 400 kmZałoga: 4 osobyProducentem były zakłady Henschla i Hanomag-a, obydwa zaklady po 375 szt co daje łaczną produkcje 750 egzemplarzyObecnie wycofany z uzbrojenia.
spz kurz Napisano 4 Luty 2009 Napisano 4 Luty 2009 troche lat do tyłu byłem na poligonie gdzieś pomiędzy Poznaniem a wybrzeżem i stały tam takie różne żelastwa upodobnione do pojazdów NATO :marder.leo1,itp zbudowane na podwoziach IS i T34 ale pośrd nich był orginalny M113 podobno przytargany z Wietnamu przez naszych doradców wojskowych?? próby odbicia 113 szczezły jako że to nadal miało służyć naszemu wojsku .I jakieś pół roku naprzód będąc w okolicy przejazdem zajechałem na to miejsce a tam tylko ślady na piachu zostałe że coś tam było szarpane - wszystko zostało kupione przez firme ze Szczecina TOM KUPUJE ZŁOM" i znowu próba odbicia tym razem od złomiarzy , ale cena wtedy była dla mnie zaporowa . I pytanie do ludzi ze Szczecina czy coś słyszeli o tym sprzęcie??? może gdzieś jeszcze jest u kogoś zabunkrowany. Pozdrawiam
coe Napisano 15 Luty 2009 Napisano 15 Luty 2009 Wygląda na to, że takich pojazdów było więcej...IS-2 ucharakteryzowany na M-60
Humber Napisano 17 Luty 2009 Autor Napisano 17 Luty 2009 Witam,fajne zdjęcie - a gdzie wykonane, i jeśli wiadomo, - co z Is-em - żyje czy moźe już zamienił się w pręty zbrojeniowe?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.