bjar_1 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 wz.52pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 I jeszcze jeden. Jednego załadowałem chyba dwa razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 wz.52pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 A ten jest chyba identyczny jak ten Fiodora. Mocowanie na słupek z nakrętka. Mosiadz.Ta sama matryca produkowano odmianę w białym metalu z rozginana blaszka jako mocowaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Tylko, że tych otworów powinno byc cztery, dwa pod orłem na tarczy amazonek i dwa na rozetach. Jeżeli sa tylko dwa, to sa one raczej wtórne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 8, 2009 Share Posted April 8, 2009 Moje wykopane są na typowym poligonie: części orłów, masa guzików wz.52, łuski od pepesz. No ale trzeba kopać wszystko: w latach 1885-1914 był tam rosyjski obóz ćwiczeń i fajne popierdółki się trafiają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kiler Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Piekny, gratuluje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Bardzo ładny, uwielbiam jak orzełek z ziemi wychodzi, super! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Ja na poligonie LWP trafiłem dopiero trzy całe (w tym jeden aluminiowy) no i z setkę połamanych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjan2000 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Orzełek Fiodora jak słusznie zauważył Łukasz to egzemplarz produkowany w zakładach Grabskiego (już w czasie ‘nacjonalizacji’- Zakłady Przemysłowe pod Zarządem Państwowym). Najprawdopodobniej była to pierwsza i jedyna produkcja orłów wykonywana wg. dobrej przedwojennej szkoły grawerskiej. Druga połowa lat 40-tych. Blaszka mosiężną, ładny, staranny rysunek, solidna nakrętka sygnowana. Są dzisiaj rzadkością na rynku kolekcjonerskim ze względu na to że wyprodukowano ich bardzo mało. Szybko zastąpiono je prostszymi wzorami typowymi dla PRL.Co do otworów to widać że wykonano je zwykłym dłutem lub gwoździem na matrycowym egzemplarzu do którego nie dolutowano słupka. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Późniejsze orzełki LWP były już nie z blachy mosiężnej, tylko z cynku a potem z blachy stalowej kiepskiej jakości. Poza tym na poligonach i terenach przykoszarowych często palono stare zużyte mundury i czapki w ramach tzw. wybrakówki", stąd do gleby wraz z popiołem trafiały i orzełki, połamane, bo blacha po spaleniu robiła się krucha. Znam takie miejsca, gdzie w latach 80 palono munduru - połamane kawałki orzełków można tam wygrzebać nogą. No, ale ten Fiodora to piękny wczesny okaz z blachy mosiężnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 różne dodatki - metalowy sztyft i dodatkowa dziura w piersi orła... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 przedwojenna (?) matryca... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 i mosiężny, szkoda że taki stan... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 ...ale głowa jest :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Witam!To jest orzeł z lat 40. produkcji Grabskiego- specyficzna sztanca.Przyznam, że nie widziałem orzełka aluminiowego, o stalowym nawet nie wspomnę... Może jakieś fotki? :-) Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 10, 2009 Share Posted January 10, 2009 bjar - takiego jak z fotki 'przedwojenna matryca' trafil martian u mnie..myslalem na poczatku ze to wz.19 z obcieta korona..cynkowy wyszedl..pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Aluminiowy wz.52dwa pozostałe to cynkówki dwóch wzorów, ale cieszą ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
danieloff Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Pisząc stalowy" miałem na myśli blaszaną masówkę z lat 80-ych, której resztek sporo sie wala w miejscach palenia wybrakowanych sortów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szpileczka Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 Pradziadkowy, ale jaki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Witam!Pewny jesteś, ze to aluminium,a nie jakiś podobny stop? Mam coś takiego u siebie i nie do końca wierzę, że to glin.W latach 80. najpopularniejszy typ orzełka to oksydowany mosiądz. Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Aha... i niekoniecznie wz.52. Sugeruję się tu informacjami z kilku książek, gdzie autorzy opisują orły LWP. Z tego co zauważyłem orzełek z dziurkami do przyszycia to wz. z lat 40, ale masowo używany również w latach 50. Wz.52 to orzeł mocowany na wąsy. /mowa tu o żołnierskich, polowych/. Garnizonowych, oficerskich jeszcze nie rozpracowałem. :-)))Pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
8total4 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 a jak jest z powojennym orłem, ktorego skrzydła były rozpostarte jak u wz.19 ?widzialem takiego w cynku.. jaki to wz. ?? `49 ??bardzo podobny do orła Fiodora, tyle że skrzydła jak u wz.19..pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted January 9, 2009 Share Posted January 9, 2009 Łukasz - 100% aluminium, sam byłem zdziwiony jak wyskoczył z ziemii.Czyli wzór do przyszycia" to jaki w końcu wzór? ;)Jutro załączę zdjęcia pozostałych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Kolejny przyszywany orzełek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JULJAN123 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Wypatrzylem na Al... takiego. Niestety juz po aukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
bjar_1
pozdrawiam
60 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.